Virusul pestei porcine africane, depistat la mistreți pe fonduri de vânătoare din Botoșani și Bistrița Năsăud

21/01/19 ora:6:33am

Virusul pestei porcine africane (PPA) a fost diagnosticat la un porc mistreț, găsit mort pe raza fondului de vânătoare 40 Suharau, în pădurea Alba, într-o zonă situată la aproximativ 3 km de limita de frontieră cu Ucraina, informează ANSVSA. Suspiciunea a fost emisă în data de 19 ianuarie, în urma emiterii unui buletin de analiză de către Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Suceava. Conform procedurii, probele au fost expediate către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală, care duminică, 20 ianuarie, a confirmat suspiciunea. Imediat, carcasa a fost distrusă prin incinerare, iar serviciile veterinare au intervenit pentru acțiuni de dezinfecție și protecție a zonei afectate.

Tot în data de 19 ianuarie, a fost convocată o ședință a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Botosani, sub coordonarea prefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții, plan care va fi completat în ședința CLCB convocată duminică 20 ianuarie. Au fost stabilite o serie de măsuri, cum ar fi: vânarea integrală a mistreților din zona afectată prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire, reducerea efectivului de mistreți în zonele cinegetice învecinate, neafectate de PPA, prin realizarea cotei de vânătoare și a cotei suplimentare de intervenție în funcție de nivelul optim aprobat prin acte normative. Proprietarii de porci domestici din zonă au fost informati să izoleze animalele în adăposturi pentru a nu veni în contact cu porcii mistreți sau cu materiale susceptibile de a fi contaminate, provenite de pe fondurile de vânătoare. Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Pesta porcină a apărut și în Bistrița-Năsăud

Prefectura Bistrița-Năsăud a anunțat vineri că în județ au apărut primele cazuri de pestă porcină africană, virusul fiind diagnosticat la doi mistreți de pe un fond vânătoare.  Primul focar de pestă porcină africană a fost identificat în județul Bistrița-Năsăud, pe Valea Țibeșului, pe un fond de vânătoare situat la aproximativ un kilometru de limita cu județul Maramureș. Analizele de laborator au confirmat, vineri, prezenta pestei în cazul a doi mistreți vânați pe raza fondului de vânătoare respectiv. “Suspiciunea a fost emisă la data de 16.01.2019 în urma emiterii unui buletin de analiză de către LSVSA Maramureș. Probele au fost imediat trimise către IDSA București care a confirmat suspiciunea. Imediat, serviciile veterinare au intervenit, zona a fost dezinfectată și carcasele au fost distruse. A fost convocată o ședință a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Bistrița-Năsăud, sub coordonarea subprefectului, pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea pestei porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții”, se arată într-un comunicat remis, vineri, presei de Prefectura Bistrița-Năsăud.

Centrul Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Bistrița-Năsăud a decis că în zona în care s-a identificat virusul să fie vânați integral mistreții, iar porcii domestici din zonele infectate să fie ținuți în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolați de porcii sălbatici. Autoritățile din Bistrița-Năsăud au declanșat și o anchetă epidemiologică și au notificat Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județele Maramureș și Cluj despre apariția virusului. (Mediafax)