Friday , March 29 2024

Trei frați din Rădăuți au ajuns la spital cu rujeolă

Părinții au refuzat vaccinarea micuților, care au vârste sub cinci ani. Aceste cazuri vin după o perioadă de patru luni în care nu a mai apărut niciun caz de rujeolă în județ.  “Vaccinarea este singura metodă de prevenire a îmbolnăvirilor cu această boală extrem de contagioasă”, a avertizat din nou medicul Liliana Grădinaru, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Suceava  

După cum reiese dintr-o informare a Direcției de Sănătate Publică Suceava, după o perioadă de patru luni, în județul nostru au apărut noi cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă. Este vorba des­pre trei frați, cu vârste sub cinci ani, din municipiul Rădăuți, care în prezent sunt internați la secția de Boli Infecțioase și urmează tratament de specialitate. “Au fost diagnosticați și internați în spital, trei frați, nevaccinați, cu vârste sub cinci ani. Părinții au refuzat vaccinarea micuților, atât la vârsta recomandată, cât și ca măsură de protectție pentru ceilalți doi frățiori, în momentul diagnosticării primului dintre ei. Vaccinarea este singura metodă de prevenire a îmbolnăvirilor cu această boală extrem de contagioasă”, a declarat medicul Liliana Grădinaru, director executiv în cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava.

Rujeola este o boală respiratorie severă, produsă de un virus, foarte contagioasă și uneori mortală. Rujeola debutează ca o răceală banală cu febră mare, secreții nazale, ochi înroșiți și erupție măruntă. Aceasta începe pe pielea feței și a capului și se extinde apoi pe restul corpului. Starea generală a bolnavului este profund alterată. Complicațiile rujeolei sunt frecvente și grave. Unul din patru copii ajunge la spital din cauza gravității bolii, unul din 1.000 de cazuri prezintă inflamație a creierului, ce poate duce la deteriorarea funcției lui și unul sau două cazuri din 1.000 se pot solda cu deces, în ciuda celor mai bune îngrijiri medicale. O persoană bolnavă poate infecta nouă din zece persoane cu care intră în contact. Riscul este major pentru copiii mai mici de nouă luni, care nu pot fi vaccinați și care, dacă se îmbolnăvesc, pot avea forme grave ale afecțiunii. O categorie vulnerabilă o reprezintă și femeile însărcinate, care riscă avort sau naștere prematură în situația în care nu au protecție prin boală anterioară sau prin vaccinare. Şi fătul poate fi afectat de virus. Cele mai afectate categorii sunt bebelușii și copiii cu vârsta de până la cinci ani, în rândul cărora au fost înregistrate și cele mai multe decese.

Campania de vaccinare cu vaccinul ROR se adresează copiilor cu vârste între nouă luni și nouă ani, care nu s-au îmbolnăvit până acum de rujeolă. În momentul în care copilul ajunge bolnav la medic, vaccinarea nu mai este permisă. (Cristina RUŞTI)

 

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …