Thursday , March 28 2024

Un preot sucevean a câștigat Premiul pentru asistentul social din domeniul protecţiei copilului

Unul din membrii echipei pluridisciplinare, implicată în bunul mers al Așezământului de Copii „Sf. Ierarh Leontie de la Rădăuți” este preot și asistent social, care a dat dovadă de implicare, devotament şi perseverenţă încă de la înfiinţarea instituţiei, în toamna anului 2011. Pentru munca și dăruirea de care a dat dovadă, Vasile Cruț a fost nominalizat la categoria „Asistentul social din domeniul protecției copilului” în cadrul Galei Naţionale a Excelenţei în Asistenţa Socială 2020.

În acest sens, începând de luni, 17 februarie 2020 și până pe data de 24 februarie 2020, ora 00:00, printr-un vot online, pe site-ul dedicat Galei Naționale a Excelenței în Asistența Socială (ediția a VII-a), accesând link-ul: https://poll.cnasr.ro/poll/2, Vasile Cruț a putut fi votat bifând numele acestuia și apoi butonul de la sfârșitul listei ”Votează”.

După ce luni, 17 februarie, adică în debutul campaniei preotul Vasile Cruț a strâns 31 voturi, plasându-se pe locul întâi, a urmat o veritabilă campanie de mobilizare, inclusiv pe facebook în care numeroși cetățeni care urmăresc pagina de facebook a Așezământului de Copii „Sf. Ierarh Leontie de la Rădăuți” au trimis pe mesaj personal la toți prietenii, sperând să se poată mențină pe acest primul loc iar rezultatele nu au întârziat să apară, a doua zi preotul având deja peste 500 voturi.

Buna reputație l-a urmat pe preotul Vasile Cruț încât și o profesoară de la Școala Gimnazială „Miron Costin” din cartierul sucevean Burdujeni a anunțat că a votat cu fostul său elev. În final, distribuirea anunțului împreună cu preluarea textului a fost de folos pentru că pe data de 24 februarie, rezultatul final indica 2.463 de voturi în favoarea preotului Vasile Cruț, din 18.058 exprimate.

Peste 70 de persoane din țară au fost nominalizate la respectiva categorie, foarte multe fiind din județe din sudul țării precum Argeș, Călărași, Dolj, Mehedinți și Prahova iar județele Constanța, Giurgiu, Tulcea și Vâlcea au avut câte o singură nominalizare. Cu excepția notabilă a celor din Dolj și Vâlcea, niciunul din cei înscriși din sudul țării nu s-au clasat în primii zece, majoritatea situându-se în cea de-a doua jumătate a clasamentului.

Lista premiilor Galei Naţionale a Excelenţei în Asistenţă Socială 2020 – organizată de Colegiul Național al Asistenților Social din România – a avut și alte secțiuni decât cea de „Asistentul social din domeniul protecției copilului” și anume: Asistentul social din domeniul persoanelor cu dizabilităţi; Asistentul social din domeniul sănătate / servicii medicale; Asistentul social din domeniul reintegrării sociale a persoanei private de libertate; Asistentul social din domeniul incluziunii persoanelor fără adăpost; Asistentul social din domeniul persoanelor vârstnice şi îngrijrii la domiciliu; Asistentul social din domeniul combaterii discriminării / minorităţi; Asistentul social din domeniul incluziunii sociale / economie socială; Asistentul social din domeniul asistenţei sociale comunitare și Asistentul social din domeniul prevenirii / reducerii riscurilor asociate infecţiei cu HIV, consumului de droguri și exploatării sexuale.

Toate acestea au fost la categoria „Asistenţi Sociali ai Anului 2019”, însă a mai existat și o altă categorie, anume „Personalităţi care Susţin Asistenţa Socială” unde au fost alte secțiuni: Premiul pentru jurnalism; Premiul politicianul anului; Premiul instituţia anului; Premiul personalitatea anului în promovarea educaţiei şi formării în asistenţa socială; Premiul de excelenţă pentru promovarea profesiei liberale de asistent social; Premiul pentru întreaga carieră în asistență socială; Premiul pentru cea mai activă Sucursală CNASR.

În ceea ce privește participarea Sucevei la secțiunile categoria „Asistenţi Sociali ai Anului 2019”, este de menționat că doar la „Asistentul social din domeniul sănătate / servicii medicale” și la cea intitulată „Asistentul social din domeniul prevenirii / reducerii riscurilor asociate infecţiei cu HIV, consumului de droguri și exploatării sexuale” au fost nominalizări din Suceava – Liliana Tița Păstrăv și Elena Căpraru (Mateiciuc), ambele obținând rezultate onorabile, dar nu și vreun loc pe podium.

În schimb, în ceea ce privește participarea Sucevei la secțiunile categoria „Personalităţi care Susţin Asistenţa Socială”, este de menționat că doar la secțiunea „Premiul personalitatea anului în promovarea educaţiei şi formării în asistenţa socială” este nominalizată și Suceava, de data aceasta pe locul al treilea prin Viorica – Cristina Cormoș, lector univ. dr. la Universitatea „Ștefan cel Mare”, fiind devansată de cadre universitare de la Pitești și Craiova și situându-se în fața altora de la Cluj, Iași, Timișoara, Petroșani, Arad.

Gala Naţională a Excelenţei în Asistenţă Socială – ediția a VII-a este organizată în data de 17 martie 2020, la Ateneul Român, de Colegiul Național al Asistenților Sociali cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Asistenţei Sociale. Premiile celor 18 secțiuni ale Galei Excelenței în Asistență Socială vor fi prezentate de Andreea Marin. Loredana & Agurida Band vor încânta publicul printr-un show inedit. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …