Toți pasagerii care vin cu avionul la Suceava din zonele italiene afectate de coronavirus vor sta 14 zile în carantină

24/02/20 ora:9:55am

Un medic din cadrul DSP Suceava va face pe Aeroportul de la Salcea triajul pasagerilor care se întorc din Italia. Toți pasagerii curselor Milano – Bergamo, Roma și Bologna vor trece printr-un control al cadrelor medicale, iar cei care vin din zonele afectate de coronavirus, vor trebui să stea 14 zile, în carantină. “Pasagerii sunt sfătuiți să declare dacă vin din zone în care s-au înregistrat cazuri de coronavirus”, a declarat Ioan Măriuța, directorul Aeroportului Suceava. Aseară, în urma verificării pasage­rilor sosiți la ora 19.00 de la Milano, niciunul nu a fost plasat în carantină 

Conducerea Direcției de Sănătate Publică Suceava a anunțat, prin vocea directorului executiv Silvia Boliacu, că toți pasagerii care vor ateriza pe Aeroportul “Ştefan cel Mare” din Suceava, cu cele trei curse aeriene din Italia, și anume Milano – Bergamo, Roma și Bologna și care vor declara că vin din zone în care s-au înregistrat cazuri de coronavirus, vor trece printr-un triaj al cadrelor medicale, iar cei care vor fi considerați suspecți, vor fi plasați în carantină pentru o perioadă de 14 zile. „Toți cei care sosesc pe aeroport din zonele în care au fost înregistrate cazuri de infecții cu coronavirus vor fi plasați în carantină pe o perioadă de 14 zile. Pe lângă asistenta aeroportului va fi prezent și doctorul nostru pentru a se face triajul. Important este ca toți cei care sosesc la Suceava din zonele în care s-au înregistrat cazuri de coronavirus să declare pe aeroport acest lucru”, a menționat ieri directorul executiv din cadrul DSP Suceava, Silvia Boliacu.

Aceste măsuri sunt necesare după ce Ministerul Sănătății a transmis că autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România, din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au călătorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea, după intrarea în țară, în condiții de carantină, pentru o perioadă de 14 zile.

Directorul Aeroportului Suceava, Ioan Măriuță, a declarat că după fiecare aterizare, vor avea loc dezinfecții ale spațiilor din incinta aeroportului. “Pasagerii sunt sfătuiți să declare dacă vin din zone în care s-au înregistrat cazuri de coronavirus”, a completat Ioan Măriuța.

Aseară, la ora 19.00, a aterizat la Suceava cursa Wizz Air de la Milano – Bergamo. Verificările făcute de personalul de la Aeroport împreună cu cel de la DSP au durat până în jurul orei 20.30. Din fericire, în urma declarațiilor și verificărilor, niciunul dintre cei peste 150 de călători sosiți din Italia nu a fost plasat în carantină.

MS: Românii care se întorc în țară din zonele italiene cu coronavirus, în carantină 14 zile

Românii care se întorc în țară din Veneto și Lombardia (Italia), unde s-au înregistrat cazuri de coronavirus, vor sta în carantină 14 zile, anunță Ministerul Sănătății. Până acum, autoritățile italiene nu au anunțat români care să aibă noul coronavirus.

Ministerul Sănătății arată într-un comunicat transmis duminică faptul că până în prezent, nu sunt raportate de către autoritățile italiene cazuri de cetățeni români simptomatici cu noul coronavirus.

„În acest context, România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre cele 2 țări. Autoritățile de sănătate publică vor include persoanele care sosesc în România din localitățile afectate din regiunea Veneto și din provincia Lodi/Lombardia sau care au calatorit în aceste localități în ultimele 14 zile, în categoria celor care trebuie să stea după intrarea în țară în condiții de carantină timp de 14 zile. Aceste măsuri sunt similare cu cele aplicate de autoritățile italiene”, se arată în comunicat.

Măsurile vor fi transmise de către Ministetul Sănătății către unitățile sanitare și medici de familie.

De asemenea, vor fi suplimentate măsurile de control și prevenire a infecției cu noul coronavirus la punctele de frontiera terestre, maritime/ fluviale și aeriene. Ministerul Sănătății va asigura personalul medical necesar în punctele de trecere a frontierei.

Toate persoanele care se încadrează în definiția de caz suspect vor fi raportate imediat de către toate unitățile sanitare unde acestea se prezintă (unitățile primiri urgențe, spitale, medici de familie) la direcțiile de sănătate publică și la Serviciul de monitorizare din cadrul DSU.

„În aceste zile, Ministerul Sănătății va completa cadrul legislativ cu măsuri necesare pentru carantină și pentru managementul cazurilor suspecte și confirmate de infecție cu coronavirus (COVID-19). Va fi extinsă campania de informare a populației privind infecția cu noul coronavirus, măsurile de prevenire individuale și colective care trebuie luate și va fi elaborat un buletin de informare zilnic privind evoluția situației la nivel internațional și eventualele măsuri suplimentare luate de autoritățile române”, se mai arată în comunicat. (Cristina RUŞTI)

 

4 Comentarii pe acest subiect. Spune-ti parerea!

 1. Nicu 24/02/2020 la ora 8:48 -

  Pasagerii vor sta in carantina 14 zile la propriu domiciliu in baza cuvantului de onoare dat. Astea sunt masuri tipic romanesti.

 2. Exit 24/02/2020 la ora 8:44 -

  “Frecție cu spirt la picior de lemn,, cam așa sunt aceste măsuri .tipic romanesc.adica pasagerii sunt sfătuiți să declare daca au fost în zone cu coronavirus.si daca nu vor sa declare,ce le face? Pot pleca și infecta,sa zicem,pe alții fara probleme.

 3. Genius 23/02/2020 la ora 22:32 -

  Gizas… Păi Bergamo e în provincia Lombardia, toți care vin de acolo ar trebui băgați în carantină. NU DOAR CEI CARE DECLARĂ. Ne ia naiba cu autoritățile sucevene! La Craiova toți cei ajunși din Bergamo au fost duși la 100km și vor fi probabil carantinați. La Suceava… dă-i dracu’, se descurcă ei, pot să meargă și la mall, și la biserică, noi avem bază că ei declară.
  Demisia, incompetenților!

 4. Dinel 23/02/2020 la ora 18:13 -

  Sa nu mai vină!!! Doar cazurile de excepție! Cum și au lăsat atâția ani copiii și părinții singuri să i lase în continuare că avem noi grijă, cei care am ramas, dar să nu ne aducă boli pe care nu le putem remedia!!!