Un „bloc” – focar de infecție din Burdujeni, închis în urma unei razii a Poliției. Peste 50 de dubioși vor fi evacuați de urgență

15/02/20 ora:9:00am

Poliția, DSP şi ISU au desfăşurat joi dimineață un amplu control  într-un bloc de pe strada Fagului din Burdujeni, unde au fost descoperite peste 50 de persoane care locuiau în condiții improprii. „Blocul” aparține familiei fostului om de afaceri Marian Burlacu, cel care acum vreo şapte ani a fost găsit spânzurat în vila sa din Obcini. In urma acțiunii de joi dimineață, polițiștii au dispus  închiderea locației respective, având în vedere condițiile precare de igienă gasite acolo, locatarii urmând a fi evacuați cât mai urgent posibil. Oamenii din zonă spun că „blocul” este locuit de tot felul de persoane dubioase care plătesc patroanei 100 de euro pe lună pentru un loc de dormit.

Joi dimineata, între orele 06.00 – 08.00, Secția Urbană de Poliție Burdujeni, împreună cu polițiști din cadrul Biroului Investigații Criminale a inițiat și organizat o acțiune în cooperare cu Direcția de Sănătate Publică Suceava, Poliția Locală Suceava și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bucovina Suceava și Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității – IPJ Suceava, la un bloc situat în municipiul Suceava, pe strada Fagului, precum și în imprejurimile acestuia.    În cadrul acțiunii au fost legitimate 52 de persoane și au fost identificate 25 de persoane străine de localitate. Au fost aplicate 25 de sancțiuni contravenționale la Legea OG 97/2005, în valoare de 2000 lei. De asemenea, au fost controlate 18 bagaje și 4 alte obiective din zonă.

„Blocul” respectiv este deținut şi administrat de soția unui fost om de afaceri sucevean, Marian Burlacu, cel care în noiembrie 2013 s-a spânzurat în vila sa din Obcini, fiind descoperit de fetița sa care avea pe atunci 10 ani. Bărbatul construise un cartier de case în comuna Moara, avea o fabrică de textile şi un ştrand în cartierul Burdujeni.

In urma acțiunii de joi dimineață, polițiștii au dispus împreună cu lucrătorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică aplicarea unei sancțiuni contravenționale față de administratorul imobilului în cuantum de 20.000 de lei și ca măsură complementară închiderea locației respective, având în vedere condițiile precare de igienă identificate, după ce locatarii vor fi evacuați, cât mai urgent posibil, de către proprietar.

Din câte povestesc oamenii din zonă, în „blocul” respectiv locuiau cu “chirie” tot felul de persoane dubioase care plăteau pentru un loc de dormit 100 euro pe lună.

Tot în cadrul acțiunii de joi a fost depistat un bărbat de 37 ani, iar în urma verificărilor efectuate a rezultat faptul că acesta a plecat în mod voluntar de la domiciliul său, de pe raza sectorului 5-București, figurând ca persoană dispărută. Polițiştii au luat măsura internării acestuia în Secția de Psihiatrie Burdujeni pentru o perioadă de 24 de ore pentru ca familia să se prezinte pentru a-l prelua.

Totodată, persoanele identificate în apartamentele respective au fost instruite de către polițiștii de proximitate și din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității – IPJ Suceava cu privire la adoptarea unui comportament preventiv pentru a nu fi victime ale faptelor cu violență.

„Reactiile persoanelor care actioneaza prin violenta sunt imprevizibile. Sfatul Politiei este sa nu va puneti in pericol integritatea corporala sau chiar viata in incercarea de a retine sau opri, prin forte proprii, o astfel de persoana. Fiti atent la derularea faptelor, ora desfasurarii, semnalmentele raufacatorilor si alertati Politia cat mai repede posibil, prin folosirea Apelului Unic de Urgenta 112.  Evitati drumurile intunecate si parcurile izolate, folositi mai degraba strazi si locuri iluminate, chiar daca faceti un ocol”, se arată într-un comunicat transmis de IPJ Suceava.