Friday , March 29 2024

Un copil de 11 ani a murit după ce s-a înțepat într-un cui ruginit și nu a primit la timp ser anti-tetanos

La mijlocul lui august, băiatul din comuna Ciprian Porumbescu se juca cu alți copii pe uliță și i-a intrat un cui ruginit în talpă. Mama a fost cea care i-a curățat rana. “Nu i-a curs sânge, nu s-a infectat, nu a făcut febră”, a povestit Elena Nimițan cu lacrimi în ochi. Pe 27 august, însă, copilul s-a plâns de durere puternică la spate, după ce un băiat l-a împins și a căzut într-un șanț de pământ. Părinții l-au dus la spital și le-au spus medicilor despre căzătură, dar nu și-au dat seama că ar trebui să menționeze și că îi intrase un cui ruginit în talpă cu zece zile în urmă. Medicii l-au diagnosticat cu contuzie și l-au trimis acasă. Copilul s-a simțit foarte rău și a doua zi a ajuns cu ambulanța din nou la spital și abia după două zile de investigații, timp în care starea copilului s-a deteriorat iremediabil, mama le-a povestit medicilor despre înțepătura în talpă. Spitalul Județean a comandat ser anti-tetanos, care a sosit după opt ore și  i-a fost administrat copilului, dar a fost prea târziu. Simptomele tetanosului sunt greu de diagnosticat. Mama îi acuză acum pe medici de moartea fiului ei 

Un băiețel în vârstă de 11 ani din comuna Ciprian Porumbescu a avut parte de un sfârșit crunt, după ce s-a înțepat într-un cui, în picior. Totul s-a întâmplat pe la mijlocul lunii august, când Adrian Constantin N. se juca pe o uliță din sat cu mai mulți copii. Încălțat într-o pere­che de șlapi, copilul nici nu și-a dat sea­ma când cuiul ruginit i-a intrat în talpă. A rămas la joacă, semn că nu l-a deranjat rana, iar pe seară, când a ajuns acasă, i-a povestit mamei ce s-a întâmplat. “Nu era nimic grav, nu i-a curs sânge, nu a făcut febră. I-am curățat rana și nu i-am mai dat importanță. Arăta bine. Nu-l durea. Nu pot să cred că din cauza asta a murit copilul meu. Trebuia să înceapă clasa a V-a”, a povestit cu lacrimi în ochi Elena Nimițan, ma­ma copilului mort de tetanos. După cum își amintește mama, trecuseră aproximativ zece zile și toată familia părea că a uitat de înțepătura lui Adrian. Calvarul a izbucnit însă luni dimineață, pe 27 august, când băiatul s-a trezit cu o durere puternică în zona spatelui. Le-a povestit părinților că duminică după-amiază s-a jucat cu niște băieți mai mari, iar unul l-a împins. Se pare că s-a dezechilibrat și a căzut cu spatele de un șanț de pământ, lovindu-se.

Văzând că băiatul acuză dureri din ce în ce mai puternice, mama l-a dus la dispensarul din comună, unde au fost sfătuiți să se prezinte la Unitatea de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Județean. Sfâșiată de durere, femeia acuză acum cadrele medicale că nu i-ar fi acordat fiului ei asistența medicală de care avea nevoie, fiind superficiali în investigații, dar în același timp ea recu­noaș­te că nu le-a spus nimic medicilor despre înțepătura din talpă, neconside­rând că acea rană mai are vreo importanță sau legătură cu cazul fiului ei. “S-a trezit luni și mi-a spus că-l doare spatele. A stat duminică, pe deal, cu niște vecini, și unul l-a împins. Îl durea. L-am dus la medic, aici în sat, dar m-au trimis la Suceava. În Urgențe i-au făcut analize, dar m-au trimis acasă, spunându-mi că totul este bine. Pe el tot îl durea, dar dacă medicii au spus așa, nu i-am contrazis. Nu le-am spus nimic de picior, se vindeca, aproape nu se mai vedea nimic. M-am întors acasă, dar marți dimineață Adi se simțea tot mai rău. Nu se mai putea ține pe picioare și am sunat la Ambulanță”, a continuat să-și amintească ma­ma care tocmai și-a înmormântat băiatul în vârstă de doar 11 ani.

Conducerea Spitalului Ju­dețean Suceava, prin vocea pur­tătorului de cuvânt, me­dicul Mircea Macovei, a confirmat afirmațiile mamei, în fișa de observație a pacientului Nimițan Constantin Adrian fiind consemnat diagnosticul de contuzie de coloană cervicală dorsală. “Pacientul a fost investigat și a părăsit UPU cu recomandări. Nimic nu ne-a semnalat că ar fi fost vorba despre o infecție atât de periculoasă. Cazuri de tetanos sunt letale, dar sunt foarte rare”, a declarat medicul Mircea Maco­vei, director medical al spitalului suce­­vean.

După cum chiar mama a recunoscut, nu le-a povestit medicilor suceveni nimic despre înțepătura în cui nici marți, când băiatul ei a fost preluat de un echi­paj al Ambulanței și transportat la Spitalul Județean în stare gravă. La acea vreme, părinții puneau totul pe seama căzăturii de duminică după-amiază. Tot din fișa de observație reiese că pacientul de 11 ani a fost internat luni, 27 august, la orele 10.00. “I-a fost făcut un control CT, nu apăreau leziuni osoase, s-a confirmat doar diagnosticul de contuzie de coloană cervicală și dorsală. Totuși starea lui se deteriora vizibil. S-au făcut tot felul de investigații și abia miercuri dimineață pacientul a fost diagnosticat cu tetanos. Mama a povestit atunci despre înțepătura în cui. Am comandat serul care se administrează în aceste cazuri, a venit în aproximativ opt ore, iar miercuri seara i-a fost administrat, dar deja copilul nu mai putea respira. A fost intubat. Vineri dimineață, în jurul orelor 10.30 a fost declarat decesul”, a explicat purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Sucea­va.

Părinții îndurerați caută acum expli­cații și chiar vinovați pentru moartea copilului lor în vârstă de doar 11 ani, dar nimic nu le mai poate aduce înapoi fiul. “Nu pot să cred ce s-a întâmplat. Ne-am despărțit toți atât de veseli la sfârșitul anului școlar. Aștepta să înceapă clasa a V-a. În prima zi de școală am ținut un moment de reculegere și am încercat să le explic copiilor care sunt riscurile unei simple zgârieturi. Sper să nu se mai întâmple vreodată așa ceva. Era un copil bun, cuminte, cu rezultate bune și foarte bune la învățătură. Trebuie să fim mult mai atenți la ce se întâmplă în jurul nostru, mai ales noi, ca adulți”, a declarat profesoara Loredana Vărzari, director al Şcolii Gimnaziale din Ciprian Porumbescu, unde Adrian a fost elev.

Este aproape de neînțeles cum în zilele noastre se poate muri de tetanos. Un copil s-a stins înainte să-și dea seama ce este viața din cauza unui șir de întâmplări și din lipsă de comunicare, din care toți avem de învățat, părinți și medici.

Simptomele tetanosului sunt foarte greu de recunoscut, după cum susțin medicii, fiind o infecție foarte rară. Cel mai frecvent simptom este ridigitatea mandibulei. Alte simptome sunt înghițitul dificil, agitația, iritabilitatea. Starea psihică este, de obicei, echilibrată, dar coma poate apărea după spasme repetate. În timpul spasmelor generalizate, pacientul este incapabil să vorbească sau să țipe din cauza rigidității peretelui toracic sau spasmului glotic. Spasmele interferă și cu respirația, determinând cianoza sau asifixie facială. Cauza imediată a morții poate să nu fie vizibilă. Temperatura pacientului este doar moderat crescută, exceptând cazul în care este prezentă o complicație infecțioasă, ca pneumonia. Tetanosul poate fi confundat cu meningoencefalita de origine bacteriană sau virală. Vaccinul anti-tetanos trebuie administrat în primele 24 de ore de la producerea rănii. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …