Friday , April 19 2024

USV a început implementarea proiectului de cercetare în valoare de peste 9 milioane de lei

Proiectul “Analiza Interrelației dintre microbiota intestinală și gazdă cu aplicații în prevenția și controlul diabetului de tip 2” (microDIAB)   își propune dezvoltarea unor produse bazate pe probiotice cu rol în prevenția și controlul diabetului de tip 2. Mihai Dimian a făcut ieri un apel la firmele din industria alimentară locală să acceseze fonduri europene pentru a-și dezvolta capacitatea de cercetare 

proiect usv - covasa

Ieri, în Amfiteatrul “Dimitrie Leo­nida” al USV a avut loc o conferință de pre­­să în care a fost  proiectul “Analiza In­terrelației dintre microbiota intestinală și gazdă cu aplicații în prevenția și controlul diabetului de tip 2” (microDIAB), la care au participat directorul MicroDIAB, Mi­hai Covașă și directorul adjunct al proiectului, Mihai Dimian. Valoarea totală a proiectului este de 9.331.538 de lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de 8.377.220 lei. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.
“Acest proiect a apărut în contextul creșterii numărului de cazuri de obezitate și diabet, atât la nivel global, cât și la nivel național și local. Se estimează că numărul cazurilor de diabet de tip 2 diagnosticate la nivel global, va ajunge în 2035 la 592 de milioane, comparativ cu 422 de milioane, în 2014. Conform unui studiu din 2014, două milioane de români (11,6% din totalul populației) sufereau de diabet de tip 2. In cadrul aceluiași studiu s-a constatat că, 21,3% din populația României și 23,8% din populația Moldovei suferă de obezitate”, a arătat Mihai Covașă, director al acestui proiect de cercetare.
Investiția are rolul de a contribui la dezvoltarea unui nou laborator de biologie moleculară și metagenomică., de a angaja alți șase cercetători, precum și de a publica un număr de 11 articole științi­fice, de a dezvolta șase parteneriate  și de a depune  alte patru propuneri de proiecte pentru competiția Orizont 2020.
Proiectul are două componente: una de cercetare fundamentală și una de cercetare industrială (aplicată). Prima componentă este cea de cercetare propriu-zisă, iar cea de-a doua presupune aplicarea în practică a rezultatelor cercetării.
“Ne dorim ca, prin intermediul acestui proiect să reușim să creăm produse bazate pe probiotice care să contribuie la prevenirea și controlul diabetului de tip 2. Analizăm deja posibile parteneriate cu firme producătoare de lactate, în așa fel încât atunci când vom avea rezultatele cercetării să dezvoltăm astfel de produse. Vreau să lansez o invitație către firmele din zonă să încerce să acceseze fonduri europene pe această axă și să-și dezvolte, în parteneriat cu Universitatea sau independent, capacitatea de cercetare. Dacă industria din zonă nu încearcă să treacă dincolo de producția propriu-zisă, către dezvoltarea de produse, către dezvoltarea de tehnologii este dificil pentru Universitate să treacă la nivelul următor, cel de punere în practică a rezultatelor cercetării. Ne propunem ca la finalul proiectului să colaborăm cu industria și să creăm produse care să poată fi utilizate în prevenirea și controlul diabetului de tip 2”, a arătat ieri, Mihai Dimian, Prorector cu Activitatea Stiințifică în cadrul USV și director adjunct al proiectului MicroDIAB.
El a mai adăugat că acest proiect, a fost singurul, pe acest domeniu care a pri­­mit finanțare dintre toate proiectele de­puse de universități din zona Mol­dovei. (A.I.)
 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …