Tuesday , April 23 2024

Un bărbat din Baia care a lucrat în Sierra Leone, monitorizat de către DSP

Bărbatul a avut un contract de muncă şi a lucrat pentru o perioadă de timp în Sierra Leone. A revenit în ţară pe data de 23 octombrie n locuieşte în Iaşi dar este originar din comuna Baia. El intenţionzează, după declaraţiile doctorului Ludovic Abiţei, să vină în judeţul Suceava pentru a-şi vizita părinţii
 
DSP 1


 
Seful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, doctorul Ludovic Abiţei a declarat că autorităţile sanitare monitorizează un bărbat din judeţ care s-a întors recent după o călătorie în Sierra Leone, unde a avut un contract de muncă şi a lucrat o perioadă de timp. Bărbatul va fi monitorizat pe o perioadă de 21 de zile în cadrul unei proceduri standard impuse de către Ministerul Sănătăţii. Bărbatul nu este internat, ci doar monitorizat de către autorităţile medicale şi i se măsoară temperatura, urmărindu-se dacă prezintă posibile simptome de îmbolnăvire. Acesta s-a întors pe meleagurile natale în cursul săptămânii trecute, mai exact pe data 23 octombrie. In prezent se află în judeţul Iaşi dar este posibil să-şi viziteze părinţii care locuiesc în comuna Baia, judeţul Suceava. “Avem un cetăţean din comuna Baia care acum se găseşte în Iaşi. A venit din Sierra Leone şi a intrat în ţară săptămâna trecută. A fost interceptat, i s-au luat toate declaraţiile necesare. El şi-a manifestat dorinţa să treacă pe la părinţii din Baia, deci s-ar putea să ne trezim că vine în judeţul Suceava. El este monitorizat, vom fi informaţi de colegii de la Iaşi dacă vine în judeţ şi vom prelua monitorizarea”, a  declarat doctorul Ludovic Abiţei, director DSP. Seful DSP Suceava a precizat că până acum bărbatul nu a dezvoltat nici un simptom privind o posibilă infestare cu Ebola. „Până acum nu a manifestat nici un fenomen de febră. Suspectul va fi interogat din două în două zile şi îl vom întreba dacă a dezvoltat vreun simptom febril. Dacă va dezvolta un simptom febril, ca cetăţean venit din zonă deja cu probleme, automat va fi preluat de sistemul de siguranţă şi va fi transportat la centrul pregătit special la Bucureşti, pentru a fi supravegheat şi investigat”, a completat doctorul Ludovic Abiţei. Testele pentru Ebola se fac chiar la Institutul „Matei Balş„, unde un etaj este izolat şi pregătit cu 15 paturi pentru eventualele cazuri.
Ultimul bilanţ global al epidemiei de Ebola este de 4.910 de morţi dintre cele 8.997 de cazuri înregistrate în şapte ţări, 1 500 de decese fiind doar în Sierra Leone, iar previziunile pentru următoarea perioadă sunt sumbre. Organizaţia Naţiunilor Unite a avertizat că „lumea este pe cale să piardă cursa împotriva Ebola”, anticipând între 5.000 şi 10.000 de noi cazuri pe săptămână în Africa de Vest. (Cristina RUSTI)
 
 
 
 
 

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …

One comment

  1. O corectie mica, dna Rusti. Conform OMS numarul total de cazuri de infectie cu Ebola era de 13.703 in 27 octombrie 2014 inclusiv, din care 4.922 decese.
    Referitor la situatia noastra, cred ca e nevoie, si sper ca autoritatile sa ia cat mai curand masura carantinarii pentru cel putin 21 de zile a celor care se intorc din zonele afectate, concomitent cu intreruperea acordarii de vize celor din acele tari care ar dori sa ne viziteze aici in Romania.
    Nu suntem pregatiti, nimeni nu e. Se estimeaza cel putin 6 luni pana primul vaccin (testat sumar si deci foarte riscant) va fi disponibil. Pana atunci probabil vom contoriza sute de mii, poate chiar milioane de cazuri in toata lumea.