Thursday , March 28 2024

Top cinci firme intrate în insolvenţă anul trecut

rubber stamp with inscription INSOLVENT

Datoriile totale ale Termica, Supermag Imperial, Sedcomlibris, Autobitti şi Soconi depăşesc 30 de milioane de euro. In toate cele cinci cazuri, insolvenţa s-a declanşat la cererea administratorilor

In anul care a trecut, pentru un număr de 420 de firme Tribunalul Suceava a dispus deschiderea procedurii insolvenţei. Cu peste 100 mai puţine astfel de decizii decât în anul precedent, 2012, când au intrat în insolvenţă 534 de firme. Diferenţa între cei doi ani o face însă dimensiunea afacerilor a căror patroni au predat armele, respectiv administrarea firmelor în mâna practicienilor în insolvenţă. Anul 2013, spre deosebire de anul precedent a dat de lucru judecătorilor sindici în dosare de insolvenţă grele, unde datoriile acumulate au depăşit uşor milionul de euro. Un top cinci al firmelor intrate anul trecut în insolvenţă cosemnează datorii totale ale acestora ce depăşesc 30 de milioane de euro.
Cel mai de notorietate caz îl reprezintă desigur, intrarea în insolvenţă a SC Termica SA, societatea aparţinând Consiliului Local Suceava care a asigurat până anul trecut agentul termic în municipiul reşedinţă de judeţ. La intrarea în insolvenţă, datoriile totale ale SC Termica SA erau calculate la 456 de miliarde de lei vechi – peste 10 milioane de euro. Intrarea în insolvenţă nu a însemnat nicidecum o lămurire a situaţiei producătorului de energie termică local, firmele lichidatoare demarând un adevărat război, concretizat prin mai multe acţiuni în instanţă, împotriva Primăriei Suceava.
Cu datorii comparabile – peste 500 de miliarde de lei vechi, circa 12 milioane de euro a intrat în insolvenţă, la începutul anului trecut SC Supermag Imperial, firma care deţinea la Slobozia – Grăniceşti o fabrică de reprocesare a cauciucurilor, indicată ca responsabilă pentru poluarea în mai multe rânduri a zonei. De curând, judecătorii de la Tribunalul Suceava au decis intrarea în faliment a societăţii. Lucrurile nu sunt însă clare nici aici, lichidatorul urmând să facă o evaluare a ceea ce mai este de vândut din patrimoniul firmei aparţinând lui Ioan Lungu Hânţar, existând suspiciuni că administratorul a înstrăinat o bună parte din active înainte ca creditorii să prindă de veste, existând şi dosare penale pentru sustragere de sub sechestru în acest sens.
Pe locul trei, din punct de vedere al debitelor pentru care s-a cerut anul trecut deschiderea procedurii insolvenţei se află firma Sedcomlibris, proprietara lanţului de librării Alexandria. Datoriile asumate în momentul cererii de deschidere a insolvenţei, în iunie 2013 erau de 230 de miliarde de lei vechi. De la o lună la alta, acestea au crescut, tot mai mulţi creditori înscriindu-se la masa credală. Procedura insolvenţei este în derulare la această firmă.
SC Autobitti SRL ocupă un onorabil loc patru în ceea ce priveşte firmele pentru care s-a decis deschiderea procedurii insolvenţei în anul care a trecut, cu datorii totale asumate de 140 de miliarde de lei vechi. O bună parte din aceste datorii sunt trecute la masa credală ca fiind revendicate de firme aparţinând aceluiaşi grup controlat de familia Rozopol, ca şi Autobitti.
Pe locul cinci, dar lista poate continua, se află SC Soconi Group SRl Suceava, aparţinând omului de afaceri Nelu Opincaru, pentru care s-a cerut în vara anului trecut deschiderea procedurii insolvenţei. Datoriile asumate sunt de 58 de miliarde de lei, o sumă nu foarte mare, dacă o raportăm la cele prezentate anterior. Ce face diferenţa ître Soconi şi celelalte firme din top cinci al insolvenţelor anului 2013 este faptul că înainte de deschiderea procedurii majoritatea activelor firmei au fost înstărinate, fiind preluate de o firmă cu nume asemănător ce aparţine fiului patronului Nelu Opincaru.
O ultimă concluzie este aceea că în toate cele cinci cazuri, cererea de descidere a procedurii insolvenţei a fost formulată chiar de către administratorii firmelor ajunse la capătul puterilor. Se aşteaptă ca anul 2014 să fie cel în care situaţia fiecăreia dintre acestea se va clarifica, pe fondul modificărilor aduse în toamna anului ce a trecut la legea 65/2006 privind insolvenţa şi falimentul, în scopul urgentării procedurilor în domeniu. (Neculai ROSCA)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …

One comment

  1. Prost documentat articolul.