Wednesday , April 24 2024

Veteranul de război Vasile Hanuşteac, sărbătorit la Mihoveni cu ocazia împlinirii unui veac de viaţă

centenar 1

La împlinirea vârstei de 100 de ani, Vasile Hanuşteac a primit din partea Consiliului Local Scheia diploma de cetăţean de onoare a comunei

Ziua de ieri a fost pentru localnicii din Mihoveni un prilej de sărbătoare. Oamenii comunei s-au adunat cu mic cu mare la biserica din sat – Biserica Sf. Mihail şi Gavril, împreună cu oficialităţi locale şi judeţene pentru a-l sărbători pe Vasile Hanuşteac, veteran de război, care va împlini pe data de 24 iulie frumoasa vârstă de 100 de ani. Vasile Hanuşteac este bunicul din partea soţiei lui Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava. După săvârşirea Sfintei Liturghii, preoţii au oficiat şi o slujbă de mulţumire, după care oficialităţile i-au adresat felicitări sărbătoritului şi i-au oferit titlul de cetăţean de onoare a comunei Scheia şi diplome de merit.
“Stimaţi credincioşi, Vasile Hanuşteac are 100 de ani plini de bucurii, de tristeţe, dar cu corectitudinea, cu încrederea în viaţă, cu perseverenţă, le-a dus pe toate. Cu exemplul personal a ajuns la această venerabilă vârstă de 100 de ani. Moş Hanuşteac, îţi mulţumim în numele tuturor că trăieşti, că eşti printre noi. Să-ţi dea Dumnezeu multă sănătate, multă bucurie, să te bucuri de tot ce este frumos în viaţă, iar pentru noi eşti un exemplu de bun gospodar, de bun familist şi să ne trăieşti întru mulţi ani”, a declarat Vasile Andriciuc, primarul comunei Scheia.
In semn de respect pentru împlinirea venerabilei vârste de 100 de ani, primarul i-a conferit sărbătoritului diploma de cetăţean de onoare a comunei Scheia şi un tort.
Vasile Hanuşteac a mai primit diplome de onoare şi plachete aniversare din partea Centrului Militar Judeţean Suceava şi a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean.
“Sunt profund emoţionat că astăzi l-am cunoscut pe Vasile Hanuşteac, un om ajuns la 100 de ani. Ce înseamnă 100 de ani? E greu de spus şi complicat, dar CV-ul pe care l-a prezentat domnul primar reprezintă o viaţă de om plină de urcuşuri, de coborâşuri, de probleme, dar sigur o viaţă plină de muncă şi de credinţă”, a declarat Florin Sinescu, prefectul judeţului Suceava.centenar 2
Prezent la aniversarea celor 100 de ani ai bunicului din partea soţiei, preşedintele Consiliului Judeţean Cătălin Nechifor a declarat : “Sunt foarte emoţionat şi vreau să vă spun la mulţi ani şi dumneavoastră. Vă mulţumesc din suflet pentru că astăzi ne-aţi făcut un cadou familiei noastre, să-l sărbătorim împreună pe bunicul Vasile Hanuşteac şi vă doresc ca şi dumneavostră să aveţi putere să trăiţi mai departe, să fiţi sănătoşi”, a spus Cătălin Nechifor, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.
In ceea ce priveşte secretul longevităţii sale, Vasile Hanuşteac a spus că “n-am ţinut niciun regim, n-am băut prea mult, nici n-am mâncat prea mult, sunt sănătos tun! Aud bine, văd bine şi n-am altceva de făcut decât să citesc cărţi de rugăciuni şi ziarele. Citesc orice, fără ochelari. Mulţumesc lui Dumnezeu pentru că sunt sănătos, pentru că am memorie şi dacă uit ceva, găsesc imediat”.
Vasile Hanuşteac s-a născut pe data de 24 iulie 1913, în fosta comună Buninţi, judeţul Suceava. A urmat cursurile Scolii primare Mihoveni, iar studiile şi le-a continuat la Liceul “Stefan cel Mare” din Suceava.
După întreruperea studiilor la Liceul “Stefan cel Mare”, s-a înscris la Scoala agricolă, pe care a absolvit-o, cu calificarea de tehnician agronom. A urmat stagiul militar un an, după care a fost trecut în rezervă cu gradul de sergent. In perioada anilor 1940-1942 a fost administrator pe moşia boierului Pruncu din Scheia, iar între 1942-1944 a luptat pe frontul de răsărit, împotriva armatei sovietice, ajungând cu Regimentul 63 Infanterie din Suceava până la Odessa şi Oceacov iar ulterior în retragere, după capitulare, a fost trecut în rezervă.
După război a îndeplinit mai multe funcţii: tehnician agronom la fosta Direcţie Agricolă Suceava-Cadastru, Pajişti, până când a ieşit la pensie, după circa 40 de ani de muncă. După ieşirea la pensie a continuat să muncească în gospodăria proprie, el deţinând o suprafaţă importantă de teren, până la colectivizare, pe care a redobândit-o apoi, după reconstituirea dreptului de proprietate.centenar 3
Vasile Hanuşteac nu a fost niciodată membru al Partidului Muncitoresc Român sau al Partidului Comunist Român. In anul 1958 a făcut nouă luni de închisoare, din cinci ani de condamnare politică, ca urmare a unui denunţ calomnios al unui primar de la acea vreme, care ulterior, în urma recursului a fost anulată. (Georgiana GROZA)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …