WizzAir va face 13 zboruri săptămânale Suceava – Londra și în orarul de vară, 31 martie – 26 octombrie 2019

18/03/19 ora:7:55am

Vor fi cinci curse pe săptămână spre Milano – Bergamo, față de patru în prezent, și trei spre Roma, față de două, câte sunt acum. De asemenea, vor fi operate și trei zboruri spre Memmingen (Germania), situat la 100 km vest de Munchen. Aceste zboruri vor fi operate luni, miercuri și vineri

Aeroportul Internațional „Ştefan cel Mare” Suceava a informat, oficial, cu privire la Programul curselor regulate pentru sezonul de vară 31 martie 2019 – 26 octombrie 2019, că vor fi modificări semnificative. Astfel, compania WizzAir va ajunge să efectueze chiar și 13 curse săptămânale către capitala Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Inițial vor fi zece curse săptămânale, pentru ca din a doua jumătate a lunii septembrie să se ajungă la 13 curse săptămânale.

Cursele cu care compania WizzAir ne-a obișnuit spre capitalele Marii Britanii și Italiei, precum și spre alte orașe importante din Italia vor fi operate în continuare și în sezonul cald. Se va menține frecvența zilnică pentru Londra – Luton și se va ajunge în șase din șapte zile să fie câte două curse, vor fi cinci curse săptămânale spre Milano Bergamo, vor rămâne două curse spre Bologna și trei curse săptămânale spre Roma – Ciampino.

În sezonul de iarnă care se încheie pe 30 martie au fost operate doar 6 zboruri pe săptămână către Londra, două spre Roma, două spre Bologna și patru spre Milano.

Potrivit sursei citate, au fost incluse și cele trei zboruri recent anunțate de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, către Memmingen. Cursa spre destinația aflată în zona de vest a landului Bavaria, la circa 100 de kilometri de Munchen, 70-80 kilometri distanță de Augsburg, 50-60 km distanță de Ulm și aproximativ 120 km de Stuttgart va fi operată tot de WizzAir trei zile pe săptămână – luni, miercuri și vineri.

De asemenea, compania TAROM va avea introduse 13 curse aeriene spre capitala Românei, doar sâmbătă fiind un singur zbor programat de pe aeroportul de la Salcea căre cel de la Otopeni, în restul săptămânii fiind couă curse zilnice.

De-a lungul vremii, de pe aeroportul sucevean au mai fost operate curse directe în regim low-cost sau smart-flying și către alte destinații externe precum Viena și Veneția (prin compania Blue Air, în 2010-2011), Torino (parțial 2018, prin compania Tarom) și Treviso (în ultimii ani, prin compania WizzAir).

Vara mai sunt operate zboruri charter spre trei destinații externe, două din Turcia și una din Grecia, însă încă din toamna trecută se prefigura varianta ca spre aceasta din urmă să numai fie curse charter, dar și varianta ca două companii de turism să organizeze curse charter spre Egipt din anul 2019.

Astfel, în anii 2017 și 2018, pe timp de vară au fost operate curse (charter) și spre destinații din Turcia (Antalya și, din 2018, Bodrum) și Grecia (Zakynthos).

Anul acesta se vor menține cursele charter spre Antalya și spre Bodrum, iar în ceea ce privește Zakynthos decizia luată a fost cea previzibilă din toamna trecută, anume renunțarea. Dar vestea bună este că vor fi introduse curse charter nu numai spre Hurghada (Egipt), așa cum se prefigura chiar din vara trecută, ci și spre Monastir (Tunisia).

Flutur dădea ca „sigură” o nouă cursă externă, din 2019, de pe aeroportul de la Salcea și încă un operator pe lângă WizzAir și Tarom

Reamintim că la final de octombrie, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, anunța că începând din 2019, pe Aeroportul de la Salcea va opera încă o companie aeriană, dar și că va mai fi introdusă cel puțin o destinație externă. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Suceava după ce în ședința deliberativului județean din 29 octombrie a anunțat că numărul pasagerilor procesați pe aeroportul Sucevei a depășit 300.000.

„De anul viitor va veni cu certitudine minimum încă un operator aerian și cu certitudine minimum o destinație externă vom avea de anul viitor”, a precizat Gheorghe Flutur pe 29 octombrie 2019. Deocamdată, partea cu minimum o destinație externă suplimentară a fost confirmată.

Şeful administrației județene sucevene a evitat să facă însă, la acea vreme, precizări cu privire la compania care va opera pe aeroportul de la Suceava – pe lângă WizzAir și Tarom – și la destinația externă nouă. Totuși, Gheorghe Flutur a dat asigurări atunci că destinația externă va fi una dintre cele mai solicitate în prezent, alta decât cele deja operate de pe aeroportul de la Suceava. În a doua parte a lunii decembrie, președintele Consiliului Județean  a anunțat că în 2019 de pe Aeroportul din Salcea vor fi introduse noi zboruri către capitale europene. El a spus că în acest sens se poartă tratative cu diverse companii aeriene, fără a preciza despre cine este vorba. Este de menționat că pe lângă Memmingen, tratative se poată între altele și cu autoritățile din landul austriac Stiria pentru deschiderea unor curse aeriene către Graz.

Pe de altă parte, pe partea de modernizare a aeroportului, menționăm că  au fost evaluate ofertele pentru construirea noului terminal de pasageri, s-a deliberat cu privire la oferta câștigătoare, proiectul tehnic fiind predat la început de martie și lucrările vor trebui finalizate în martie anul viitor. La ora actuală, la Aeroportul din Salcea există un terminal improvizat din containere. Necesitățile pentru un terminal nou sunt evidente, determinate nu doar de unele chestiuni tehnice cum ar fi o mai bună separare între fluxul de pasageri intern și cel extern, ci și de posibilitățile efective de procesare a pasagerilor. Probabil că unul din cele mai bune argumente în acest sens este chiar o creștere de peste două ori mai mare a numărului de pasageri în ianuarie 2018 (în condițiile în care luna încă nu s-a terminat) față de luna ianuarie a anului 2017. Trendul a continuat și în 2018, când numărul pasagerilor procesați a depășit 350.000, fiind mai mare decât al Oradei și al Constanței împreună. (D.P.)