Un jurnalist de doar 31 de ani, de loc din Câmpulung, a murit la Cluj după o banală operație la o măsea

18/03/19 ora:8:10am

Dan Porcuțan era jurnalist sportiv la Cluj-Napoca, un tânăr activ și practicant de ciclism. El fusese externat din Clinica de Chirurgie Cranio-Maxilo-Facială din Cluj-Napoca după o intervenție chirurgicală la o măsea. In aceeași zi s-a întors la spital, la Urgențe, pentru că acuza dureri și se simțea rău. După ce a fost consultat a fost trimis acasă, unde a murit. Familia, colegii și prietenii îndurerați nu-și pot explica decesul, Dan nedând semne că ar fi fost bolnav. Colegii săi cicliști au organizat ieri la Cluj un marș în memoria lui și acuză sistemul sanitar de incompetență. Inmormântare va avea loc astăzi, la Câmpulung Moldovenesc.

Dan Porcuțan, un jurnalist în vârstă de 31 de ani, de loc din Câmpulung Moldovenesc, dar stabilit la Cluj-Napoca, a murit pe neașteptate joi seară, după ce a fost externat din Clinica de Chirurgie Cranio-Maxilo-Facială din Cluj-Napoca, unde suferise o intervenție chirurgicală la o măsea.

Da era jurnalist sportiv la Monitorul de Cluj. Pe lângă munca la ziar, mai era pasionat de ciclism și fotografie. El era mereu prezent la principalele evenimente sportive și artistice din județul Cluj (Untold, Electric Castle etc.) în calitate de fotoreporter sau reporter.

El a fost internat la începutul acestei săptămâni la Clinica de Chirurgie Cranio-Maxilo-Facială din Cluj-Napoca pentru o operație la măsea. După ce joi dimineață a fost externat a revenit la amiază la Urgențe deoarece acuza dureri. Medicii l-au consultat și apoi l-au lăsat să meargă acasă, unde a și murit spre seară. Medicii de pe ambulanță chemați de sora lui Dan Porcuțan nu au mai putut face nimic și au constatat decesul. Potrivit unor apropiați, tânărul nu acuza dureri în ultima perioadă și era mereu vesel. Prietenii săi cicliști spun că Dan Porcuțan participa la curse destul de lungi și nu a dat niciodată semne de boală.

Colegii săi de la Monitorul de Cluj l-au descris într-un articol: „Dan era mereu vesel, mereu energic, iubea presa și iubea sportul. S-a îndrăgostit de ciclism și colinda toată țara pe bicicletă. De pe unde mergea, mereu ne trimitea poze, să vedem și noi cum stă treaba în România asta a noastră. Fiindcă el era pasionat și de fotografie, ba mai mult, a reușit să le insufle și altora această dragoste.”

Dan Porcuțan va fi înmormântat la Câmpulung Moldovenesc. Slujba de înmormântare va avea loc astăzi, 18 martie, de la ora 11:00, înhumarea având loc în cimitirul Bisericii Capu Satului din Câmpulung Moldovenesc.

Aproximativ 50 de cicliști clujeni au organizat duminică, 17 martie, un marș în memoria jurnalistului mort la doar 31 de ani. Ei vor să tragă un semnal de alarmă în acest fel asupra faptului că sistemul de sănătate este „cât se poate de incompetent”. Cunoscuții lui Dan Porcuțan sunt șocați de moartea fulgerătoare a acestuia și unii se întreabă dacă nu cumva ar fi vorba de un caz de malpraxis.

Camarazii săi au plecat duminică în marș din Parcul Central, au făcut o oprire simbolică în fața Clinicii de Chirurgie Cranio-Maxilo-Facială Cluj (unde a fost operat Dan Porcuțan), iar apoi s-au deplasat spre locuința fostului lor coleg, unde au aprins lumânări.

„În primul rând vreau să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că sistemul de sănătate este cât se poate de incompetent. Am pierdut un om valoros zilele trecute pentru că cei din sistemul de sănătate nu au fost capabili să se ocupe așa cum ar fi trebuit de acest om. El ar fi avut șanse foarte mari să fie salvat dacă nu era tratat pur și simplu ca un ultim om. Sunt anumite suspiciuni în privința morții sale, dar nu vreau să mă pronunț pentru că încă nu dețin absolut toate informațiile și n-aș vrea să acuz pe cineva și să-l acuz pe nedrept”, a declarat Pătrașcu Mitruț Alexandru Nicolae, reprezentant al Napoca Cycling Plus, cel care a organizat marșul. (C.A.)