Friday , April 19 2024

Un bătrân rădăuțean, evacuat dintr-o casă retrocedată, trăiește în condiții înfiorătoare într-o locuință socială

Asociația „Rădăuțiul Civic” a făcut public ieri cazul unui pensionar din Rădăuți care de mai bine de zece ani este nevoit să locuiască într-o locuință repartizată de Primărie, într-o clădire în stare avansată de degradare, fără apă curentă, fără grup sanitar, canalizare și fără racord la încălzirea orașului.

Gheorghe Cîrdei, în vârstă de 68 de ani, pensionar, cu un venit lunar de 780 de lei pe lună, a locuit timp de 40 de ani în Rădăuți, pe Str. Ion Creangă nr. 13 (în apropiere de Strada Putnei), iar în anul 2007 a fost nevoit să se mute din acea locuință, întrucât imobilul a fost retrocedat fostului proprietar, căruia locuința i-a fost naționalizată de regimul comunist.

În momentul evacuării, domnul Cîrdei a fost mutat în locuința din Piața Unirii nr. 57, o locuință aflată într-o veche clădire din centrul orașului care se află în stare avansată de degradare, fără apă curentă, fără grup sanitar, canalizare și fără racord la încălzirea orașului.

I s-a spus că soluția este una temporară, dar după mai bine de 10 ani, Gheorghe Cîrdei a rămas doar cu promisiunile. În urma nenumăratelor petiții, i s-a comunicat fie că cererile „vor fi analizate cu prioritate” sau că „având în vedere starea clădirii în care și dumneavoastră locuiți, s-a stabilit, ca în ordinea stării de degradare a apartamentelor (din interior) să vă fie repartizate alte locuințe” . Nimic nu s-a întâmplat după toate aceste promisiuni.

Potrivit lui Luca Ciubotaru, președinte al Asociației „Rădăuțiul Civic”, din clădirea în care locuiește bătrânul Cîrdei s-a dărmânat un perete întreg, iar acoperișul e putred. Partea din lemn a balcoanelor și calea de acces sunt aproape putrede, reprezentând un pericol pentru cel care trece zilnic pe acolo, dar și pentru riveranii care trec zilnic prin acea bramă pentru a ajunge mai repede la piață, riscând că acesta să se prăbușeașcă peste ei. Bătrânul se încălzește cu o sobă pe lemne care scoate fum în încăpere, existând riscul unei intoxicații cu monoxid de carbon sau chiar deces, soba fiind singura soluție prin care poate face față frigului de peste iarnă.

Conform legii, pentru că Gheorghe Cîrdei era un chiriaș evacuat prin procesul de retrocedare, el avea dreptul la o locuință socială. Conform raportului anual de activitate din anul 2018 al primarului municipiului Rădăuți, în localitate  au fost înregistrate anul în 2018 un număr de 387 unități locative ale primăriei, din care 177 spații de locuit la case și 210 la bloc (140 apartamente ANL, 27 apartamente din fondul locativ de stat, 43 apartamente sociale). În anul 2018, primăria a încasat chirii din aceste spații de locuit în valoare de 503.169 de lei, echivalentul a peste 100.000 de euro. Însă, conform Primăriei rădăuțene, dintre cele 387 de locuințe din fondul locativ, un număr de 97 de locuințe sunt locuințe sociale ale municipiului Rădăuți, cu un grad de ocupare de 100%.

„Solicităm autorităților locale să ia măsuri urgente pentru ca viața și siguranța acestui om care are dreptul la o locuință prin lege să nu mai fie puse în pericol”, a declarat Luca Ciubotaru, președinte al Asociației „Rădăuțiul Civic”.

 

Vezi si

Lemn confiscat în valoare de 585.000 lei și amenzi de 556.000 lei aplicate luna trecută de Garda Forestieră Suceava

În luna martie 2024 personalul Gărzii Forestiere Suceava a efectuat în total un număr de …