Tuesday , April 23 2024

Vicov Construct, fosta firmă a primarului din Vicovu de Jos, a intrat în insolvenţă

rubber stamp with inscription INSOLVENT

Cu datorii declarate de 30 de miliarde de lei vechi, noul administrator Vasile Tugui a explicat judecătorilor că a cerut insolvenţa pentru ca nu cumva “unii creditori să execute bunurile societăţii noastre înaintea creditorilor garantaţi (băncile comerciale) şi înainte de a achita datoriile la bugetul de stat”. Acum patru ani, Vicov Construct era abonată la câştigarea licitaţiilor pentru lucrări cu fonduri europene, în judeţul Suceava

 
Vicov Construct, firma fanion a primarului Constantin Mutescu din Vicovu de Jos, transferată, după 2008 către un apropiat al său, Vasile Tugui, devenit patron cu numele, a intrat în insolvenţă.
Astfel, în data de 26 februarie a.c., SC Vicov Construct SRL Vicovu de Jos, reprezentată prin Vasile Tugui, de 47 de ani, asociat şi administrator al societăţii comerciale a formulat o cerere de deschidere a procedurii generale a insolvenţei. Conform cererii, firma, care are obiect de activitate principal lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezindeţiale, a participat în anii trecuţi la licitaţii publice, a încheiat contracte având ca obiect execuţia de lucrări de construcţii drumuri , clădiri şi apărări de maluri, având ca parteneri instituţii publice finanţate de la bugetul de stat. “S-au executat lucrări fără ca aceste obiective de investiţii să aibă alocate fonduri suficiente petru finalizarea lucrărilor, valoarea contractelor aflate în derulare în momentul de faţă fiind de 14,17 milioane de lei inclusiv TVA, din care a mai rămas de executat şi de încasat suma de de 9,12 milioane de lei”, se arată în cererea de insolvenţă depusă la sfârşitul lunii trecute de către Vasile Tugui, administratorul firmei, la Secţia civilă a Tribunalului Suceava. De precizat că majoritatea lucrărilor celor de la Vicov Construct s-au desfăşurat în anii trecuţi chiar în comuna în care firma îşi are domiciliul fiscal – Vicovu de Jos, dar şi în localităţile învecinate, cum este Putna, de exemplu, unde s-au realizat încă imediat după inundaţiile din 2008 construcţii de drumuri, apărări de maluri, reţele de canalizare, în baza unor contracte încheiate cu primăriile din aceste localităţi, făcându-se lucrări în avans cu speranţa recuperării sumelor de la bugetul de stat.
Decontările nu au mai venit şi de aici situaţia de insolvenţă constatată chiar de către administratorul firmei, care a mai arătat că SC Vicov Construct SRL are 25 de angajaţi, deţine bunuri mobile şi imobile în patrimoniu, valoarea datoriilor exigibile fiind de 3,03 milioane de lei (30 de miliarde de lei vechi, n.r.), la data depunerii cererii de insolvenţă. “Am constatat că în patrimoniul nostru există un dezechilibru financiar bazat pe lipsa de lichidităţi şi din cauza insuficienţei fondurilor băneşti disponibile nu vom putea plăti datoriile exigibile către creditorii noştri. SC Vicov Construct are în prezent contractate credite la bănci în sumă de 889.550 de lei, datorii la Bugetul Statului în sumă de 152.200 de lei, datorii către furnizori în sumă de 522.788 de lei şi pentru a preîntâmpina faptul ca unii creditori să execute bunurile societăţii noastre înaintea creditorilor garantaţi (băncile comerciale) şi înainte de a achita datoriile la bugetul de stat, promovăm prezenta cerere de deschidere a procedurii insolvenţei, pentru redresarea economico-financiară a firmei prin aplicarea unui plan de reorganizare, societatea având contracte încheiate ce pot susţine un plan de reorganizare viabil”, se mai arată în cererea depusă la Tribunalul Suceava.
Instanţa a admis în data de 7 martie a.c., cererea formulată de SC Vicov Construct SRL şi a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţă, administrator judiciar fiind numit Cabinetul Individual de Insolvenţă “Brădăţeanu Roxana Elena” din Bacău. Până pe 7 aprilie a.c. vor putea fi depuse creanţele ce vor fi verificate până pe 24 aprilie, termenul pentru soluţionarea definitivă a contestaţiilor fiind 5 mai 2014, urmând ca afişarea tabelului definitiv al creditorilor să se facă în 9 mai a.c.. Rămâne de văzut dacă până la acea dată datoriile totale, de aproximativ 30 de miliarde de lei vechi, vor rămâne conform estimării administratorului firmei Vicov Construct.
Vicov Construct, abonată acum câţiva ani la licitaţii europene dar şi chemată în insolvenţă ca rău platnică
In urmă cu trei ani, Obiectiv de Suceava arăta că unul dintre cei mai importanţi beneficiari ai proiectelor finanţate din bani europeni în judeţul Suceava este SC Vicov Construct SRL, Vicovu de Jos. In mod de-a dreptul miraculos, prin numai trei contracte finanţate european, firma Vicov Construct a obţinut în anul 2010 lucrări în valoare totală de 7.336.269 de lei noi (peste 73 de miliarde de lei vechi).
Arătam şi la acea vreme că societatea comercială este coordonată de primarul comunei Vicovu de Jos, Constantin Mutescu, cel care independent declarându-se, a obţinut în 2008 cel mai mare număr de voturi în comuna suceveană. După ce a ajuns primar, Mutescu a ştiut să îşi gestioneze noua ocupaţie în folosul său şi al firmei sale pe care, în acte, a cesionat-o unei alte persoane. Dar şi persoana desemnată a fost la fel de convingătoare, câştigând licitaţiile organizate pentru investiţiile din comuna Vicovu de Jos, promovate de primarul Constantin Mutescu dar şi din alte localităţi ale judeţului.
Numai că parcursul firmei nu a fost lipsit de sincope. In vara anului 2010, Tribunalul a decis deschiderea procedurii de insolvenţă la firma ce a aparţinut primarului din Vicov de Jos, Constantin Mutescu. Cererea de insolvenţă a venit din partea unui partener de afaceri a firmei vicovene – SC Labirint Com SRL Frătăuţii Vechi pentru un debit neachitat de 810 milioane de lei. Ziarul Obiectiv arăta la vremea respectivă că SC Labirint Com SRL Frătăuţii Vechi s-a adresat secţiei comerciale şi de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Tribunalului Suceava solicitând deschiderea procedurii insolvenţei împotriva SC Vicov Construct SRL, pentru recuperarea unui debit de 81.027 lei (810 milioane lei vechi) reprezentând contravaloarea unei facturi fiscale emise la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut pentru mai multe cantităţi de beton. Reprezentanţii firmei din Frătăuţi au cerut şi angajarea răspunderii materiale a administratorului, a organelor de conducere a societăţii precum şi a oricăror alte persoane care au cauzat starea de insolvenţă. Aceştia arătau că SC Vicov Construct a emis o filă CEC pentru respectiva sumă, care însă nu a putut fi încasată întrucât a fost semnată de către o persoană din cadrul firmei vicovene a cărei semnătură nu a fost recunoscută de bancă.
SC Vicov Construct a depus o contestaţie la Tribunal împotriva cererii SC Labirint Com, arătând că între cele două societăţi există de mai multă vreme relaţii contractuale, fiind o obişnuinţă înmânarea către celălalt partener de file de CEC în alb, pentru a se operativiza decontările. Ori, în acestă situaţie, CEC-ul la care se face referire a fost completată şi semnată de un reprezentant al SC Labirint Cpm, şi este normal, în aceste condiţii să fi fost refuzată la plată. In final, procedura de insolvenţă a fost stinsă, după ce părţile s-au împăcat şi fiecare a achitat ce avea de plătit una celeilalte.
După experienţa dramatică a procedurii de insolvenţă, din care a scăpat cu bine, SC Vicov Construct SRL s-a apucat serios de treabă şi a câştigat, unul după altul, proiecte europene la Vicovu de Jos, dar şi la Muşeniţa. Astfel, în data de 4 ianuarie 2010, fosta societate a primarului din Vicovu de Jos a câştigat proiectul de execuţie pentru “Reţele de canalizare şi staţie de epurare şi alimentare cu apă în comuna Vicovu de Jos, în valoare de 6.322.176 lei. In aceeaşi zi Vicov Construct a adjudecat şi licitaţia pentru proiectarea şi execuţia lucrării “modernizare drum comunal Remezău km.0 – 1000 în valoare de 854.193 lei. La sfârşitul anului, în data de 1 noiembrie a.c., Vicov Construct a câştigat din nou, adjudecându-şi licitaţia privind refacerea terasamentului de drum pe o distanţă de 16 kilometri pe DJ 291 Siret – Muşeniţa, în vederea aducerii la stadiul tehnic iniţial. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …