Friday , March 29 2024

Un patron care şi-a condus spre faliment firma, obligat să plătească din buzunar 300.000 de lei creditorilor

sentinta

Firma de construcţii Safe Construct a lui Lucian Sănduleac nu şi-a plătit ani întregi chiria pentru spaţiul în care îşi desfăşura activitatea dar nici datoriile la Fisc, iar la valorificarea activelor, lichidatorul a constatat că societatea nu are în proprietate decât o dubă şi un autoturism rablagit, fără nicio valoare de piaţă

Judecătorii secţiei civile a Tribunalului Suceava s-au încumetat în cele din urmă şi au dispus pentru prima dată în acest an, atragerea răspunderii materiale a administratorului unei firme, într-un dosar de faliment. Cererea a fost formulată de practicianul în insolvenţă Lexinsolv IPURL a vizat pe Lucian Sănduleac, fostul patron al firmei Safe Construct SRL, o societate comercială cu principal obiect de activitate lucrări de finisaj în construcţii şi a fost judecată în această vară.
Conform soluţiei date de instanţă, cererea de antrenare a răspunderii materiale formulată de Lexinsolv IPURL în contradictoriu cu Lucian Sănduleac, fost administrator statutar al debitoarei SC Safe Construct SRL a fost admisă. Tribunalul l-a obligat pe Lucian Sănduleac în calitate de fost administrator al debitoarei SC Safe Construct SRL să suporte din averea proprie, pasivul acesteia, până la concurenţa sumei de 304.741 de lei. Executarea silită împotriva fostului administrator urmează să se efectueze de către executorul judecătoresc, conform Codului de procedură civilă. Sumele rezultate din executarea silită vor fi repartizate de către executorul judecătoresc în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2006, în temeiul tabelului definitiv consolidat de creanţe, pus la dispoziţia sa de practicianul în insolvenţă. Sentinţa a rămas definitivă şi executorie. Până în momentul de faţă au fost depuse la Tribunalul Suceava, în cadrul procedurilor de insolvenţă şi faliment un număr de 64 de cereri de atragere a răspunderii materiale a foştilor administratori. 15 dintre acestea au fost depuse în acest an, după ce au intrat în vigoare modificările la Legea insolvenţei. Culmea este că, statistic vorbind, hotărâri de obligare la plată a foştilor patroni s-au d-at mai multe înainte de aparţiţia acestor modificări despre care în mod pompos s-a anunţat, în toamna anului trecut că vor duce la recuperarea suplimentară de la patronii care se fac vinovaţi de falimentarea deliberată a afacerii, a sumelor necesare achitării datoriilor către creditori.
Pentru fostul patron Lucian Sănduleac de la Safe Construct, cei peste 300.000 de lei (3 miliarde de lei vechi) pot constitui o mică avere. Mai ales că, potrivit lui Ioan Ceucă, şeful Lexinsolv IPURL, firma îşi desfăşura activitatea undeva în cartierul Burdujeni, într-un spaţiu închiriat, chiar sediul social fiind de asemenea stabilit într-un spaţiu cu chirie. “Firma nu avea în proprietate nici spaţiul de producţie, nici sediul social, singurele proprietăţi fiind o dubă şi o maşină mică. Au acumulat datorii pentru că nu s-a plătit chiria, utilităţile, datoriile la Fisc, la care s-au adăugat majorări şi penalităţi de întârziere”, a explicat Ioan Ceucă cum s-a ajuns la această datorie pe care Lucian Sănduleac va trebui să o plătească din averea proprie. De fapt, SC Safe Construct SRL, intrată în faliment este deja radiată din Registrul Comerţului, încă din 26 noiembrie anul trecut.
Din cele 15 solicitări venite în acest an din partea lichidatorilor judiciari de atragere a răspunderii materiale a admi-nistratorilor firmelor ajunse în procedură de faliment pentru un număr de şase instanţa încă nu s-a pronunţat, lăsând luarea unei decizii pentru toamna acestui an, după revenirea magistraţilor din vacanţa judecătorească.
In continuare, magistraţii evită să pună în practică noile prevederi legale privind insolvenţa şi falimentul, preferând să lase creditorii cu buzele umflate, decât să îi facă responsabili în vreun fel pe patroni de cauzarea stării de insolvenţă ori faliment a firmelor, multe dintre ele conduse deliberat spre prăpastie. Din cele 27 de soluţii date în 2013 la astfel de solicitări, Secţia Civilă a Tribunalului Suceava a răspuns pozitiv în cinci cazuri, acceptând atragerea răspunderii materiale ale foştilor administratori, pentru sume destul de mici. Cea mai mare sumă pe care un fost patron a fost obligat să o plătească anul trecut din averea proprie pentru a stinge datoriile firmei pe care a ma-nageriat-o prost este de 4,88 miliarde de lei vechi, în dosarul de faliment al SC ALDA PROCOMSERV SRL, cel obligat la plata acestei sume fiind fostul patron Ovidiu Cuciurean. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …