Friday , May 3 2024

Un sucevean aflat în moarte cerebrală a salvat viaţa altor trei oameni

Săptămâna trecută a avut loc a doua prelevare de organe la Spitalul Judeţean Suceava. O echipă de medici specialişti din Iaşi au prelevat ficatul şi rinichii unui pacient aflat în moarte cerebrală. Donatorul  a fost un bărbat în vârstă de 34 de ani, victimă a unei accident rutier. La Suceava au mai fost potenţiali donatori, dar este pentru a doua oară, când familia îndurerată îşi dă acordul pentru a salva, de data aceasta, trei vieţi. Prima prelevare de organe a avut loc anul trecut, pe data de 26 septembrie

transpalnt [800x600]

Săptămâna trecută, o echipă de medici specializaţi în prelevarea de organe, din Iaşi, a fost prezentă la Spitalul Judeţean Suceava pentru a preleva organele unui pacient aflat în moarte cerebrală. Au fost astfel prelevate organele unui bărbat, în vârstă de 34 de ani, victimă a unui accident rutier. “Am mai avut potenţiali donatori în acest an, dar familiile nu şi-au dat acordul în vederea prelevării de organe. Este prima dată anul acesta când avem acordul familiei în acest sens, ceea ce este un lucru lăudabil. Prin gestul lor, salvează trei vieţi”, a menţionat doctorul Tiberius Brădăţan, directorul medical al Spitalului Judeţean Suceava.
În urma efectuării testelor de compatibilitate şi consultării listelor de aşteptare în vederea transplantului, în conformitate şi cu acordul asumat de familie, coordonatorul regional de transplant a luat decizia ca ficatul şi un rinichi să plece la Centrul Universitar Bucureşti pentru doi pacienţi diferiţi, iar cel de-al doilea rinichi să ajungă pentru un al treilea pacient, la Centrul Universitar Iaşi.
Prima prelevare de organe a avut loc la unitatea spitalicească suceveană în luna septembrie a anului trecut când donator a fost o femeie în vârstă de 54 de ani.
Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sfântul Ioan cel Nou”, a primit, începând cu data de 1 iulie 2014, conform declaraţiilor medicului Tiberius Brădăţan, directorul medical al instituţiei, buget pentru derularea programului de transplant. Ministerul Sănătaţii a acreditat Spitalul Judeţean pentru activitatea de prelevare de organe ca urmare a amplelor investiţii în renovarea şi dotarea cu echipamente a secţiilor, inclusiv a celei de Anestezie şi Terapie Intensivă.
“Am avut cazuri în care rudele pacienţilor aflaţi în moarte cerebrală ar fi vrut să doneze organele, pentru a salva alte vieţi, însă prelevarea nu se putea face deoarece unitatea medicală nu avea dotările necesare. Banii sunt folosiţi pentru achiziţionarea substanţelor necesare menţinerii în viaţă a organelor prelevate dar şi pentru a acoperi cheltuielile de înmormântare ale donatorului”, a completat doctorul Tiberius Brădăţan, directorul medical al Spitalului Judeţean Suceava. Pe parcursul anului trecut, Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a decontat aproximativ un milion de lei pentru tratamentul stării post-transplant, de aceste fonduri beneficiind 56 de pacienţi. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Accident între două mașini în fața Centrului de Transfuzii Suceava. O persoană a fost rănită (FOTO)

Joi seara, în jurul orei 19.15, un accident rutier în care au fost implicate două …