Trei suceveni au fost internați de urgență, după o verificare de rutină a glicemiei, la Spitalul Județean

8/11/19 ora:5:20am

347 suceveni și-au testat, ieri, gratuit glicemia în cadrul campaniei ”ACUM este MOMENTUL: TESTEAZĂ-ȚI GLICEMIA”, desfășurată de specialiștii Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” de la Suceava și Centrului Județean Antidiabetic Suceava, cu sprijinul platformei www.rodiabet.ro și a companiei Novo Nordisk. Rezultatele testării au descoperit câteva zeci de suceveni în stare de pre-diabet și 21 de persoane cu glicemii foarte mari și care au fost diagnosticați cu diabet zaharat 

În cadrul acestei campanii, specialiștii Centrului Județean Antidiabetic Suceava, condus de dr. Gabriela Crețeanu au realizat o campanie de testare gratuită a glicemiei, au discutat cu cei interesați despre riscurile și gestionarea corectă a diabetului, au oferit informații corecte des­pre alimentația sănătoasă și posibilitatea de a controla complicațiile diabetului zaharat.  Rezultatele testării au des­coperit câteva zeci de suceveni în sta­re de pre-diabet și 21 de persoane cu glicemii foarte mari și care au fost diagnosticați cu diabet zaharat. Mai mult chiar, trei dintre persoanele testate au fost internate datorită glicemiilor foarte ridicate, pentru a permite stabilizarea lor.

În fiecare an, în luna noiembrie celebrăm Ziua Mondială a Diabetului, un moment care marchează lupta continuă împotriva diabetului și a complicațiilor asociate acestuia, fiind cea mai mare campanie de conștientizare a diabetului la nivel mondial, care a ajuns la o audiență globală de peste 1 miliard de oameni, din mai mult de 160 de țări.  În prezent, 425 de milioane de oameni (20-79 de ani) din întreaga lume suferă de diabet (în aproximativ 90% din situații este vorba despre diabet de tip 2), iar estimările spe­cialiștilor arată că până în anul 2045 numărul persoanelor cu diabet poate crește cu aproape 48%, în lipsa unor măsuri eficiente de prevenție și control. În fiecare an, campania Ziua Mondială a Diabetului se concentrează pe o temă dedicată, care se derulează timp de unul sau mai mulți ani. Tema pentru Ziua Mondială a Diabetului în 2019 este Familia și diabetul, cu rolul de a sensibiliza impactul pe care diabetul îl are asupra familiei și de a promova rolul acesteia în gestionarea, îngrijirea, prevenirea și educarea afecțiunii.

În România peste 800.000 pacienți cu diabet sunt înscriși în programul național de diabet, dar studiile de specialitate estimează că numărul persoanelor afectate de diabet este aproape dublu, mai bine de 50% nefiind diagnosticați până în acest moment. În plus, zona Moldovei are una dintre cele mai mari incidențe ale diabetului la nivel național, 12,38% din populația adultă, de 20 – 79 de ani, suferind de diabet zaharat, o cifră cu 6,7% mai mare decât media la nivel național. Fără a da simptome specifice pentru o lungă perioadă de timp, diabetul poate fi diagnosticat relativ târziu.

Şi la nivelul județului Suceava cifrele sunt la fel de îngrijărătoare. ”La nivelul județului Suceava înregistrăm o prevalență a diabetului de peste 12,8%, având în evidențele noastre 43. 698 fișe dedicate pacienților afectați de diabet. În aceste condiții acțiunile de tipul celei desfășurate astăzi sunt foarte importante, pentru că atragem atenția tuturor asupra acestei afecțiuni care nu doare, nu are manifestări puternice și poate trece ușor neobservată. Numărul foarte mare de persoane diagnosticate astăzi cu pre-diabet, undeva peste 18% dintre cei testați și peste 6% persoane afectate de diabet zaharat și care nu știau că au această afecțiune, ne încurajează și ne demonstrează că acțiunile de acest tip sunt binevenite și extrem de utile”,  a declarat dr. Gabriela Crețeanu, Coordonatorul Centrului Județean Antidiabetic Suceava și coordonatorul acțiunii de ieri.

Campania de educație și testare GRATUITĂ a fost organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului și este dezvoltată și implementată din inițiativa Spitalului Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava și Centrului Județean Antidiabetic Suceava, cu sprijinul platformei comunității de diabet www.rodiabet.ro și a companiei Novo Nordisk, liderul mondial în producția de insulină și de medicamente pentru tratarea diabetului.