Friday , April 19 2024

Văduvele veteranilor de război primesc indemnizaţii jignitor de mici în raport cu suferinţele familiilor lor

bani

 Elena Melinte, în vârstă de 81 de ani e văduvă de 20 de ani, iar la pensia de 1.000 de lei se mai adaugă şi indemnizaţia de văduvă de veteran de război, de 92 de lei pe lună 

Numărul veteranilor de război se împuţinează de la an la an. Potrivit preşedintelui Filialei Judeţene Suceava a Asociaţiei Veteranilor de Război, profesorul colonel Mihai Filip, în anul 1990, atunci când s-a constitut asociaţia, numărul acestora era de 34.000, iar apoi în organizaţie au fost înscrise, potrivit legii, şi 30.000 de văduve de veterani de război. In momentul de faţă, organizaţia condusă de Mihai Filip mai are doar 6.809 membri, din care 1.561 de veterani de război, 26 de văduve de război şi 5.223 de văduve de veterani de război. Aceste femei rămase singure, unele şi de mai bine de 50 de ani, facem aici referire la vaduvele de război care au rămas acasă să îngrijească de gospodărie şi de copii, în timp ce soţii le mureau pe front, încearcă să răzbească prin viaţă şi cu lacrimi în ochi povestesc ce au auzit de la soţii lor. Soţul Anetei Crăciun a muncit patru ani la minele de cărbune din lagărul de concetrare din Siberia. “A luptat pe front şi a fost rănit de câteva ori dar a scăpat cu viaţă. Când a auzit că trupele ruseşti au spart frontul la Iaşi, a fugit spre Brodina dar a fost prins. A fost trimis în lagărul de concentrare din Siberia. Soldaţii îi îmbrânceau cu vârful puştilor, iar oamenii munceau până cădeau morţi de oboseală şi frig. Dacă ajungeau la pământ erau bătuţi. Cei mai mulţi au murit în minele de cărbune “, îşi aminteşte femeia.
O altă văduvă de veteran de război are 81 de ani şi locuieşte în Suceava. Si-a pierdut soţul în urmă cu 20 de ani, iar statul îi oferă recompensă o indemnizaţie în valoare de 92 de lei lunar. “Activez în Asociaţia Veteranilor de Război de acum 20 de ani, de când am rămas văduvă. Consider că prin tot ceea ce am îndeplinit, mi-am făcut datoria faţă de comunitate şi ţară. M-a ajutat Dumnezeu şi copiii mei şi am rămas pe linia de plutire, dar cu bani atât de puţini este foarte greu. Am muncit 50 de ani în domeniul farmaceutic, iar pentru că soţul a fost veteran de război mai primesc şi o indemnizaţie în valoare de 92 de lei pe lună”, povesteşte Elena Melinte.
Conform datelor statistice furnizate de către Casa Judeţeană de Pensii Suceava valoarea medie a indemnizaţiei de veteran de război a fost în luna iulie de 133 de lei. Veteranii de război beneficiază de indemnizaţie şi de sporul lunar, proporţional cu timpul cât au luptat în război cât şi de rentă, în cazul în care au fost decoraţi. De aceleaşi drepturi beneficiază şi văduvele de război care nu s-au recăsătorit, cu excepţia sporului lunar. Conform legislaţiei în vigoare, văduva de război care are dreptul la pensia I.O.V.R. în condiţiile legii primeşte, pe lângă această pensie, şi pensia de asigurări sociale. Soţul supravieţuitor al veteranului de război, care nu s-a recăsătorit, beneficiază de jumătate din indemnizaţia de veteran de război şi din renta lunară precum şi de jumătate din numărul călătoriilor gratuite la care avea ori trebuia să aibă dreptul, potrivit legii, sotul decedat. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …