Thursday , April 25 2024

Vameșii susțin că “ofițeri acoperiți” fac cele mai mari găuri în șvaițerul de la Vama Siret

Sindicatul Național Vamal Unirea din SedLex solicită de urgență retragerea din ”câmpul tactic” a tuturor ofițerilor din sistemul vamal, sindicaliștii acuzând că un uriaș transport de țigări care a trecut prin Vama Siret pe 4 octombrie 2018 ar fi fost coordonat de către aceștia.  Camionul încărcat cu peste 8,6 milioane de țigări de contrabandă trebuia să ajungă la Craiova, dar s-a răsturnat pe un drum din Olt, astfel fiind descoperită încărcătura. Tigările au fost depozitate la Biroul Vamal Slatina. Peste o lună, depozitul respectiv a fost spart, din el fiind furate numai țigările intrate pe la Siret și depistate în urma accidentului. Membrii sindicatului vamal consideră că acțiunea a fost în totalitate coordonată de “ofițeri acoperiți”. Vasile Marica, liderul Sed Lex, susține că în “câmpul tactic” al Vămii există ofițeri care coordonează lucrurile: “Nu doar ofițeri ai SRI, pot fi orice tip de polițiști”. 

Sindicatul Național Vamal Unirea din SedLex cere Parchetului General, Ministerului de Interne si Ministerului Finanțelor Publice, dar și celorlalte instituții ale statului cu atribuții în domeniu, să urgenteze cercetările în cazul unui transport de țigări depistat ca fiind ilegal pe teritoriul României pe 5 octombrie 2018.

Sindicaliștii explică, prin intermediul unui comunicat de presă remis ieri, că pe 4 octombrie 2018, prin Vama Siret a intrat un automarfar încărcat cu tigări de contrabandă, o zi mai târziu acesta suferind un accident și așa a fost descoperită încărcătura de țigări care a pătruns ilegal în țară.

O lună mai târziu, acuză Sindicatul, din ma­gazia Biroului Vamal Olt a fost furată întreaga cantitate de țigări confiscate din transportul de contrabandă, chiar dacă în depozit existau și alte țigări.

“Sindicatul Național Vamal Unirea solicită de urgență retragerea din ”câmpul tactic” a tuturor ofițerilor care își desfășoară activitatea în sistemul vamal, deoarece credem că operațiunea mai sus menționată a fost în mod cert coordonată și numai un accident nevinovat a demascat-o. Mai mult, pentru țigările care au fost furate de către hoți pricepuți, România datorează taxe vamale la Uniunea Europeană, conform proverbului românesc: ”…….și cu banii luați”!”, au transmis sindicaliștii.

Ce s-a întâmplat pe 4-5 octombrie 2018

Un TIR cu 8,6 milioane de țigări de contrabandă, camuflate în cutii de detergent, s-a răsturnat în data de 5 octombrie 2018 pe DN65, la Colonești, în județul Olt. TIR-ul era condus de un șofer sârb și venea din Ucraina, intrând în țară pe la Siret pe 4 octombrie, la ora 14.00.

În urma accidentului, polițiștii au descoperit în TIR-ul înmatriculat în Serbia milioane de țigări.  Şoferul camionului este de naționalitate sârbă și transporta pachetele cu marfă de contrabandă din Ucraina la Craiova.

Camionul răsturnat pe 5 octombrie 2018 în județul Olt
Camionul răsturnat pe 5 octombrie 2018 în județul Olt

 

Cele peste 8,6 milioane de țigarete de contrabandă din TIR-ul răsturnat la Colonești au fost descoperite cu ajutorul unui polițist de la Rutieră, originar din Brebeni și vorbitor de limbă sârbă. El l-a auzit pe șofer vorbind la telefon cu complicii. „Ce fac cu țigările?”, ar fi întrebat șoferul camionului, fără să știe că polițistul de lângă el, care venise pentru accidentul rutier, înțelege limba sârbă. Mai apoi, agentul și-a alertat colegii cărora le-a spus că în cutiile de detergent se află marfă de contrabandă.

Şoferul TIR-ului care transporta țigări de contrabandă în cutii de detergent a fost reținut în aceeași zi, polițiștii stabilind că acesta avea în remorcă peste 8,6 milioane de țigarete.

Taman țigările din camionul răsturnat, furate din Biroul Vamal Slatina

La începutul lunii decembrie a anului trecut, presa a relatat faptul că peste 100 de baxuri de țigări de contrabandă, confiscate de polițiștii de la Economic și reprezentând cea mai mare captură a polițiștilor olteni, au fost furate de la Biroul Vamal Slatina, unde erau depozitate.

Furtul a fost sesizat în noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie 2018, de angajații firmei de pază care se află sub contract cu Biroul Vamal. Aceștia ar fi găsit în curte 30 de baxuri de țigări, cel mai probabil scoase din depozit cu intenția de a fi aruncate peste gard. Țigările provin din captura-record a polițiștilor care au interceptat din întâmplare, în urma unui accident rutier, o conversație între șofer și complicii săi, derulată în limba sârbă. Țigările au fost confiscate și predate în custodie Vămii Slatina.

Polițiștii anunțau atunci că cercetează mai multe piste, fiind pusă sub semnul întrebării ­va­lorea prejudiciului calculată „pe genunchi“, spun surse din cadrul Poliției Slatina. Pe de altă parte, cantitatea mare de baxuri sustrase (145 baxuri a câte 500 pachete fiecare) îi pune pe gânduri pe polițiști cu privire la perioada în care s-a produs furtul, existând suspiciunea chiar că acestea ar fi fost sustrase de-a lungul mai multor zile. Dosarul de evaziune fiscală în urma interceptării și confiscării țigărilor de contrabandă a ajuns, între timp, în instanță.

Vasile Marica: “În «câmpul tactic» al Vămii există ofițeri care coordonează lucrurile

Președintele Sed Lex, Vasile Marica, a explicat, pentru Mediafax, că este vorba de “ofițeri acoperiți” în sistemul vamal. “Este exact ce a folosit și domnul Dumbravă când era vorba ­des­pre instanțele de judecată. Acolo erau niște ofițeri acoperiți, este foarte clar că acțiunea este coordonată și mi se pare corect ca procuratura generală, Ministerul Finanțelor să dea un răspuns în sensul ăsta și le-am cerut în mod explicit să dea un răspuns, nu cred că instituțiile statului mai trebuie folosite pentru altceva decât scopul pentru care sunt ele determinate. Au dispărut țigările, pur și simplu, le-au introdus în contrabandă în țară. Acolo este foarte explicit, în data de … a intrat un camion, a avut un accident, s-a constatat că era cu țigări de contrabandă, marfa a intrat în țară, au fost depozitate într-un depozit al vămii, s-au furat din depozitul vămii exact numai țigările care s-au confiscat și țăgările de contrabandă, restul bunurilor și mărfurilor de acolo nu. Numai astea, explicit astea și cu pază la Biroul vamal”, a declarat, Vasile Marica.

Solicitat de Mediafax să explice ce înseamnă acel “câmp tactic” menționat în comunicatul Sindicatului Național Vamal Unirea, liderul de sindicat a spus că, din punctul său de vedere, înseamnă că a fost o acțiune coordonată, înseamnă că în “câmpul tactic” al Vămii există ofițeri care coordonează lucrurile.

“Nu neapărat (ofițeri SRI -n.r.), și de poliție și de orice. Pot fi și ofițeri de poliție, atât timp cât polițistul de frontieră este șeful corpului cu șeful echipei de control în frontieră poate să fie și polițiști din Poliția Română. Polițiști nu neapărat de frontieră, pot fi orice tip de polițiști”, a conchis Marica. (T.A.)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …