Tuesday , April 23 2024

Trei cazuri noi de rujeolă diagnosticate în Suceava în prima săptămână din luna mai

După cum reiese din datele Institutului Național de Sănătate Publică, în județul nostru s-au înregistrat aproape 150 de cazuri de rujeolă de la începutul anuluirujeola

După cum reiese din datele făcute ­pu­blice de reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică, în prima săptămână din luna mai, în Suceava au fost diagnosticați încă trei copii cu rujeolă. Alte 192 de îmbol­năviri s-au înregistrat în perioada menționată în 19 județe și în București. Numărul total al îmbolnăvirilor în județul nostru se apropie de 150 de cazuri din luna ianuarie și până acum.

De la începutul anului, la nivel național au fost confirmate 52 de decese din cauza rujeolei, din păcate două fiind înregistrate în județul nostru. In luna ianuarie, un copil în vârstă de doi ani din Mitocu Dragomirnei a murit, după ce starea sa de sănătate s-a agravat, Institutul «Cantacuzino» confirmând rujeola. O fetiță în vârstă de șapte luni, din localitatea Stroiești, a murit zilele trecute, la Spitalul Județean Suceava, iar rezultatele analizelor de laborator, efectuate de Institutul «Cantacuzino», au confirmat rujeola ca fiind cauza decesului. In ciuda eforturilor medicilor, copila a murit după cinci zile de spitalizare, din cauza complicațiilor respiratorii. Micuța nu era vaccinată, prima doză de vaccin ROR, împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, administrându-se la vârsta de nouă luni.

De la începutul acestui an s-a înregistrat o creștere alarmantă a numărului cazurilor de rujeolă. Vă reamintim că pe tot parcursul anului trecut, la nivelul județului nostru au fost confirmate doar trei cazuri, iar în prima lună a acestui an au fost diagnosticați cu acest virus 49 de suceveni, numărul bolna­vilor de rujeolă crescând dramatic de la o săptămână la alta. In prima săptămână din ianuarie erau șase copii diagnosticați cu rujeolă, numărul pacienților dublându-se în săptămâna următoare, pentru ca acum să fie aproape 150 de cazuri.

Rujeola este o boală respiratorie severă, produsă de un virus, foarte contagioasă și uneori mortală. Rujeola debutează ca o ră­cea­lă banală cu febră mare, secreții nazale, ochi înroșiți și erupție măruntă. Aceasta începe pe pielea feței și a capului și se extinde apoi pe restul corpului. Starea generală a bolnavului este profund alterată. Complicațiile rujeolei sunt frecvente și grave. Unul din patru copii ajunge la spital din cauza gravității bolii, unul din 1.000 de cazuri prezintă inflamație a creierului, ce poate duce la deteriorarea funcției lui și unul sau două cazuri din 1.000 se încheie cu deces, în ciuda celor mai bune îngrijiri me­dicale. O persoană bolnavă poate infecta nouă din zece persoane cu care intră în contact. Riscul este major pentru copiii mai mici de nouă luni, care nu pot fi vaccinați și care, dacă se îmbolnăvesc, pot avea forme grave ale afecțiunii. O categorie vulnerabilă o repre­zintă și femeile însărcinate, care riscă avort sau naștere prematură în situația în care nu au protecție prin boală anterioară sau prin vaccinare. Si fătul poate fi afectat de virus. Cele mai afectate categorii sunt bebelușii și copiii cu vârsta de până la cinci ani, în rândul cărora au fost înregistrate și cele mai multe decese. Cazuri de rujeolă, soldate inclusiv cu decese, s-au înregistrat și la adulți. In aceste cazuri, decesele au intervenit, în ­ge­neral, pe fondul complicațiilor la persoane care sufereau și de alte afecțiuni.

Campania de vaccinare cu vaccinul ROR se adresează copiilor cu vârste între nouă luni și nouă ani, care nu s-au îmbolnăvit până acum de rujeolă. In momentul în care copilul ajunge bolnav la medic, vaccinarea nu mai este permisă. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană organizează  o delegație de companii internaționale interesate să descopere potențialul de afaceri al orașului Siret și al Bucovinei

Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România)  organizează în perioada 22-24 mai o delegație …