Saturday , April 20 2024

Zeci de mii de copii reîncep azi cursurile, mai bine de jumătate dintre ei în şcoli neautorizate sanitar

deschidere scoala [800x600]

Anul şcolar 2014-2015 va avea 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare . Peste 20.000 de copii suceveni vor începe astăzi grădiniţa u aproape 35.000 de elevi vor învăţa în învăţământul primar, la care se mai adaugă alţi peste 31.000 la învăţământul gimnazial . Din totalul de 804 unităţi şcolare existente în judeţ, doar 265 au autorizaţie sanitară de fucţionare eliberată de către Direcţia de Sănătate Publică, la care se mai adaugă alte 92 care sunt în curs de autorizare

Astăzi, luni, 15 septembrie, începe anul şcolar 2014-2015, iar clopoţelul va suna din nou pentru elevii suceveni, care după aproape trei luni de vacanţă vor păşi pragul şcolii.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor va participa la deschiderea noului an şcolar, la ora 8.30, la Liceul cu Program Sportiv, la ora 9.00 va asista la festivităţile de la Scoala Filadelfia, iar la ora 9.30 va fi prezent la deschiderea noului an şcolar de la Colegiul Naţional “Stefan cel Mare”.
Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, va participa astăzi, la festivităţile de deschidere a nouă unităţi de învăţământ din oraş “Încerc să răspund invitaţiilor şi să fiu prezent la toate formele de învăţământ, şi preşcolar, şi primar, gimnazial şi liceal”, a declarat primarul Ion Lungu. Acesta a mai menţionat că pentru pregătirea anului şcolar 2014-2015, din vistieria municipală comună au fost alocate sume destul de importante. “În ultimii zece ani au fost orientate către şcoli, pentru lucrări de reparaţii şi investiţii, circa 15 milioane de euro, adică aproximativ 1,5 milioane de euro pe an. Sigur, întotdeauna mai este ceva de făcut, însă eu sunt mulţumit de modul cum arată acestea. Din punct de vedere administrativ este în ordine, mai avem de lucru, dar suntem pe un drum bun”, a subliniat şeful executivului municipal. Ion Lungu va lua cuvântul în deschiderea ceremoniilor de la Scoala generală nr.6, din Burdujeni-sat, Scoala generală nr.5, din Iţcani, Scoala generală nr. 8 din cartierul “George Enescu”, Scoala generală nr. 9 din cartierul Obcini, Scoala generală nr. 11 din cartierul Burdujeni, Scoala particulară „Filadelfia”, Colegiul Naţional “Stefan cel Mare”, Liceul cu Program Sportiv şi la Grădiniţa cu Program Prelungit „Gulliver”.
Calendarul noului an şcolar
Conform calendarului emis de către Ministerul Educaţiei, anul şcolar 2014-2015 va avea 36 de săptămâni de cursuri, însumând 177 de zile lucrătoare. Excepţie fac clasele terminale din învăţământul liceal, pentru care anul şcolar are 37 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 33 de săptămâni, 4 săptămâni fiind dedicate desfăşurării examenului naţional de Bacalaureat. De asemenea, cursurile claselor terminale se încheie în 29 mai 2015, iar pentru clasa a VIII-a, anul şcolar are 36 de săptămâni, din care durata cursurilor este de 35 de săptămâni, o săptămână fiind dedicată desfăşurării evaluării naţionale. Cursurile claselor a VIII-a se vor încheia pe data de 12 iunie 2015. “Pentru clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică, cu excepţia claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ, în vigoare. Pentru clasele din învăţământul profesional, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ în vigoare. Pentru învăţământul special – clasele a IX-a – a XI-a, ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică, durata cursurilor este de 37 de săptămâni, însumând 181 de zile. Stagiile de pregătire practică pentru care au optat absolvenţii ciclului inferior al liceului, filiera tehnologică, cuprind 720 de ore care se desfăşoară în perioada propusă de unitatea de învăţământ organizatoare şi aprobată de inspectoratul şcolar, conform structurii anului şcolar, cu respectarea vacanţelor. Pentru învăţământul postliceal (şcoală postliceală şi şcoală de maiştri), durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învăţământ, în vigoare”, mai prevede ordinul, ca excepţii de la durata de 36 de săptămâni. Semestrul I va avea cursuri în perioadele luni, 15 septembrie până vineri, 19 decembrie şi se vor relua luni, 5 ianuarie până vineri, 30 ianuarie. În perioada 1 – 9 noiembrie, clasele din învăţământul primar şi grupele din învăţământul preşcolar vor fi în vacanţă. Vacanţa de iarnă va începe sâmbătă, 20 decembrie şi se va încheia duminică, 4 ianuarie, iar cea intersemestrială va fi între 31 ianuarie şi 8 februarie. Semestrul al II-lea va începe luni, 9 februarie, şi va fi întrerupt de vacanţa de primăvară, programată între 11 aprilie şi 19 aprilie. Cursurile se vor relua în data de 20 aprilie, anul scolar urmând să se încheie la 19 iunie. Vacanţa de vară de dinaintea anului şcolar 2015-2016 va fi între 20 iunie şi 13 septembrie. Conform aceluiaşi proiect de calendar, săptămâna 6 – 10 aprilie din semestrul al doilea va fi dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului “Scoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”.
Tezele din semestrul I al anului şcolar 2014-2015 se vor susţine, de regulă, până la 19 decembrie 2014, iar cele din semestrul al II-lea, până la 22 mai 2015. “În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificari ale structurii anului şcolar stabilite prin prezentul ordin”, mai prevede actul normativ. Calendarul examenelor/evaluărilor naţionale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare/atestare a competenţelor profesionale/a competenţelor, precum şi calendarul admiterii în clasa a IX-a se aprobă prin ordine distincte ale ministrului Educaţiei, se mai precizează în acest ordin.
Conform planului de şcolarizare aprobat de către Ministerul Educaţiei Naţionale, în anul şcolar 2014-2015, pentru învăţământul preşcolar, la nivelul judeţului Suceava, vor începe grădiniţa 20.157 de copii, dintre care 3.920 sunt la grădiniţele cu program prelungit, cele cu program normal beneficiind de 16.237 de locuri în acest nou an şcolar. La învăţământul primar, Ministerul Educaţiei Naţionale a aprobat pentru anul şcolar 2014-2015, un număr total de 34.495 de locuri dintre care 73 de locuri sunt pentru învăţământul primar “şansa a doua”. In ceea ce priveşte învătământul gimnazial, MEN a aprobat un număr de 31.385 locuri, dintre care 31.238 sunt pentru învăţământul de zi, de 21 de locuri vor beneficia elevii de la învăţământul cu frecvenţă redusă, iar 126 de locuri sunt pentru cei din cadrul programului “şansa a doua”. Pentru învăţământul de artă, primar şi gimnazial, sunt alocate pentru acest nou an şcolar 372 de locuri, iar pentru învăţământul sportiv sunt 134 de locuri. Cluburile sportive din judeţ vor avea în anul şcolar 2014-2015 un număr de 1.437 de locuri. In ceea ce priveşte învăţământul special pentru copiii cu deficienţe sau cu boli cronice, Ministerul Educaţiei Naţionale a aprobat în planul de şcolarizare pentru 2014-2015 un număr total de 1.208 locuri. Dintre acestea, 129 sunt pentru învăţământul preşcolar special, şi anume pentru grădiniţe, iar diferenţa de 1.079 sunt pentru învăţământul primar şi gimnazial special.
Tot astăzi încep şi înscrierile la Palatul Copiilor, înscrieri ce se vor finaliza pe data de 20 septembrie, iar toate cursurile sunt gratuite. Elevii pot alege între Artă textilă – Atelierul fanteziei, Artă decorativă – Tapiserie, Astronomie, Automodele, Cenaclu literar şi jocuri de comunicare, Club SF, Confecţii – Design vestimentar, Construcţii electronice – Robotică, Dans clasic, Dans modern, Dans sportiv, Desen, Informatică, Inventică Jurnalism, Karting – educaţie rutieră, Cultură şi civilizaţie engleză, Muzică uşoară, Muzică populară, Navomodele, Operare şi programare pe calculator, Origami, Radioclub, Redacţie presă, Radio-TV, Sah şi bridge, Teatru pentru elevii de gimnaziu, Tir sportiv, Ecologie – Protecţia mediului şi Iconografie.
Mai bine de jumătate dintre elevii din judeţ vor începe şcoala în unităţi neavizate sanitar
La nivelul judeţului Suceava, din totalul de 804 unităţi şcolare existente, doar 265 au autorizaţie sanitară de fucţionare eliberată de către Direcţia de Sănătate Publică la care se mai adaugă alte 92 de unităţi de învăţământ care sunt în curs de autorizare. Pentru a se încerca îmbunătăţirea situaţiei pe ultima sută de metri, în perioada 25 august-5 septembrie, comisii mixte alcătuite din inspectori ai Direcţiei de Sănătate Publică, reprezentanţi ai Inspectoratului Scolar Judeţean, dar şi ai Prefecturii Suceava au efectuat controale în special în unităţile de învăţământ neautorizate. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, doctorul Ludovic Abiţei, a declarat că inspectorii sanitari suceveni au făcut parte din comisiile mixte care au verificat starea igienico-sanitară a unităţilor de învăţământ, dar şi grupurile sanitare, racordarea la reţelele de apă potabilă dar şi starea spaţiilor în care se depozitează produsele care sunt oferite în cadrul programului “Laptele şi cornul”. Ludovic Abiţei a precizat că, de la începutul acestui an, 13 unităţi de învăţământ şi-au depus documentaţia la DSP Suceava în vederea obţinerii autorizaţiilor sanitare de funcţionare. In cursul anului trecut au fost autorizate de către Direcţia de Sănătate Publică 15 unităţi şcolare, iar în anul 2012 au fost autorizate doar 11 şcoli. La nivelul judeţului Suceava, în anul şcolar viitor, 2014-2015, vor functiona un număr de 804 unităţi de învăţământ, dintre care doar 265 de unităţi şcolare au aviz sanitar de funcţionare, beneficiind de toate condiţiile. “De la începutul anului am mai eliberat încă 13 avize sanitare de funcţionare. Grupurile sanitare pun cea mai mare problemă. Este nevoie de acces direct, printr-un culuar acoperit, iar clădirile care au etaj, au nevoie de câte un grup sanitar pe fiecare nivel, diferenţiat pe sexe. Sunt multe şcoli unde pe perioada verii s-au făcut reparaţii şi îmbunătăţiri considerabile dar fără a se respecta normele în vigoare” , a precizat Abiţei, director în cadrul DSP.
Potrivit conducerii Inspectoratului Scolar Judetean, în acest moment 447 de unităţi şcolare nu au aviz sanitar de funcţionare. Din numărul respectiv, 229 de şcoli au condiţii parţiale de autorizare şi se fac demersuri pentru a fi conforme cu normelor în vigoare.
“Majoritatea unităţilor de învăţământ fără autorizaţie sanitară de funcţionare sunt situate în mediul rural şi nu îndeplinesc condiţiile impuse din cauza lipsei apei curente sau a canalizarii corespunzatoare,grupurile sanitare fiind amenajate în afara clădirii”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, prefectul judeţului, Florin Sinescu.
16 şcoli funcţionează în spaţii închiriate care au condiţii, dar nu sunt destinate procesului de învăţământ, cum ar fi cămin cultural, E-ON, primărie, apartamente. Este vorba despre Grădiniţele din Broşteni, Cajvana, Dorna Arini, nr. 5 Fălticeni, Găineşti, Straja, Moara Mică, GPP “Dumbrava Minunată” Suceava, Grădiniţa nr. 4 Vicovu de Sus, Scoala Primară şi Grădiniţa Ploscii, Scoala Primară şi Grădiniţa Sadău, Scolile primare din Brodina, Salaş şi Cununa.
O altă categorie de unităţi de învăţământ care necesită autorizaţie o reprezintă 84 de şcoli care urmează să fie desfiinţate, întrucât nu au perspectivă de funcţionare, ca urmare a scăderii numărului de elevi în următorii 2-6 ani. In această situaţie se află Grădiniţele din Bodnăreni, nr. 2 Boroaia, Dănila, Călineşti Enache, Lucăceşti, Nr. 3 Frătăuţii Noi, nr. 2 Costişa, nr. 2 Grămeşti, nr. 2 Brădăţel, Braşca, Râşca, Slătioara, Zahareşti, Costâna , şcolile primare din Poienari, Slobozia Sucevei, nr. 2 Brădăţel, Braşca, Dragomirna, Grigoreşti, Zahareşti, cât şi şcolile gimnaziale din Boroaia, nr. 2 Călineşti Enache, Dănila, Corni, Deleni.
Din totalul celor 584 de unităţi şcolare neavizate, 88 de şcoli au realizat proiecte în vederea dobândirii condiţiilor de autorizare cu sprijinul comunităţii locale, proiecte care vor debuta anul acesta sau în viitorul apropiat. Aici regăsim grădiniţele din Călugăreni, Bălcăuţi, Humoreni, Mariţei, Dolheştii Mici, Broşteni, Nr 2 Dumbrăveni, Iacobeşti, Hârtop, Rotunda, Poiana Mărului, Preuteşti, Rădăşeni, Todireşti, Molid, şcolile primare din Călugăreni, Giuleşti, Capu Câmpului, Valea Poienii, Siliştea, Iacobeşti, Hârtop, Rotunda, Mitocaşi, Lipoveni, Preuteşti, şcolile gimnaziale din Băneşti, Fântânele, Horodnic de Sus, Poiana Mărului, Moara Carp, Todireşti, Costâna, nr. 2 Vadu Moldovei, Valea Moldovei, nr. 3 Vicovu de Sus. (Cristina RUSTI)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …