Saturday , April 20 2024

Un sucevean de 57 de ani a primit o nouă șansă la viață

Bărbatul a primit un rinichi, după doi ani în care a fost doar un nume pe o listă de așteptare. Intervenția chirurgicală a avut loc la Spitalul “Dr. C. I. Parhon” din Iași. Rinichiul a fost prelevat de la o femeie de 47 de ani, din Moinești, județul Bacău, a cărei familie și-a dat acordul pentru donarea organelor

transplant

Un sucevean în vârstă de 57 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce vineri, 23 septembrie, a fost supus unei intervenții chirurgicale, în urma căreia a primit un rinichi sănătos. Atât prelevarea de organe, cât și operația de transplant au avut loc la Spitalul “Dr.C.I. Parhon” din Iași. Pacientul care a primit un rinichi nou se simte bine, medicii fiind optimiști față de evoluția stării de sănătate a acestuia. Bărbatul suferea de o boala polichistică hepato-renală și singura șansă la viață era transplantul de rinichi. Această afecțiune genetică este caracterizată prin apariția chisturilor la nivelul rinichilor. Atunci când la nivelul rinichilor apar chisturi, dimensiunea acestora se modifică și implicit se reduce funcția renală. Rinichiul a fost prelevat de la o femeie de 47 de ani, din Moinești, județul Bacău, a cărei familie și-a dat acordul pentru donarea organelor, me­dicii ieșeni prelevând ambii rinichi. De unul dintre ei a beneficiat pacientul sucevean, în timp ce cel de-al doilea rinichi a ajuns la București.
Si Spitalul Județean Suceava este acreditat încă din 2014 pentru prelevare de organe, dar de la începutul acestui an, la unitatea spitalicească suceveană au avut loc doar două prelevări de organe. Bugetul de care beneficiază în acest an Spitalul Județean Suceava este de 15.000 de lei. In luna februarie au fost prelevați rinichii unui pacient aflat în moarte cerebrală, în vârstă de 38 de ani, de către o echipă de medici din Iași, organele fiind transplantate la doi pacienți diferiți, iar la sfârșitul lunii august, de la o pacientă în vârstă de 36 de ani, aflată în moarte cerebrală, au fost prelevați rinichii și corneea.
La Spitalul Județean Suceava au mai fost, de la începutul acestui an, șapte posibili donatori, dar fie familia s-a razgândit pe ultima sută de metri, fie starea pacientului s-a deteriorat brusc și prelevarea nu a mai putut avea loc.
Spitalul suportă pentru donatori serviciul funerar, adică costul sicriului, estimat la 2.500-3.000 de lei, și asigurarea transportului la localitatea de domiciliu și până la cimitir, cu precizarea că banii vor fi virați direct către furnizori, și nu către rudele îndoliate.
Donator poate fi orice persoană, dacă nu suferă de cancer, HIV sau alte infecții grave. Doar la donatorii de inimă există limită de vârstă, la bărbați de 45 de ani, iar la femei de 40 de ani), în timp ce ficatul poate fi prelevat și de la un donator în vârstă de 90 de ani. (Cristina RUSTI)
 
 

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …