Un țepar care a fentat bugetul statului cu peste 800.000 de lei folosind identități false, reținut de polițiștii suceveni

21/09/18 ora:7:35am

Bărbatul din Oradea făcea afaceri în județul Suceava și și-a falsificat documentele de identitate folosind actele unui cetățean maghiar. In acest mod a indus în eroare în repetate rânduri funcționari ai Băncii Transilvania, Băncii Comerciale Române, Raiffeisen Bank și Oficiului Registrul Comerțului, deschizând conturi pe o firmă fictivă, rulând bani și scoțând numerar. El a întocmit cu date false sau a semnat cu numele fictiv sute de înscrisuri. Prejudiciul adus bugetului de stat se ridică la suma de 814.198 lei. Dosarul va fi judecat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava

Polițiștii suceveni l-au reținut miercuri, pentru 24 de ore, pe un orădean suspectat de falsificare de acte. Acesta a folosit în repetate rânduri acte de identitate falsificate necesare înființării unei firme și derulării de activități econo­mice fictive.

Dan Săliceanu, de 40 ani, cu domiciliul în municipiul Oradea,  care s-a dat drept cetățean ma­ghiar în fața unor funcționari su­ce­veni, a fost introdus în Arestul IPJ Suceava.

În cursul anului 2014, suspectul a întocmit în fals, prin  înlătura­­rea fotografiei titularului de drept și aplicarea fotografiei sale, un pașaport și cărțile de identitate toa­te pe numele unui cetățean ma­ghiar, acte destinate legitimării, identic/similar cu cele emise de Ungaria.

În perioada 07.11.2014 – 25.08.2015, în mod repetat, dar în aceeași rezoluție infracțională, suspectul s-a prezentat sub identitatea falsă a cetățeanului maghiar, prin folosirea frauduloasă a actelor de identitate falsificate, în fața unui notar public din municipiul Sucea­va, în fața funcționarilor publici ai Băncii Transilvania, Băncii Comerciale Române, Raiffeisen Bank și Oficiului Registrul Comerțului, obținând înscrisuri oficiale sau sub semnătură privată, necesare înființării S.C. Karoly Forest S.R.L. și derulării de activități economice fictive.

După ce a înființat S.C. Karoly Forest S.R.L., societatea de tip fantomă, cu sediul fictiv pe raza municipiului Suceava, în perioada 2014-2015, sus-numitul, sub identitatea falsă a cetățeanului maghiar a desfășurat activități economice fictive emițând facturi fiscale către doi agenți economici din județul Su­cea­va, prin care a comercializat, în mod fictiv, diverse bunuri și a simulat pri­mirea fictivă de avansuri, în sco­pul obținerii de către cei doi agenți economici de avantaje fiscale necuvenite, constând în prejudiciul pro­vocat bugetului consolidat al sta­­­tului cu suma totală de 814.198 lei.

De asemenea, în aceeași perioadă, bărbatul și-a atribuit identitatea falsă a cetățeanului maghiar, prin folosirea frauduloasă a celor trei acte de identitate falsificate, și a indus în eroare funcționari publici din cadrul Băncii Băncii Transilvania, B.C.R. și Raiffeisen Bank Vatra Dornei, unde a deschis, în numele societății, conturi prin intermediul cărora a rulat sumele de bani primite de la administratorii celor două societăți.

În perioada 07.11.2014 – 25.08.2015, în mod repetat, dar în aceeași rezoluție infracțională, suspectul s-a prezentat sub identitatea falsă a cetățeanului maghiar, prin folosirea frauduloasă a actelor de identitate falsificate, în fața funcționarilor publici ai Băncii Comerciale Române și Raiffeisen Bank,  unde a retras din conturile S.C. Karoly Forest S.R.L., în numerar, sume de bani, ocazie cu care a întocmit și semnat cu numele fictiv peste 200 de înscrisuri.

În perioada 07.11 2014 – 25.08.2015, la diferite intervale de timp, el a întocmit în fals 113 înscrisuri sub semnătură privată, completând cu datele de identificare ale cetățeanului maghiar sau semnând cu numele acestuia înscrisuri sub semnătură privată întocmite personal sau redactate de alte persoane, pe care le-a încredințat sau folosit în vederea producerii de consecințe juridice.

În dosarul penal s-a dispus efectuarea urmăririi penale și au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor bunuri mobile și imobile în valoare totală de 220.224 lei.

Dosarul va fi înaintat Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava cu propunere de luare a măsurii controlului judiciar, față de suspect. (O.S.)