Thursday , April 25 2024

Un nou protest al transportatorilor din județ a blocat traficul rutier în Suceava

Aproape 100 de șoferi au ieșit ieri cu mașinile de mare tonaj în stradă, circulând cu viteză redusă. După protestul de sâmbătă, șoferii au scos și luni în trafic autovehicule de transport marfă de mare tonaj și autovehicule destinate transportului de persoane, în Suceava și Scheia, paralizând practic traficul. Protestul s-a desfășurat pe fondul creșterii prețurilor asigurărilor obligatorii de răspundere civilă RCA

 protest 3


După ce sâmbătă au desfășurat un pro­test spontan pe raza municipiului Suceava și a comunei Scheia, la care au participat aproximativ 70 de persoane cu autovehicule de transport marfă de mare tonaj și autovehicule destinate transportului de persoane, ieri, transportatorii din județ au reluat protestul, ieșind cu aproape 100 de vehicule în stra­dă. Protestul s-a desfășurat pe fondul creșterii prețurilor asigurărilor obli­ga­torii de răspundere civilă RCA.
Participanții la acțiune s-au deplasat cu viteză redusă pe itinerariile Bule­vardul Sofia Vicoveanca, Bulevardul 1 De­cembrie 1918, Bulevardul Calea Ob­cinilor, Bulevardul Academician Va­sile Grecu, strada Aviatorului, DN 17 – retur și Bulevardul Calea Unirii, strada Traian Vuia, strada Cernăuți, DC 74 – retur, precum și pe șoseaua de centură în apropiere de Zidul Morții. Din cauza vitezei reduse cu care s-au deplasat autovehiculele respective, ocupând ambele benzi de circulație, s-au creat ambuteiaje în intersecțiile Bu­levard Sofia Vicoveanca cu Bule­vard 1 Decembrie 1918, Bulevard 1 Decem­brie cu Bulevard Calea Obcinilor, Bulevard Calea Obcinilor cu Bulevard George Enescu, DC 74 cu strada Cernăuți.
Agenții din cadrul Biroului Rutier și Biroului Ordine Publică al Poliției muni­cipiului Suceava, Serviciului Ru­tier și Poliției Locale Suceava au intervenit pentru fluidizarea traficului în intersecții și pentru monitorizarea participanților. Protestul s-a desfășurat fără incidente deosebite.
Un singur participant a fost sanc­ționat contravențional cu amendă de către polițiști pentru că a schimbat banda de mers fără să semnalizeze.
Transportatorii rutieri au demarat o grevă japoneză și vor circula zilnic o oră cu 30 km/h oriunde se află în România până când primele RCA vor fi reduse la valorile maximale confor­me cu datele cuprinse în raportul întoc­mit anul acesta, pentru perioada 2013 – 2015.protest 2
Totodată, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) îi invită pe transportatorii rutieri care participă la greva japoneză să-și pună în parbrizul autovehiculelor o pancartă A4 cu mesajul „Protest RCA – Merg o oră pe zi cu 30 km/h – Vreau să trăiesc”.
Pe lângă această grevă japoneză, UNTRR și celelalte asociații patronale din transporturile rutiere vor organiza la data de 15 septembrie 2016 un protest la nivel național.
„Majoritatea operatorilor de transport sunt aduși la faliment, după ce tarifele de primă pentru transportul comercial de marfă și persoane s-au majorat cu peste 300% față de anul precedent și cu peste 500% față de anul 2014. Astfel, o poliță RCA pentru un autotractor – clasa B0 a ajuns în acest moment la prețul de 22.000 lei pe an față de 4.000 lei în 2014”, se arată într-un comunicat de presă al UNTRR.
UNTRR atrage atenția Guvernului, Parlamentului și Președinției României că tarifele pentru camioane la clasa B0 s-au dublat, ajungând la peste 22.000 de lei pe an.
UNTRR acuză firmele de asigurare că nu sunt interesate de reducerea riscurilor, ci vor doar să pună pe spatele transportatorilor rutieri ineficiența lor având costuri de administrare extrem de mari, deduse în special din încasările RCA.protest 1
„Practic, piața asigurărilor a ajuns un <<vest sălbatic>>, unde fiecare firmă de asigurare își stabilește tarifele fără a lua în calcul riscurile și sustenabilitatea, iar ASF este în stare doar să trimită asigurătorii în faliment”, se mai arată în comunicatul UNTRR.
Patronatele din transporturile rutie­re cer de urgență Guvernului să intervină prin Legea concurenței nr. 21/1996, care la articolul 4, alineatul 3 prevede soluția de emitere a unei Hotărâri pentru blocarea tarifelor de primă RCA pentru o perioadă de minimum nouă luni, timp în care Guvernul poate dispune măsuri urgente pentru reechilibrarea pieței. (D.Z.)
 

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …