Thursday , March 28 2024

Unanimitate de voturi pentru înfrățirea Municipiului Suceava cu Comuna Mahala din Ucraina

Primarul Ion Lungu a declarat, la finalul dezbaterilor, că dacă toate demersurile vor fi finalizate pozitiv, va veni apoi cu un proiect pentru a ajuta financiar comunitatea românească din respectiva localitate care are steag tricolor cu stema în forma coroanei lui Ştefan cel Mare 

Elena Nandriș – primarul comunei Mahala – alături de primarul Ion Lungu

Municipiul Suceava s-a înfrățit cu Comuna Mahala din Ucraina. Astfel, în ședința Consiliului Local de joi, 27 fe­bruarie, deliberativul a votat în unanimitate proiectul de hotărâre în acest sens. Primarul Ion Lungu a precizat că primarul din Mahala, Elena Nandriș, este o luptătoare și o promotoare a românismului și una dintre cele mai proeminente figuri a românilor din regiunea Cernăuți. „Să dăm o mână de ajutor acestei comune, acestei doamne care se bate pentru românii de acolo, să apere românismul … În măsura în care dumneavoastră aprobați astăzi, și eu sunt convinsă că veți aproba, după ce va veni avizul de la Ministerul de Externe vom face o ceremonie în care vom semna acest parteneriat de înfrățire cu comuna Mahala. Este un parteneriat de suflet, între frați și am rămas surprins când doamna primar mi-a spus că, pe vremea lui Ceaușescu, în fiecare an, petrecea câte o lună de vară la Ițcani, pe strada Crinului, unde avea o rudă aici”, a spus primarul Ion Lungu înainte de a-i da cuvântul Elenei Nandriș la ședința de Consiliu Local la care a luat parte.

Vizibil emoționată, ea a spus că s-a gândit foarte mult la o posibilă înfrățire cu Suceava deoarece pentru ea orașul nostru în­seamnă foarte mult. „Fra­­ții întotdeauna vor fi frați!”, a subliniat Elena Nandriș. Ea a declarat că s-a simțit obligată să vină să ceară înfrățirea cu Suceava deoarece după al doilea război mondial cam a treia parte din locuitorii de atunci din comuna Mahala au plecat la Suceava. Elena Nandriș a spus că sunt mai multe rude a celor din Mahala în zona Sucevei decât la Cer­năuți (oraș cu care comuna Mahala se învecinează cam la fel cum se învecinează Suceava cu Şcheia sau cu Ipoteștiul). Ea a explicat că patru sate din comună sunt românești (unul din ele atestat de pe vremea lui Ştefan cel Mare, ce o multă perioadă de timp a ținut de Mănăstirea Putna) și că în ultimii ani a fost forțată din considerente administrative să fie alipit și un sat cu populație preponde­rent ucraineană.

De asemenea, Elena Nandriș a explicat că în ciuda presiunilor evidente pe ca­re autoritățile ucrainene le fac cu pri­vire la marginalizarea limbilor mino­rităților naționale, totuși sunt înființate în ultimii ani patru grădinițe unde se învață în limba română. De asemenea, sunt și școli românești și trei biserici românești. Din cei circa 550 de ani de atestare documentară a localității Mahala, mai bine de jumătate a fost sub ocupație străină, dar nu s-a renunțat la limba maternă, cea română. De asemenea steagul Comunei Mahala este drapelul românesc pe care este o stemă cu coroana lui Ştefan cel Mare, acest lucru fiind de 12 ani cu toate că au fost controale din partea auto­rităților ucrainene, cu scopul de intimidare. „Noi ne apărăm tradițiile noastre, obiceiurile, limba noastră care este ce-i mai sfânt pe lume”, a spus Elena Nandriș, în aplauzele consilierilor locali suceveni. Votul pentru înfrățire a fost dat în unanimitate. (D.P.)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …