Friday , March 29 2024

Vinul MILOSTIVIRE – o afacere ticluita la Bucuresti care-i nemultumeste pe unii slujitori ai Bisericii

N mai mul]i preo]i suceveni au declarat, sub protec]ia anonimatului, c\ au fost obliga]i s\ v=nd\ la un pre] foarte mare un vin liturgic, iar `ncas\rile urmau s\ se duc\ la Catedrala M=ntuirii Neamului [i la alte activit\]i filantropice n Patriarhia Rom=n\ a declinat orice implicare, `n mod oficial, pas=nd responsabilitatea c\tre eparhiile din ]ar\, de[i vreo doi ani nu a manifestat niciun fel de opozi]ie fa]\ de aceast\ situa]ie n `n schimb, consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei [i R\d\u]ilor, preot C\t\lin Axinte, a declarat c\ este o problem\ intern\ a Bisericii legat\ de o disput\ `ntre Patriarhie [i firma care comercializa vinul respectiv, iar `n jude]ul nostru veniturile din v=nzarea vinului respectiv s-au folosit, de fapt, pentru activit\]i filantropice, cum ar fi construirea caselor sinistra]ilor

Unele activit\]i derulate, `n ultima perioad\, cu acordul sau complicitatea unor fe]e biserice[ti, av=nd sau nu inten]ii bune la mijloc, `ncep s\ supere tot mai mul]i clerici suceveni. O recent\ situa]ie de acest fel are `n centrul aten]iei un vin care a ap\rut relativ recent [i care se vinde la unele parohii sau magazine de obiecte biserice[ti. Pre]ul cerut pentru vinul „liturgic” este unul astronomic, pornind de la 30 de lei pentru o sticl\ [i `n unele cazuri ajung=nd p=n\ la 46 de lei. „Cu banii ace[tia po]i cump\ra chiar o sticl\ de whisky (nu `ns\ din sortimentele scumpe –n.red.)”, ne-a spus un preot de la ]ar\, `ncerc=nd s\ fac\ haz de necaz. Sub protec]ia anonimatului, preotul care are mai bine de un deceniu de c=nd sluje[te ca paroh `ntr-o localitate de l=ng\ Suceava ne-a declarat c\, din informa]iile pe care le are de la unele persoane cu func]ii mari `n cadrul Arhiepiscopiei Sucevei [i R\d\u]ilor, este un fel de circuit al comercializ\rii vinului respectiv care are la baz\ protopopiatele.
Acestea ar trebui s\ gestioneze modul `n care se distribuie vinul [i se fac `ncas\rile [i, de asemenea, s\ aib\ `n vedere ca s\ transmit\ preo]ilor o serie de baremuri de pre] pentru vinul respectiv. Vinul are denumirea MILOSTIVIRE [i este comercializat `n mai multe eparhii din ]ar\, `n unele de cel pu]in doi ani. Ca de obicei, toat\ aceast\ discu]ie care a aprins spiritele `ncepe de la bani. Mai clar spus, pre]ul cerut, cel pu]in la nivelul jude]ului Suceava `n limitele c\ruia este [i aria Arhiepiescopiei, ar `ncepe de la 30 de lei, ceea ce este foarte mult pentru un vin obi[nuit. Pe l=ng\ acest sortiment de vin, `n bisericile din jude]ul Suceava se mai v=nd [i alte vinuri la pre]uri mai mici, prietenoase cu buzunarul credincio[ilor care vor s\ aib\ `n casele lor o sticl\ de vin liturgic. C=t\ vreme pre]urile impuse au fost suportabile, niciun preot nu a avut nimic de obiectat.
N Unii preo]i spun c\ au pl\tit vinul din banii lor pentru c\ nu g\seau `n parohii oameni care s\ achite sumele cerute
De c=nd cu vinul MILOSTIVIRE, fiec\rei parohii i s-au repartizat un anume num\r de sticle, `n func]ie de c=t de bogat\ era parohia. Vinul trebuia s\ fie v=ndut, iar `n medie s-a stabilit un „target” de zece sticle. „Noi am zis c\ este mare pre]ul de 45 de lei c=t ni s-a spus ultima oar\. De asta nici nu l-a cump\rat lumea [i atunci dup\ cum am `n]eles [i de la al]i preo]i, ni l-au b\gat obligatoriu pentru fiecare parohie”, a explicat preotul respectiv. El spune c\ `n parohia sa nu a g\sit oameni care s\ dea 45 de lei pentru o sticl\ de vin [i nu este singurul care se afl\ `n aceast\ situa]ie. Pentru c\ pre]ul era foarte mare, aproape prohibitiv, unii preo]i spun c\ au cump\rat ei sticlele de vin [i apoi fie le dau cadou, fie le folosesc la Taina ~mp\rt\[aniei. Pentru unii preo]i care sunt `n parohii s\race din zone rurale cu mul]i pensionari a c\ror venituri sunt `n cel mai bun caz modeste chiar [i efortul de a cump\ra din banii lor zece sticle de vin este unul mare.
Un alt preot dintr-o localitate mai `ndep\rtat\ a povestit cum a fost chemat la unul din Protopopiate pentru a i se da, pe baz\ de chitan]\, un num\r de zece sticle de vin MILOSTIVIRE [i i s-a spus clar c\ trebuie v=ndut la pre]ul de 35 de lei. Pe eticheta ata[at\ sticlei cu vin scrie clar c\ este un proiect de caritate pe care Vin\ria Murfatlar SRL `n desf\[oar\ `n colaborare cu Patriarhia Rom=n\ iar c=nd preotul s-a interesat la Protopopiat [i la mai al]i slujitori ai Bisericii a aflat c\, de fapt, fondurile ar fi destinate pentru sus]inerea lucr\rilor la Catedrala M=ntuirii Neamului. „Eu am o parohie s\rac\ [i m\ descurc greu cu fondurile. De unde s\ mai iau bani de la credincio[i ca s\ sus]in proiectul Patriarhiei? A trebuit s\ pun bani de la mine pentru cele zece sticle de vin pe care cred c\ nu le voi putea vinde mai departe la pre]ul acesta at=t de mare”, a explicat preotul respectiv.
Din c=te se pare, nu to]i preo]ii sunt preocupa]i, `ns\, de aceste aspecte. Un preot mai `n v=rst\ din Arhiepiscopie ne-a povestit c\ el nu s-a confruntat cu astfel de probleme, dar a confirmat c\ [tie de la fiul s\u care este tot preot [i care ar fi primit de la protopopiat un anume num\r de sticle de vin pe care urma s\ le v=nd\ la un pre] de aproape 40 de lei.
N Un protopop se face c\ n-aude, altul recunoa[te c\ vinul este scump, iar altul spune c\ nu au fost criterii arbitrare de distribuire a vinului la parohii
Unul din protopopii care au putut fi contacta]i a spus, brusc, atunci c=nd a fost `ntrebat despre vinul MILOSTIVIRE, c\ nu mai are semnal la telefonul mobil. Al]i doi protopopi contacta]i ne-au r\spuns la `ntreb\ri, unul av=nd rug\mintea de a r\m=ne `n anonimat pentru a nu st=rni vreun fel de animozit\]i la nivelul Arhiepiscopiei [i al Patriarhiei iar cel\lalt nu a avut vreo rug\minte `n acest sens, `ns\ pentru echidistan]\ am optat ca s\ nu `i fie men]ionat numele.
Primul dintre cei doi a spus c\ are cuno[tin]\ despre faptul c\ Patriarhia Rom=n\ s-ar fi dezis de comercializarea acestui vin, dar a precizat c\ fiind `n subordinea direct\ a Arhiepiscopiei Sucevei [i R\d\u]ilor consider\ c\ aceasta ar trebui s\ decid\, de fapt. De asemenea, protopopul respectiv a spus c\, `n ceea ce `l prive[te, la bisericile din protopopiatul s\u a venit un „delegat de la Bucure[ti” al firmei care comercializa vinuri [i, sus]in=nd c\ are binecuv=ntarea Patriarhiei, au fost repartizate la mai multe biserici diferite cantit\]i de vin. El recunoa[te c\, spre deosebire la alt sortiment de vin liturgic ce era distribuit de mai mult timp la toate parohiile din Arhiepiscopie, vinul MILOSTIVIRE avea ni[te pre]uri piperate, dar a precizat c\ diferen]ele dintre pre]ul real [i cel de v=nzare urmau a fi folosite pentru activit\]i filantropice.
Cel\lalt protopop care a r\spuns `ntreb\rilor noastre a spus c\, `n ce `l prive[te, o anumit\ cantitate de vin i s-a repartizat de la Arhiepiscopie. De asemenea, el a spus c\ a auzit, vag, despre un comunicat al Patriarhiei care se delimiteaz\ de ac]iunea firmei Vin\ria Murfatlar SRL. Totu[i, el spune c\ dac\ a primit vinul de la Arhiepiscopie va `ncerca s\ `l comercializeze cu ajutorul parohiilor. El recunoa[te c\ sunt [i unii preo]i care c=rtesc uneori, dar din punctul s\u de vedere ace[tia nu reprezint\ majoritatea. P=n\ la o eventual\ decizie nou\ a Arhiepiscopiei el va `ncerca s\ v=nd\ `n continuare vinul iar fondurile s\ fie destinate pentru activit\]i filantropice ale Bisericii. El a evitat s\ comenteze faptul c\ pre]ul este prea mare [i, `ntr-o manier\ elegant\, a ar\tat c\ nu s-a pus problema oblig\rii preo]ilor, ci li s-a repartizat acestora o anumit\ cantitate nu dup\ criterii arbitrare, ci `n func]ie de venituri, parohia sa lu=nd una din cele mai mari cantit\]i dintre toate pentru a nu fi discu]ii.
N Zvonuri cu privire la implicarea ini]ial\ a Patriarhiei Rom=ne [i pozi]ia unui reprezentant important al Arhiepiscopiei Sucevei [i R\d\u]ilor
Punctul de vedere al Arhiepiscopiei Sucevei [i R\d\u]ilor, a[a cum a fost prezentat de consilierul economic, preot C\t\lin Axinte, este `ns\ mai nuan]at at=t fa]\ de cele spuse de protopopi, c=t [i de unii preo]i. Surse din interiorul Bisericii spun c\ Patriarhia Rom=n\ `ncheiase un contract cu firma respectiv\, pentru o perioad\ de zece ani iar acum toat\ aceast\ tevatur\ a pornit de la unele ne`n]elegeri ap\rute `ntre p\r]i. Ini]ial, C\t\lin Axinte a spus c\ are o serie de date cu privire [i la aceste zvonuri pe care, ulterior, a evitat `ntr-o manier\ diplomatic\ s\ le mai comenteze.
De la bun `nceput, preotul C\t\lin Axinte a ]inut s\ men]ioneze c\ „este o problem\ intern\ a Bisericii” [i c\, din punctul s\u de vedere, sunt alte aspecte mai importante dec=t o disput\ care a luat amploare `n ultima perioad\ `ntre Patriarhia Rom=n\, pe de o parte, [i firma SC Vin\ria Murfatlar SRL pe de alt\ parte. C\t\lin Axinte a precizat c\ nu s-a luat `n calcul vreo eventual\ retragere de la v=nzare a vinului MILOSTIVIRE [i a men]ionat, cum de altfel a admis [i Patriarhia `ntr-un comunicat oficial, c\ vinul nu se distribuie `n parohii pentru c\ a[a dore[te conducerea de la Bucure[ti a Bisericii, ci pentru c\ a[a poate stabili fiecare eparhie datorit\ statutului autonom pe care `l are.
„Arhiepiscopia Sucevei [i R\d\u]ilor are dreptul s\ distribuie vinul prin parohiile din subordine iar veniturile rezultate din diferen]ele de pre] s\ fie utilizate pentru probleme sociale. Nu [tiu ce au spus al]i preo]i, dar fondurile s-au utilizat, dup\ cum s-a [i relatat `n pres\, pentru rezolvarea unor probleme cum ar fi cele legate de casele sinistra]ilor sau de construirea unei case la M\z\n\e[ti pentru ni[te orfani. Restul discu]iilor privitoare la vinul MILOSTIVIRE reprezint\ o problem\ strict `ntre firma care distribuie vinul [i Patriarhie”, a declarat preotul C\t\lin Axinte. ~ntrebat cu privire la faptul c\ mai multor preo]i li s-a impus s\ v=nd\ o anumit\ cantitate din vinul respectiv, potrivit celor spuse de unii preo]i suceveni au recunoscut [i dup\ cum a precizat [i Patriarhia Rom=n\, C\t\lin Axinte a spus c\ nu crede c\ este cazul de a[a ceva `n curpsinsul Arhiepiscopiei Sucevei [i R\d\u]ilor.
De asemenea, el a evitat s\ comenteze de ce sunt pre]uri at=t de mari pentru vinul MILOSTIVIRE, dar ]inut s\ precizeze c\ acestea pot s\ fie stabilite de fiecare parohie `n parte, `n func]ie de calulele pe care [i le face. „Poate prin Ardeal au fost obliga]i preo]ii, nu pe la noi. S-a comercializat vinul ca din veniturile ob]inute prin diferen]a de adaos s\ se ob]in\ fonduri pentru unele activit\]i filantropice. Fiecare eparhie a procedat, din inform]iile pe care le am, `n acest fel iar noi am optat `n cea mai mare parte pentru sus]inerea lucr\rilor la casele sinistra]ilor. Desigur c\ sunt [i unii preo]i care pot fi nemul]umi]i [i spun ceea ce cred ei [i care, de regul\, porne[te doar de ceea ce au v\zut pe etichet\”, a declarat C\t\lin Axinte. ~n aceast\ ordine de idei, nu este exclus ca `n continuare `n bisericile din Suceava [i din alte jude]e unde sunt alte episcopii s\ se v=nd\ `n continuare vinul respectiv. De asemenea, nu este exclus ca vinul ce va fi folosit la ceremonialul religios al slujbei de `nmorm=ntare a ~PS Bartolomeu Anania s\ fie tot MILOSTIVIRE pentru c\ nu Patriarhia este cea care are dreptul s\ distribuie vinul, ci fiecare eparhie `n parte. C\t\lin Axinte nu exclude a-prioric [i aceast\ variant\.
N Punctul de vedere al Patriarhiei Rom=ne, conform agen]iei de pres\ Basilica
„Deoarece `n unele eparhii din ]ar\, parohiile sunt obligate s\ cumpere a[a-numitul «vin liturgic» cu denumirea MILOSTIVIRE, prezentat ca fiind produs de c\tre SC Vin\ria Murfatlar SRL cu acordul [i binecuv=ntarea Patriarhiei Rom=ne, facem urm\toarele preciz\ri: `nc\ din anul 2009, SC Vin\ria Murfatlar SRL a fost informat\ c\ Patriarhia Rom=n\ nu are competen]e `n distribuirea vinului cu adev\rat liturgic, `ntruc=t nu desf\[oar\ activit\]i viticole proprii, asemenea unor eparhii care au vi]\-de-vie proprie. Potrivit principiului autonomiei eparhiale, centrele eparhiale au responsabilitatea de a asigura parohiilor [i m\n\stirilor aflate `n jurisdic]ia lor vinul liturgic natural [i curat pentru Sf=nta Liturghie [i alte slujbe biserice[ti. ~n acest sens, preciz\m faptul c\ Patriarhia Rom=n\ nu poate dispune distribuirea de vin liturgic `n eparhii f\r\ consultarea prealabil\ [i acordul acestora. O consultare pe aceast\ tem\ nu a avut loc niciodat\ `ntre ierarhii Sf=ntului Sinod `n cadrul [edin]elor sinodale. ~n luna august 2009, Patriarhia Rom=n\ a notificat SC Vin\ria Murfatlar SRL asupra caracterului abuziv al folosirii numelui [i stemei Patriarhiei Rom=ne pe eticheta de prezentare. De asemenea, a aten]ionat asupra faptului c\ men]iunea «vin liturgic» [i textul de prezentare tip\rit pe etichet\ induc `n eroare cump\r\torul [i aduc prejudicii de imagine Patriarhiei Rom=ne, `ntruc=t ea nu garanteaz\ c\ vinul respectiv este vin liturgic natural [i curat. Ca atare, aten]ion\m clerul [i credincio[ii mireni c\ a[a-numitul «vin liturgic» MILOSTIVIRE se distribuie `n unele eparhii f\r\ binecuv=ntarea Preafericitului P\rinte Patriarh Daniel [i f\r\ ca respectiva societate comercial\ s\ fi prezentat Patriarhiei Rom=ne garan]ii c\ ofer\ vin natural preg\tit dup\ tradi]ia liturgic\ a Bisericii Ortodoxe”.
„~ntruc=t la Patriarhia Rom=n\ au fost primite `n ultimul timp sesiz\ri referitoare la persoane care au solicitat unor institu]ii publice [i private sprijin financiar prezent=ndu-se drept reprezentan]i sau delega]i ai Preafericitului P\rinte Patriarh Daniel, reamintim urm\toarele: Pentru orice solicitare de ajutor financiar sau de alt\ natur\, Patriarhia Rom=n\ se adreseaz\ institu]iilor publice [i de drept privat oficial `n scris (prezent=nd documente cu antet [i [tampil\ `n original). Preafericitul P\rinte Patriarh Daniel este reprezentat numai de func]ionari din Administra]ia patriarhal\ [i Arhiepiscopia Bucure[tilor care se prezint\ cu legitima]ie de serviciu sau cu delega]ie scris\, semnat\ [i [tampilat\ `n original. Adres\m institu]iilor publice [i private rug\mintea ca atunci c=nd sunt contactate de diferite persoane care pretind c\ reprezint\ Patriarhia Rom=n\, Arhiepiscopia Bucure[tilor sau pe Preafericitul P\rinte Patriarh Daniel s\ fie prudente [i s\ sesizeze autorit\]ile `n drept pentru verificarea adev\ratei identit\]i a acestora”.
N Cine este Vin\ria Murfatlar [i cum o firm\ ce lucreaz\ `n pierdere vinde vinuri scumpe pe la biserici?
~n comunicatul Bisericii nu se face referire [i la sediul societ\]ii Vin\ria Murfatlar. Cotidianul Obiectiv de Suceava a c\utat o serie de detalii despre cum poate o firm\ vinde vinuri prin intermediul a sute de parohii din ]ar\. Datele identificate sunt cel pu]in interesante, unii mai glume]i put=ndu-le considera nostime, `n timp ce al]ii ar fi tenta]i s\ spun\ c\ nu este de glum\ cu a[a ceva. Potrivit site-ului www.totalfirme.com, firma Vin\ria Murfatlar SRL are sediul `n Bucure[ti, mai exact `n sectorul 4, nu `n Dobrogea cum ar fi fost normal, din moment ce vinde vin folosind denumirea unei podgorii celebre din aceast\ regiune. Firma despre care se spune c\ ar avea doi asocia]i [i un singur administrator nu are niciun fel de date cu privire la cifra de afaceri, dar se men]ioneaz\ c\ `n 2007 pierderile acesteia se cifrau la 4.,058 de lei, `n condi]iile `n care veniturile au fost de 3 lei, iar `n 2008 pierderile au fost doar de 360 de lei, exact c=t au fost [i cheltuielile, ne`nregistr=ndu-se venituri. Conform site-ului www.firme.info, [i `n cursul anului 2009 firma respectiv\ avea pierderi de 315 lei. Forte interesant este [i faptul c\, potrivit indicatorilor financiari publica]i pe aceast\ pagin\ de internet, firma Vin\ria Murfatlar care a reu[it performan]a s\ distribuie vinuri pe la mai multe parohii din subordinea diverselor eparhii din ]ar\ nu avea niciun salariat, at=t `n anul 2007, c=t [i `n anul 2008 [i 2009. C=t prive[te referirile cu privire la gama de produse pe care le comercializeaz\, soiurile de vine, modul de `mbuteliere [i de p\strare, partenerii pe care `i are, acestea lipsesc aproape `n totalitate. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …

No comments

  1. La Arhiepiscopia Sucevei mari escrocherii se fac. De la vânzări de parohii, păduri, posturi de preot, calendare şi lumânări (pe sub mână) până la poşircă de vin “Milostivire” cu etichetă falsă, şi cine ştie ce lucruri lumeşti din care să scoată bani, dar toate pe spinarea credincioşilor şi a preoţilor. Acestea se vând cu “BINECUVÂNTAREA IPS PIMEN”(episcopii dau binecuvântări pentru lucruri lumeşti nu pentru sfinţirea credincioşilor). Aici este o complicitate reciprocă între episcop, consilieri şi protopopi. Ei sunt totul, iar preoţii şi poporul sclavii.Atât în afacerea mizerabilă cu vinul cât şi-n vânzările de parohii este implicat vestitul consilier economic AXINTE CĂTĂLIN divorţat şi recăsătorit. Este mâna dreaptă a episcopului Pimen prin care se fac toate mânărelile. Este un om fără scrupule pus numai pe căpătuială. Rezultatele s-au materializat prin JEEP MERCEDESşi o luxoasă vilă de câteva sute de mii de euro (gard în gard cu azilul de bătrâni a episcopiei),întro spaţioasă curte unde mai sunt o CĂSUŢÂ (probabil o bucătărie de vară sau locuinţă pentru paznic), un FOIŞOR, un GARAJ la intrare, toate camuflate de un gard de piatră de peste 2 metri. Nu-i aşa cĂ este de unde?
    Dacă cercetăm puţin istoria episcopiei vom vedea că şi necanonicul popă Axinte este la fel ca şi înaintaşii consilieri, bolnavi de aceleaşi boli incurabile: hoţia, minciuna, diversiunea, făţărnicia, etc. La Biserica din Suceava toate afacerile se fac în familie pentru că toţi suntcămătri , cumnaşi, nepoţi fii, etc..Să nu mai lungim vorba pentru că mare este Grădina Domnului la Suceava şi mult mai multe se pot spune prin vreun ziar, sau post de televiziune (de care setem grozav administratorii de la episcopie). Fratele AXINTE să nu uite să mai citească canoanele care interzic divorţul preotului(can.17 Apostolic,3 VI Ec, 12 Vasile cel Mare. In concluzie nu mai poate fi preot iar cele sfinte săvârşite de asemenea preoţi sunt spre osândă veşnică.Toţi care faceţi afaceri în Biserica lui Hristos pocăiţi-vă că dacă nu vine dr… să vă ia cu tot cu averi. La episcopie ar trebui să facă verificări organele statului că mari sume de bani se fraudează.

  2. Afacerea cu vinul este o afacere murdară a cărui promotor este popa divorţat AXINTE CĂTĂLIN, consilier economic la Arhiepiscopia Sucevei.Ceea ce a prezentat în articol este o eschivare de la un răspuns clar şi la subiect. Se cunoaşte că este format la şcoala lui Hrib fostul secretar eparhial. Jeep-ul este nimic pe lângă VILA pe carea şi-a ridicat-o gard în gard cu azilul de bătrâni a arhiepiscopiei de la cetate. Culmea ca acest acaret a fost ridicat în numai o vară.Acest vin de milostivire prinde bine la un biet consilier economic.Dar să fim serioşi oare Pimen nu cunoaşte nimic de averile consilierilor, protopopilor şi a altor şmecheri din episcopie? Sari cu dreptul la vlădica şi totul se ascunde. Episcopia Sucevei este rău famată. Este regretabil că imaginea Bisericii aici la Suceava este murdărită de nişte oameni fără credinţă şi caracter (cu toate că sunt preoţi). Aceştia sunt nişte rătăciţi prin biserică.Fraţi creştini NU VĂ SMINTIŢI de aceşti lupi răpitori a căror viaţă se rezumă numai la trup. Ei nu sunt Biserica ci slujitori ai lui Mamona.PĂSTRAŢI-VĂ CREDINŢA ÎN DUMNEZEU aşa cum a-ţi moştenit-o, nu după cum v-o prezintă aceşti făţarnici.

  3. Toata smecheria e intretinuta de popa Axinte Catalin,care are legatura cu Patriarhia! Ia verificati ce Jeep Mercedes ULTIMUL TIP nou are afaceristul de AXINTE!