Saturday , April 20 2024

Un tânăr diagnosticat cu autism a susținut ieri prima probă a examenului de Bac

Acesta a beneficiat de condiții speciale, având sală separată de restul candidaților și fiind supravegheat de doi psihologi. Din cei 760 de candidați înscriși pentru proba de Limba și literatura română, s-au prezentat 554. Lucrările sucevenilor sunt corectate în județul Bacău

Pentru prima dată în Suceava, un tânăr diagnosticat cu autism, a susținut ieri prima probă a examenului de Bacalaureat. Este vorba despre un absolvent al Centrului Şcolar pentru Educație Incluzivă din Gura Humorului, care este diagnosticat cu tulburări de spectru autist, acesta beneficiind de o sală de examen separată, pentru a nu fi perturbat pe perioada examenului. Candidatul a fost asistat pe toată durata probei și de doi psihologi, după cum a explicat inspectorul școlar general adjunct, Alexandra Chirilă, fiindu-i permis să intre în examen și cu diferite materiale stimulative. “Toate aceste materiale au fost verificate în prealabil de către comisia de examen. Candidatul va susține în zilele următoare, examen la Matematică și la Biologie”, a explicat profesoara Alexandra Chirilă, inspector școlar general adjunct în cadrul IŞJ Suceava.

Din cei 760 de candidați înscriși pentru a susține proba scrisă la Limba și Literatura română, au fost prezenți 554, lucrările acestora urmând să fie corectate în județul Bacău. 125 de candidați sunt absolvenți de profil umanist iar diferența de 429 au absolvit o specializare reală.

În cursul zilei de astăzi, patru candidați vor susține proba scrisă la Limba și literatura maternă- limba ucraineană.

Numărul total al candidaților înscriși pentru Bac-ul de toamnă este de 1.630 de absolvenți ai claselor a XII-a, 1.169 provenind din seria curentă iar diferența de 461, din anii anteriori. La nivelul județului Suceava sunt stabilite cinci centre de examen și două centre zonale de evaluare, doar că județul nostru nu a fost desemnat ieri de reprezentanții Ministerului Educației ca fiind centru evaluator. Astfel, Centrele de examen sunt la Colegiul Național de Informatică ”Spiru Haret” Suceava, Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Suceava, Colegiul Tehnic ”Alexandru Ioan Cuza” Suceava, Colegiul Tehnic ”Samuil Isopescu” Suceava și la Liceul cu Program Sportiv Suceava. Candidații vor susține probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale în unitățile de învățământ unde au absolvit, în timp ce probele scrise vor fi susținute în centrele de examen enumerate mai sus. Pe data de 23 august candidații vor susține Proba obligatorie a profilului, iar pe data de 26 august se va desfășura Proba la alegere a profilului și specializării.

În ceea ce privește evaluarea competențelor, probe care vor avea loc la școala absolvită, acestea vor avea loc pe 27 august – 3 septembrie. Astfel, în perioada 27-28 august va avea loc Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, pe data de 29 august se desfășoară Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, iar în perioada 30 august – 2 septembrie are loc Evaluarea competențelor digitale. În perioada 2 – 3 septembrie se va desfășura Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, urmând ca pe 3 septembrie, până în ora 12.00, să fie afișate rezultatele probelor scrise, eventualele contestații putând fi depuse în aceeași zi, între orele 12.00 – 16.00. Contestațiile vor fi rezolvate în perioada 3 – 6 septembrie, urmând ca rezultatele finale să fie afișate pe data de 7 septembrie. La prima sesiune a BAC-ului, rata de promovare în județul Suceava a fost de 69,6 %, dintre care 5 liceeni cu medii de 10. (Cristina R.)

 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …