Trei suceveni au murit în ultimele zile din cauza gripei

22/02/18 ora:9:02am

Un bărbat în vârstă de 59 de ani şi două femei de 61, respectiv 78 de ani au murit de gripă într-un interval de câteva zile. Bărbatul de 59 de ani, din mediul rural, avea afecţiuni cronice cardio-vasculare şi nu era vaccinat antigripal. Cele două femei erau de la oraş, aveau afecţiuni preexistente şi nu erau nici ele vaccinate. In ultima săptămână au fost confirmate 27 de cazuri de gripă. Peste 4.000 de persoane au ajuns la medic din cauza răcelilorgripa spital

Cadrele medicale sucevene sunt în alertă după ce trei persoane au murit din cauza gripei, fapt confirmat de rezultatele analizelor de laborator. După cum v-am informat, un bărbat în vârstă de 59 de ani din mediul rural a murit la secţia de Terapie Intensivă a spitalului sucevean, după ce a fost diagnosticat cu virusul gripal B. Bărbatul nu era vaccinat antigripal şi avea afecţiuni cronice cardio-vasculare. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava au mai confirmat două decese din cauza gripei, în judeţ fiind în total trei decese din această cauză, înregistrate la interval de câteva zile. “Ieri au mai decedat două persoane, una în vârstă de 61 de ani, cealaltă în vârstă de 78 de ani, ambele de sex feminin, din mediul urban, diagnosticate cu gripă. O persoană a fost diagnosticată cu virus gripal de tip AH1, cealaltă  cu virus gripal de tip B. Ambele persoane au fost internate în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Suceava, în stare foarte gravă, având şi alte afecţiuni. Niciuna dintre ele nu era vaccinată antigripal”, au precizat reprezentanţii DSP, printr-un comunicat de presă.

După cum reiese din datele statistice transmise de Direcţia de Sănătate ­Pu­blică Suceava, în ultima săptămână au fost confirmate 27 de cazuri de gripă printre suceveni. Este vorba despre şapte adulţi cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani, câte şase persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani, respectiv şase copii cu vârsta între cinci şi 14 ani. La aceştia se mai adaugă şi patru copii cu vârsta între doi şi patru ani şi tot atâţia suceveni cu vârsta trecută de 65 de ani. 17 dintre aceşti pacienţi diagnosticaţi cu gripă sunt în prezent internaţi în spital şi urmează tratament de specialitate. Medicii au început să se confrunte cu tot mai multe cazuri compatibile cu gripa, iar numărul sucevenilor care au nevoie de asistenţă medicală din cauza afecţiunilor respiratorii este în creştere, fiind mai mulţi pacienţi decât în săptămâna precedentă. Astfel, numărul pacienţilor care au ajuns la medic din cauza răcelilor în ultimele şapte zile a fost de 3.840.

Mai exact, la nivelul judeţului Suceava s-au înregistrat 2.963 de cazuri de îmbolnăviri prin infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, numărul acestora fiind în creştere dacă ne referim la cele aproape 2.500 de cazuri înregistrate în săptămâna precedentă. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate la copiii cu vârste între 5 şi 14 ani, respectiv 881. In rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani au fost 685 de cazuri, iar la copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 4 ani au fost 534 de cazuri de îmbolnăviri. Printre persoanele cu vârsta între 50 şi 64 de ani s-au înregistrat 327 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, în timp ce în rândul nou-născuţilor au fost 279 de cazuri. Cele mai puţine cazuri, şi anume 257, au fost înregistrate în rândul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani. Dintre pacienţii diagnosticaţi cu infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, 95 au fost internaţi pentru tratament de specialitate, crescând astfel şi numărul spitalizărilor faţă de săptămâna precedentă, când 76 de suceveni au necesitat spitalizare.

In aceeaşi perioadă, la nivelul judeţului Suceava s-au mai înregistrat şi 850 de cazuri de pneumonii, şi acestea fiind în creştere faţă de cele aproximativ 600 de cazuri de preumonii din săptămâna anterioară. 111 pacienţi au necesitat spitalizare. Cele mai multe îmbolnăviri, în număr de 189, s-au înre­gistrat în rândul sucevenilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 49 de ani, categorie urmată de copiii cu vârsta între cinci şi 14 ani, în rândul cărora au fost 160 de pacienţi. La copiii cu vârsta cuprinsă între doi şi patru ani au fost 146 de cazuri. Printre sucevenii cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani s-au înre­gistrat 143 de cazuri de pneumonii. 121 de nou-născuţi şi 82 de suceveni cu vârsta de peste 65 de ani au fost diagnosticaţi cu această boală. “Recomandăm din nou respectarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor, printre care cele mai importante: evitarea contactului apropiat cu persoane care prezintă simptomatologie respiratorie, evitarea locurilor aglomerate, autoizolarea la domiciliu, prezentarea din timp la medicul de familie, respectarea ­re­gulilor de igienă, folosirea batistelor de unică folosinţă, spălatul frecvent pe mâini cu apă şi săpun.Vaccinarea antigripală rămâne cea mai eficientă măsură de protecţie”, precizează reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică. (Cristina RUSTI)

 

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. Valy 22/02/2018 la ora 10:11 -

    PoliDin ul trebuie sa apară sa se fabrice din nou! Basarab ar trebui sa militeze pentru re fabricarea lui! Poate nu se ajungea aici dacă mai exista! Oamenii au involuat în domeniul medicinei! Nu se tratează, copiii tușesc și nimeni nu le are grija. O mizeria e totala!