Thursday , April 25 2024

Vestitul pădurar Căunei, cel cu case multe și mândre în Sucevița, în mijlocul unui nou scandal penal, evident, tot cu un transport ilegal de lemn 

Luni seară, în urma sesizării telefonice a unui cetățean, Poliția a oprit un transport în care s-a descoperit o cantitate mai mare decât cea trecută în avizul de expediție. O bună parte din lemnul respectiv era trecută în acte ca lemn de foc, în realitate în camion fiind lemn rotund, numai bun de făcut cherestea. Cetățeanul care a sesizat poliția a sesizat Parchetul din Rădăuți, cerând verificarea avizului fals întocmit de pădurarul Mircea Căunei din Sucevița. La sfârșitul lunii august anul trecut, Căunei a mai fost implicat într-un scandal cu un transport de lemn, atunci ieșind la iveală și faptul că pădurarul respectiv ar avea în zona Sucevița mai multe case și utilaje de exploatare a lemnului, deși legea îi interzice acest lucru   

Luni seară, în jurul orei 19:30, un echipaj rutier din cadrul Poliției municipiului Rădăuți a oprit pentru control pe drumul comunal 42 D, din comuna Iaslovăț, autoutilitara condusă de un bărbat de 24 de ani din comuna Moldovița. Conform documentelor, în vehicul s-ar fi aflat cantitatea totală de 11,21 m.c. lemn rotund pentru construcții și lemn foc, din specia molid. Întrucât existau suspiciuni cu privire la cantitatea de material lemnos transportată și cea înscrisă în avizul de însoțire, polițiștii au solicitat sprijinul specialiștilor silvici. În urma inventarierii, aceștia au stabilit faptul că în vehicul se afla cantitatea de 19,04 m.c. lemn rotund pentru cherestea și 0,64 m.c. lemn de foc din specia molid. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 3.000 lei pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, iar materialul lemnos, în valoare de 5.609 lei, a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Marginea, se arată într-un comunicat transmis în data de 3 martie 2020 de IPJ Suceava.

Camionul prins de politie luni seara

In realitate, acțiunea poliției a plecat de la un telefon dat de un cetățean la 112, prin care era anunțat faptul că autocamionul cu numărul de înmatriculare SV25YZK este încărcat cu o cantitate de lemn mai mare decât cea menționată pe aplicația “Inspectorul Pădurii”.

Cetățeanul respectiv a adresat prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți și o sesizare în urma acestei acțiuni, cerând verificarea modului în care pădurarul din Sucevița, Mircea Marcel Căunei, a emis avizul de însoțire pentru transportul respectiv.

“In avizul   eliberat de domnul pădurar Căunei Mircea Marcel din Comuna Sucevița la data de 02. 03 .2020, ora 19. 15, pentru camionul cu nr de înmatriculare SV 25  YZK era menționată o cantitate de 11,21 m.c., din care molid lemn c.r. 1,95 m.c. și molid lemn de foc 9,26 m.c. In urma verificării masei lemnoase de către lucrătorii poliției împreună cu inginerul de serviciu s-a constatat că pe platforma cu nr de mai sus se află o cantitate de 19.56 m.c, din care: 19 m.c lemn molid lucru și 0,56 lemn foc. S-a întocmit un proces verbal de către domnul agent principal C.I.  de la Poliția mun Rădăuți și la acel proces verbal s-a atașat și avizul intocmit în mod fals de către domnul Căunei Mircea Marcel. Vă rog să verificați legalitatea acelui aviz eliberat în mod fals și defectuos de către domnul Căunei Mircea Marcel”, se arată în sesizarea depusa miercuri la Parchetul din Rădăuți.

Padurarul Caunei

Pădurarul Căunei este cunoscut ca un cal breaz în zona Suceviței, în bună parte pentru scandalurile cu lemn în care a fost implicat, dar și pentru averea impresionantă pe care susțin oamenii că ar fi acumulat-o de când supraveghează pădurile locului.


Cititi si “Jaful din pădurile de la Sucevița, anchetat de Poliție și Direcția Silvică”


Reamintim că la sfârșitul lunii august 2019, un cetățean din Sucevița a sunat la 112 și a reclamat faptul că un camion efectuează transporturi ilegale de lemn. Bărbatul respectiv susținea că transporturile de lemn nemarcat ar fi fost efectuate sub acoperirea și cu un camion al unui pădurar din zonă. După ce polițiștii au interceptat camionul, omul s-a întâlnit și cu pădurarul cu pricina, Mircea Marcel Căunei, care l-ar fi amenințat că „se descarcă pușca din greșeală”. Bărbatul a depus atunci plângere împotriva lucrătorului silvic, dar și împotriva polițiștilor care au intervenit la fața locului, susținând că ar fi fost împiedicat de aceștia să participe la măsurarea lemnului și că, la un moment dat, a fost blocat cu mașina de unul dintre oamenii legii să continue însoțirea camionului.  Verificările făcute în acea seară au arătat însă că în camionul respectiv se afla lemn conform avizelor, găsindu-se doar un plus de 1,52 m.c. lemn foc față de cantitatea înscrisă în documentul de însoțire. Conform unor filmări făcute de cetățeanul care a sunat la 112, pădurarul Căunei își ridică o uriașă pensiune în Sucevița, în care ar fi investit trei milioane de euro. Același pădurar a fost, acum vreo zece ani, victima unui jaf, în urma căruia hoții i-au furat din casă aproximativ 100.000 de euro.


Cititi si “Cum ridici cu șase TAF-uri cinci case mari și frumoase: Mircea Căunei, pădurarul din Sucevița acuzat că ar fi implicat în tăieri ilegale de arbori, ar fi ridicat în sat cinci imobile luxoase”


Presa a relatat cu acel prilej și faptul că despre același pădurar oamenii din Sucevița spun că ar avea și șase TAF-uri cu ajutorul cărora își câștigă ciubucurile, fără a avea acest drept. Trebuie menționat că niciunul dintre cele șase TAF-uri nu ar fi înmatriculate pe numele său. De asemenea, oamenii spuneau atunci că nu mai puțin de cinci imobile din sat ar aparține pădurarului sau apropiaților săi, printre care și fosta lui soție, de care s-ar fi despărțit pentru a nu „bate la ochi” și pentru a putea împărți averea doar în acte. Trei dintre cele cinci imobile sunt finalizate, iar două sunt în construcție. Dintre cele cinci imobile menționate, cel mai mare, care ar urma a fi transformat în pensiune, se află într-o intersecție care duce spre pădure. În acest loc, cetățenii spuneau că pădurarul Căunei obișnuiește să-și țină TAF-urile de care am pomenit.

Trebuie menționat și faptul că, după ce presa a scris zile în șir toamna trecută despre averea și afacerile în care ar fi implicat Căunei, lucrurile au rămas în coadă de pește, singura reacție fiind un comunicat al ROMSILVA în care se spunea că TAF-urile și casele nu sunt pe numele lui Căunei, așa cum spun oamenii răi din zonă și din presă. Nu se menționează nimic însă dacă măcar una din vilele sau afacerile acelea ar aparține vreunui apropiat al lui Căunei, să zicem cum ar fi vreun frate sau ce o mai avea omul printre stelele de la București. (O.S.)


Cititi si “Precizări transmise de ROMSILVA în urma unor noi acuzații aduse unui angajat al Ocolului Silvic Marginea, din cadrul Direcției Silvice Suceava”


Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …

No comments

  1. Nimeni nu l verifica pe asta ?!

  2. CINE TAIE PADUREA II SEACA IZVOARELE.
    Institutional,Romania este praf si pulbere.
    Padurile furate nu se teleporteaza, astfel sa nu le vada nimeni. Trenurile si Camioanele cu lemn sunt vazute si de ochii servicilor de informatii, de ochii politistilor, ai judecatorilor, ai procurorilor, ai primarilor, ai prefectilor, ai tuturor celor care pazesc furaciunile.
    Avem Google Earth si facem comparatie din satelit si in teren cu ce era acum 10 ani si cu ce mai este acum.
    Si totusi, viata omului este 70 de ani. Si restul, pana la infinit?
    Probabil ca de asta fura atata lemn… ca sa le ajunga si pe lumea cealalta.
    Si case si bani si averi facute din furaciuni, pe batjocura, lacrimile si asuprirea celorlalti. O lume fanatica condusa de orbi!
    Popor roman, mergi cu viteza spre diluare totala!

  3. Un adevărat dezastru se produce zilnic în pădurile din zona, trist este faptul ca acest lucru se produce cu largul concurs al directorului DS Suceava, Șefului de Ocol de la Margine, Parlamentari sau foști Parlamentari, Inspectori ai Gărzii Forestiere Suceava. Sunt cunoscute foarte bine implicarile acestora în diversele anchete/controale pentru a se pune “batista pe țambal”, politia și parchetul nu va face nimic, sunt și ei “oameni și trebuie sa trăiască”. Am ajuns al doilea județ în topul tăierilor ilegale, domnii și doamnele indicate mai sus poate nu înțeleg, acest top este unul al rușinii naționale si europene. Domnule ministru Alexe nu îndrăzniți sa face controale la Suceava, sau secretarul de sat(cu toate problemele dansului de la Ocolul Vama), va sfătuiește ca este mai bine sa nu va băgați. Domnule ministru nu doriți poate sa deranjați industriasul austriac de la Dornei? Implicarea dv. trebuie sa fie egala, nu doar fotografii și clipuri în care plantați rezolva problemele reale ale pădurii cazuta prada drujbei și intereselor meschine ale unor directori și șefi de o ale.

  4. din salar a “facut” totul. Nimeni nu controleaza veniturile uriase ale acestui individ. PADUREA PLINGE SI PADURARUL RIDE:

  5. Alta imagine nu ati gasit ? putin repsect pentru dl politist trecut la cele vesnice

  6. coruptia de bukowina

    Politia este corupta, procurorii sunt si mai corupti, judecatorii sunt cireasa de pe tortul coruptiei care macina de ani buni societatea romaneasca in ansamblul ei.
    Iar efectele sunt cele descrise in articol.
    Iar raspunsul militiei este: a fost deschis un dosar penal care va fi solutionat procedural. Cercetarile continua…
    Si nu se face nimic pt. ca sunt implicati politicieni si sefi de institutii cu increngaturi in mafia parlamentara, guvernamentala si a serviciilor furaciunii nationale.