Saturday , April 20 2024

Un copil de 5 ani a fost internat în stare gravă, cu scalpul sfâșiat de un câine

Micuțul se juca în curte când a fost atacat de câinele vecinei . In ultimele 30 de zile, peste 70 de suceveni au ajuns la spital mușcați de câini. Dintre aceștia, 28 sunt copii. Din farmacia celei mai mari unități spitalicești din județ lipsesc de aproape jumătate de an atât serul antirabic, cât și cel antitetanos

 caine [800x600]


Un băiat în vârstă de cinci ani, din localitatea Dolhești, a fost adus sâmbătă seara la Spitalul Județean Suceava în stare gravă după ce câinele unei vecine i-a sfâșiat practic scalpul. Copilul se juca liniștit în curtea sa, când la un moment a fost atacat de câinele de talie medie al vecinilor. Acesta a intrat printr-o gaură aflată în plasa gardului dinspre grădină și a atacat copilul în zona capului. Copilul a fost salvat din colții animalului de mama sa, care a ieșit în curte alarmată de țipetele îngrozite ale fiului ei. Un echipaj al Ambulanței l-a preluat pe pacientul în vârstă de doar cinci ani și l-a transportat la Spitalul Municipal Fălticeni, unde medicii l-au diagnosticat cu plagă mușcată la nivelul scalpului. Din cauza stării grave în care se afla pacientul, medicii fălticeneni au decis transferul acestuia către Spitalul Județean.
Oamenii legii au început o anchetă și au constatat că animalul aparține Elenei C., în vârstă de 72 de ani. Se pare că animalul a scăpat din lanțul și hamul cu care era prins, fără știrea stăpânei.
Copilul a fost internat pentru tratament de specialitate.
Peste 70 de suceveni au ajuns în ultimele 30 de zile la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Suceava și au necesitat asistență medicală după ce au fost mușcați de câini. Mai exact, este vorba despre 71 de persoane, dintre care 28 de copii și 43 de adulți, 48 dintre victime fiind atacate de câinii comunitari din mediul urban. 45 de pacienți au necesitat tratament antirabic, fiind atacați de câini necunoscuți. Toți acești pacienți au fost direcționați către secția de Boli Infecțioase, unde au primit tratament de specialitate.
In cursul anului trecut, peste 800 de suceveni au ajuns la Spitalul Județean după ce au fost atacați de câini, majoritatea maidanezi. Victimele au necesitat vaccinare antitetanică și antirabică. În câteva cazuri a fost nevoie și de inocularea unei imunoglobuline specifice antirabice, care se administrează la persoanele adulte atunci când există certitudinea că animalul era turbat. Costurile pe care le presupune tratamentul acestor persoane sunt consistente. Numai pentru o singură persoană mușcată de un câine, comunitar sau nu, tratamentul se situează între 350 și 550 lei, iar terapia este de lungă durată. Aceasta constă în vaccinarea antitetanică și antirabică, ultima incluzând cinci injecții, asociată uneori unui număr de două doze de imunoglobulină antirabică. “O singură fiolă de vaccin antirabic costă 63,26 de lei, iar una de imunoglobulină antirabică 232,01 lei. Un vaccin antitetanic care se administrează obligatoriu în astfel de cazuri, odată cu serul antirabic sau cel profilactic cu imunoglobină, cost? 43,16 lei. În cadrul unei terapii obișnuite este nevoie de cinci inoculări cu vaccin antirabic și una cu vaccin antitetanic, ceea ce înseamnă costuri de 359,46 de lei pentru un singur pacient. La persoanele care primesc și imunoglobina specifică antirabică costurile se ridic? la 548,31 de lei”, am aflat de la un doctor infecționist.
La Spitalul Județean Suceava lipsesc de aproape jumătate de an atât serul antirabic, cât și cel antitetanos, pacienții fiind astfel expuși unor riscuri însemnate. (Cristina RUSTI)
 
 
 
 

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …