Friday , April 19 2024

Turismul sucevean, în declin

Indicele de utilizare netă a capacităţii de cazare turistică în funcţiune a coborât în luna mai a.c., lună în care Paştele ortodox ar fi trebuit să adune mai mulţi turişti decât de obicei, la 20,1% pe total structuri de primire turistică, cu aproape cinci procente mai mic faţă de luna mai 2012, când acest indice a fost de 25% . Afacerile la negru şi serviciile slabe oferite îndepărtează turiştii oneşti de oferta „ospitalierelor” pensiuni bucovinene

turism bucovina

Judeţul Suceava, cu toate ofertele turistice, de la nivelul monumentelor UNESCO, la pensiunile cu nenumărate margarete, la peisajele magnifice ori la gospodarii ospitalieri, nu reuşeşte să treacă peste media naţională în ceea ce priveşte indicele de utilizare netă a capaciţăţii de cazare. Nici nu mai punem în discuţie faptul că mai toate oraşele din zona de munte au făcut demersuri, şi au reuşit, prin edilii lor, să obţină statutul de municipiu, oraş sau după caz, comună „staţiune turistică”. S-au construit pârtii de schi, s-au amenajat tele-scaune, s-au organizat serbări ale zăpezii şi alte manifestări specifice staţiunilor turistice, care însă, dacă ne luăm după statisticieni, nu au avut niciun efect. Astfel, conform datelor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică, în luna mai 2013, în judeţul Suceava, indicele de utilizare netă a capacităţii de cazare turistică în funcţiune a fost de 20,1% pe total structuri de primire turistică, mai mare cu 7,5 puncte procentuale faţă de aprilie 2013 (12,6%) şi cu 4,9 puncte procentuale mai mic faţă de luna mai 2012 (25,0%). Explicaţia este simplă pentru creşterea din mai faţă de luna aprilie a.c. – anul acesta Paştele ortodox a fost în luna mai, astfel încât afluenţa turistică a fost mai mare decât în luna precedentă. Dar un răspuns privind scăderea numărului de turişti faţă de mai anul trecut, lună în care nu au fost sărbători pascale, o pot da doar specialiştii din branşă. Cei serioşi, spun că o bună parte din turiştii care vizitează ospitalierele pensiuni, moteluri, hoteluri din obcinele Bucovinei nu sunt fiscalizaţi, banii pe care iubitorii acestor meleaguri mioritice îi scot din buzunar nemaitrecând prin casa de marcat a locaţiei turistice ci ajungând direct în buzunarul patronului. De aici, se poate întâmpla ca atunci când patronii de unităţi turistice se plâng că nu le vine nimeni în curte, cineva interesat de oferta unei pensiuni să afle că nu mai sunt locuri. Cei neserioşi se plâng că nu le merge afacerea, că vor da repede faliment fiindcă statul nu îi ajută, bagă banii turistului direct în buzunar fără nicio jenă şi îl alimentează cu ceva cartofi sleiţi lângă micii tradiţionali recuperaţi din farfuriile consumatorilor din zilele precedente, încălziţi la microunde, plus o lingură de muştar îndoit cu apă.
Cum vede Statistica situaţia turismului din judeţul Suceava
Conform Direcţiei Judeţene de Statistică, pe tipuri de structuri de primire turistică, în luna mai 2013, în judeţul Suceava, indicele de utilizare netă a capacităţii de cazare turistică în funcţiune a fost de 20,1% pe total structuri de primire turistică, mai mare cu 7,5 puncte procentuale faţă de aprilie 2013 (12,6%) şi cu 4,9 puncte procentuale mai mic faţă de luna mai 2012 (25,0%). Pe tipuri de structuri de primire turistică, cea mai mare valoare a indicelui de utilizare netă a locurilor de cazare în luna mai 2013 s-a înregistrat în hoteluri (27,8%), urmate de vile turistice cu 19,5%, pensiunile turistice cu 15,5%, pensiunile agroturistice cu 13,6%.
Pe zone turistice, cel mai înalt nivel al indicelui de utilizare netă a locurilor de cazare, 28,9%, s-a înregistrat în zona oraşului reşedinţă de judeţ, municipiul Suceava urmată de zona staţiunii balneare Vatra Dornei cu un indice de utilizare de 23,5%, zona „alte localităţi şi trasee turistice” cu 17,4% şi zona montană cu 16,6%. Pe categorii de clasificare, cel mai mare indice de utilizare au înregistrat structurile de primire turistică de 4 stele (27,1%) şi cel mai mic structurile de primire turistică de 5 stele (4,8%); structurile de primire turistică de 3 stele au înregistrat un indice de utilizare de 18,3%, structurile de primire turistică de 2 stele au înregistrat un indice de utilizare de 17,9% şi structurile de primire turistică de o stea au înregistrat un indice de utilizare de 12,9%.
~n luna mai 2013 indicele de utilizare înregistrat de structurile de primire turistică din judeţul Suceava a fost cu 1,7 puncte procentuale mai mic faţă de indicele înregistrat la nivel naţional care a fost de 21,8%. (N.R.)

Vezi si

UPDATE: Puternicul incendiu de la Marginea s-ar fi produs din cauza unui scurtcircuit (FOTO, VIDEO)

În noaptea de miercuri spre joi, un incendiu violent a cuprins un adăpost de animale …