Tuesday , April 16 2024

Veniturile de completare ale salariaţilor concediaţi de la CET nu pot fi date cât timp nu se face rectificare bugetară

cet345

Prefectul Florin Sinescu a recomandat salariaţilor să îşi îndrepte acţiunea în primul rând pentru încasarea celor 18 salarii reprezentând plăţi compensatorii din partea societăţii de termoficare. Prefectul susţine că Ministerul de Finanţe i-a transmis că atât timp cât Constituţia prevede că plăţile de le buget nu pot fi făcute fără a fi prevăzută sursa de finanţare, veniturile de completare în sumă de 7,8 milioane de lei nu pot fi alocate 

Prefectul Sucevei, Florin Sinescu, susţine că disponibilizaţii de la societatea de termoficare a municipiului reşedinţă de judeţ ar trebui să se axeze în demersurile lor pe obţinerea fondurilor care li se cuvin prin contractul colectiv de muncă, apoi cele din ajutoarele de şomaj şi abia în al treilea rând pe fondurile care ar putea să le fie date de la Guvern. „Am avut o discuţie cu sindicatele şi cu reprezentanţii protestatarilor şi le-am explicat că sunt trei paliere pe care trebuie să acţioneze: primul este cel al salariilor compensatorii pe care trebuie să le acorde unitatea în baza contractului colectiv de muncă, al doilea sunt ajutoarele de şomaj pentru care trebuie să se adreseze la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă şi îi asigur că vor avea tot sprijinul legal, iar abia în al treilea rând este vorba despre veniturile de completare care sunt prevăzute ca o posibilitate pe care Guvernul o are la îndemână pentru situaţii punctuale care ar putea să apară în aceşti ani”, a declarat prefectul Florin Sinescu.
El a precizat că acele venituri de completare reprezintă diferenţa dintre câştigul salarial individual mediu net în ultimele trei luni anterioare concedierii şi nivelul indemnizaţiei de şomaj. Spre exemplu, dacă un fost angajat al Termica avea salariul mediu net de două mii de lei – calculat ca medie pe ultimele trei luni – iar ajutorul de şomaj este opt sute de lei, atunci venitul de completare este de 1.200 de lei lunar. Acesta se acordă în funcţie de vechimea în muncă. Astfel, cei care au măcar trei ani de când sunt angajaţi, dar nu mai mult de zece ani, primesc venituri de completare timp de 12 luni. Cei care au o vechime între zece şi cincisprezece ani primesc venituri de completare timp de douăzeci de luni. Cei cu vechimea în muncă între 15 şi 25 de ani primesc venituri de completare timp de 22 de luni. Cei care au peste 25 de ani de vechime în muncă primesc venit de completare timp de 24 de luni.
Prefectul a precizat că a făcut toate diligenţele la nivel de Guvern pentru a fi acordate respectivele venituri de completare prevăzute în OUG 36, dar până în momentul de faţă nu a primit un răspuns favorabil de la Ministerul de Finanţe – instituţia care trebuie să avizeze proiectul de hotărâre. „Mi s-a comunicat clar şi le-am spus şi celor de la Termica, la fel de clar, că este o singură mare problemă şi anume prevederea din Constituţie în care se arată că nu pot fi făcute plăţi de la bugetul de stat fără a se stabili sursa de finanţare. Practic, până la o eventuală rectificare bugetară, nu este posibil să fie date veniturile de completare”, a spus prefectul Florin Sinescu.
El a mai explicat că Guvernul a adoptat respectiva ordonanţă de urgenţă ca un set de măsuri de protecţie socială în intervalul 2013 – 2018, dar este vorba despre un cadru general, iar prevederile bugetare ar putea fi introduse abia la o rectificare, în funcţie de situaţiile care apar la nivel naţional. De asemenea, prefectul Florin Sinescu a declarat că din informaţiile pe care le deţine, la nivel naţional ar fi nouă situaţii în care s-ar putea aloca venituri de completare, dar în lipsa unei rectificări bugetare precisă acest lucru nu este încă posibil.
Potrivit unor estimări făcute şi înaintate la Ministerul de Finanţe în legătură cu acordarea acelor venituri de completare, suma totală care ar urma să revină celor 292 de salariaţi ai SC Termica SA Suceava care au fost disponibilizaţi colectiv şi care beneficiază de prevederile OUG 36 s-ar ridica la 7.805.000 lei. Banii vor trebui să fie daţi, lunar, din 2013 până în 2015 în condiţiile în care majoritatea celor disponibilizaţi au cel puţin 15 ani vechime în muncă. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Noi transporturi ilegale de lemn depistate de polițiștii suceveni  

Luni dimineață, la orele 04.45, patrula auto din cadrul Secției de Poliție Burdujeni, a oprit …