Friday , April 19 2024

Un funcţionar de la Ministerul Agriculturii , suspect în dosarul în care este cercetat primarul din Pojorâta

Funcţionarul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Gelu Roşu, este acuzat de trafic de influenţă. El ar fi primit cobze de păstrăv, sticle cu afinată şi preparate din porc pentru a determina anularea deciziei de suspendare a activităţii GAL Bucovina de Munte şi pentru a accepta la decontare, cereri intermediare de plată restante/nedepuse în cadrul proiectului de funcţionare a GAL  

poza_panoramica

Ieri, DNA Suceava le-a atribuit calitatea de suspecţi  lui Cristian Dumitru Bălan, om de afaceri din Bucureşti şi lui Gelu Roşu, funcţionar al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Cristian Dumitru Bălan este acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă, în sarcina lui reţinându-se faptul că, în perioada august – decembrie 2014, l-a sprijinit pe suspectul Ioan Bogdan Codreanu, în demersurile sale în vederea cumpărării influenţei de la funcţionarul Gelu Roşu, cu scopul obţinerii anulării deciziei de suspendare a activităţii GAL Bucovina de Munte. Sprijinul acordat de Cristian Dumitru Bălan a constat în intermedierea legăturii cu funcţionarul Gelu Roşu şi a întâlnirilor dintre acesta şi Ioan Bogdan Codreanu. La data de 17 decembrie 2014, ora 08.00, conform înţelegerii anterioare din 12 decembrie 2014, primarul comunei Pojorâta Ioan Bogdan Codreanu, în complicitate cu Oana Mihaela Lehaci i-a furnizat lui Gelu Roşu, prin intermediul lui Cristian Dumitru Bălan, la domiciliul funcţionarului, din municipiul Bucureşti, mai multe pachete conţinând aproximativ 70  de cobze din păstrăvi, în valoare de 25-30 lei/bucata, o ladă cu sticle cu afinată, preparate din carne de porc în valoare de aproximativ 300 lei, şi calendare , bunuri ce au fost transportate cu sprijinul numitului Alexandru Grigorovici, şofer angajat la Primăria Pojorâta şi persoană de încredere a numitului Ioan Bogdan Codreanu.
În contextul suspendării activităţii GAL Bucovina de Munte, realizată la data de 29.08.2014, Oana Mihaela Lehaci şi Ioan Bogdan Codreanu au întreprins, în perioada august 2014-ianuarie 2015 demersuri în vederea determinării funcţionarului public Gelu Roşu, care are calitatea de director/şef servicii al Direcţiei Leader Investiţii Agricole şi Nonagricole din cadrul Direcţiei Generale de Dezvoltare Rurală – Autoritatea de Management (AM) PNDR aparţinând MADR, cu atribuţii de serviciu privind gestionarea/supravegherea activităţilor derulate la nivelul tuturor GAL – urilor din ţară, pentru a-l coopta pe acesta să intervină, la rândul său la nivelul funcţionarilor din cadrul AFIR Bucureşti, în schimbul unor foloase materiale, în scopul de a-i determina să anuleze  decizia de suspendare a activităţii GAL Bucovina de Munte, şi pentru a accepta la decontare, cereri intermediare de plată restante/nedepuse în cadrul proiectului de funcţionare a GAL.
În demersurile lor, numiţii Oana Mihaela Lehaci şi Ioan Bogdan Codreanu au fost sprijiniţi de numitul Cristian Dumitru Bălan, care le-a intermediat legătura cu funcţionarul Gelu Roşu, date fiind relaţiile apropiate dintre cei doi.
Funcţionarul Gelu Roşu este acuzat de trafic de influenţă. La începutul lunii decembrie 2014, funcţionarul din cadrul MADR – Direcţia Leader Investiţii Agricole şi Non-agricole, Gelu Roşu şi-a oferit sprijinul pentru promovarea şi depunerea la CRFIR Iaşi a proiectului Cooperarea între GAL-uri de la tradiţie la inovare iniţiat de GAL Bucovina de Munte în cooperare cu GAL Stefan cel Mare din Iaşi. În schimbul sprijinului acordat, Gelu Roşu a primit de la Ioan Bogdan Codreanu, la data de 8 aprilie 2015, foloase materiale constând în: produse tradiţionale, caşcaval afumat şi cobze cu păstrăvi.
In perioada august-decembrie 2014, Gelu Roşu i-a promis primarului din Pojorâta, că intervine pe lângă funcţionari cu atribuţii de decizie din cadrul AFIR Bucureşti şi DLAF în scopul anulării deciziei de suspendare a funcţionării GAL Bucovina de Munte din Câmpulung Moldovenesc, în schimbul unor foloase materiale necuvenite , constând în 70  de cobze din păstrăvi, în valoare de 25-30 lei/bucata, o ladă cu sticle cu afinată, preparate din carne de porc în valoare de aproximativ 300 lei, calendare precum şi asigurarea cazării în comuna Pojorâta, cu prilejul Revelionului din anul 2014. Bunurile i-au fost remise suspectului Gelu Roşu, la data de 17 decembrie 2014. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …

2 comments

  1. pai daca ai o problema in tara asta si te duci sa te sfatuiesti/ consulti cu cineva e trafic de influenta? Doamne in ce tara traim…
    Iar mita…. sa fim seriosi….., poate omul le-a si platit…

  2. Bravo! Super faptă de corupție și mega corupți!
    Salariile celor de la DNA sunt de nu știu câte ori mai mare față de „uluitoarele beneficii materiale” de care ar fi beneficiat funcționarul de la București!!!
    Unde sunt marii corupți? Sau măcar ăia mijlocii? Veniți la noi cu plevușcă și vă așteptați să vă laude cineva?
    Este o mare vrăjeală TOTUL!!! Cu totul altceva se ascunde cu siguranță după o mascaradă josnică așa cum este asta!!! O fi vreo răzbunare din partea cuiva nebăgat în seamă?!
    NU CRED CĂ ESTE OM CU CAPUL PE UMERI care să poată să creadă că ditamaia DNA-ul a ajuns să verifice pe niște funcționari într-un minister/agenție șamd care s-au dedulcit cu o ladă de sticle de afinată (maxim 2.000 de lei) și vreo 70 de păstrăvi în cobză (maxim 3.000 de lei), plus niște cârnați sau slană de vreo 300 de lei și, ei bine aici este MAREA CORUPȚIE, un Revelion la Pojorâta.
    Bine, nu doar pe cei care s-au dedulcit la aceste bunuri – sper că nu s-au înăcrit până la București – ci iată că DNA-ul ne arată că este la datorie și se leagă și de cei care au dat acele bunuri – un primar și niște apropiați ai săi.