Tot mai mulți suceveni solicită cardul european de sănătate

23/11/17 ora:9:35am

De la începutul anului, Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a eliberat 5.748 de astfel de documente, față de 5.507 carduri, câte au fost eliberate în aceeași perioadă a anului trecut. Fie că pleacă din țară în vacanță sau la muncă, sucevenii au nevoie de aceste carduri pentru a beneficia de servicii medicale în alte state card de sanatate

 Cardul european de sănătate este la mare căutare printre suceveni în această perioadă, pentru că se apropie luna decembrie și cei care doresc să petreacă sărbătorile în Europa solicită acest document pentru a putea beneficia de servicii medicale în afara țării. Potrivit datelor oferite de reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Suceava, în primele zece luni ale anului s-au eliberat peste 5.700 de astfel de carduri, peste o mie doar în luna iunie, când cei mai mulți au plecat în concedii. Chiar dacă valabilitatea cardului a crescut de la șase luni la un an de pe data de 17 martie 2016, numărul solicitărilor pentru acest tip de document a crescut, chiar dacă se preconiza că prin această măsură va scădea numărul cererilor depuse la Casa de Asigurări de Sănătate pentru eliberarea cardurilor europene de asigurări sociale de sănătate. Anul trecut, au fost eliberate în primele zece luni, mai exact în perioada ianuarie-octombrie, 5.507 de carduri, iar în acest an au fost deja eliberate 5.748 de astfel de documente.

Cardul european înlocuiește asigurarea medicală. Cardul european de sănătate este eliberat gratuit și de el pot beneficia toți cei care au asigurările medicale plătite la zi. Un astfel de card înlocuiește asigurarea medicală obligatorie și poate fi utilizat în toate țările membre ale Uniunii Europene, fiind foarte folositor în cazul unor urgențe medicale. Cheltuielile ocazionate de asistența medicală vor fi rambursate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate emitentă a cardului, prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Serviciile medicale de care beneficiază deținătorul nu trebuie să depășească ceea ce este necesar din punct de vedere medical, în timpul șederii temporare. De asemenea, cardul european nu acoperă situația în care asiguratul se deplasează într-un stat membru al Uniunii Europene pentru a beneficia de tratament medical. (Cristina RUSTI)