Saturday , April 20 2024

Todiruţ şi Teodorovici, finul şi naşul care au condus ani de zile IPJ Suceava, urmăriţi penal

Fostul şef al IPJ Suceava, comisarului şef Ioan Nicuşor Todiruţ şi naşul său de cununie, Alexa Teodorovici, şef al serviciului logistică din cadrul IPJ Suceava, sunt urmăriţi penal de DNA pentru afacerea cu imobilul cumpărat pentru poliţia municipală. Pentru clădirea, fost sediu administrativ al societăţii de tricotaje Zimbru, statul român, prin Inspectoratul General al Poliţiei Române, condus atunci de chestorul Dan Fătuloiu a plătit 119 miliarde de lei vechi. Suma este de 4 ori şi ceva mai mare faţă de cea alocată iniţial – 25 de miliarde de lei vechi u urmăriţi penal sunt şi cei care au vândut clădirea – printre care administratorul SC Servicii Comerciale SRL Suceava, Costel Bujoreanu. Comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ este urmărit penal pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave 

Serviciul Teritorial Suceava al DNA a dispus începerea urmăririi penale împotriva comisarului şef Ioan Nicuşor Todiruţ, fost inspector şef la Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava, actualmente detaşat să conducă IPJ Călăraşi, dar şi împotriva comisarului şef Alexa Teodorovici, şef al serviciului logistică din cadrul IPJ Suceava. Alexa Teodorovici este naşul de cununie a lui Ioan Nicuşor Todiruţ. Acest lucru nu constituie o infracţiune, desigur.
Procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale, iar colegii poliţişti din IPJ Suceava sunt determinaţi să cerceteze în amănunt activitatea celor doi, după ce s-a stabilit că există indicii relevante cum că tranzacţia care s-a făcut în anul 2006 este urmare a unor acte de corupţie şi abuz în serviciu. Statul român, prin intermediul Inspectoratului General al Poliţiei Române, condus la acea vreme de chestorul Dan Fătuloiu, a plătit, prin IPJ Suceava, suma de 119 miliarde de lei vechi pentru achiziţionarea clădirii în care a funcţionat sediul administrativ al defunctei fabrici de tricotaje Zimbru, închiriat ulterior parchetelor sucevene şi vândut mai apoi poliţiei de către SC Servicii Comerciale SRL Suceava. Alături de comisarii şefi Ioan Nicuşor Todiruţ şi Alexa Teodorovici s-a început urmărirea penală şi împotriva lui Costel Bujorean, administrator la societatea care a vândut clădirea.
Abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave – infracţiunea pentru care este urmărit fostul şef al IPJ Suceava
~n anul 2010, procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început audierile în dosarul în care şeful la acea vreme a IPJ Suceava, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ şi subalternii acestuia din comisia de negociere privind cumpărarea clădirii în care îşi desfăşoară activitatea acum Poliţia municipiului Suceava sunt cercetaţi pentru infracţiuni de corupţie. Primii audiaţi au fost chiar membrii comisiei de negociere care au stabilit împreună cu reprezentanţii SC Servicii Comerciale SRL, cumpărarea fostului sediu administrativ al firmei de tricotaje Zimbru. Este vorba despre comisarul şef Alexa Teodorovici, comisarul şef Dumitru Crăciun, subcomisarul Georgel Talpalariu şi subcomisarul Dan Boacă, toţi din cadrul IPJ Suceava.~ncepând din vara anului 2009, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava a fost anchetat de DNA – Serviciul Teritorial Suceava pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. După controlul efectuat la IPJ Suceava în primăvara anului 2008, Corpul de Control al ministrului de Interne a înaintat către Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), structura centrală o sesizare privind modul în care a fost cumpărată clădirea ce a devenit sediul Poliţiei municipiului Suceava în anul 2006, pentru care s-au cheltuit de patru ori mai mulţi bani decât fuseseră alocaţi. DGA a declinat competenţa în favoarea serviciului teritorial judeţean al DNA. “Cercetarea vizează modul de respectare a legislaţiei în vigoare cu privire la achiziţia acestui imobil, cercetările fiind efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, atât în ceea ce îl priveşte pe comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ, cât şi pe membrii comisiei de negociere”, a declarat atunci procurorul şef al Serviciului Teritorial Suceava al DNA, Marius Surdu.
Pe 11 februarie 2006, IPJ Suceava a încheiat cu SC Servicii Comerciale SRL Suceava un contract de vânzare-cumpărare pentru clădirea situată pe strada Universităţii, nr. 19 (fostul sediu administrativ al societăţii de tricotaj Zimbru).
Suma pentru care s-a încheiat contractul a fost de 119 miliarde de lei vechi, inclusiv TVA, adică de patru ori şi ceva mai mult faţă se suma alocată – 25 de miliarde de lei vechi.

Comisarul sef Alexa Teodorovici
Pentru ca tranzacţia să poată fi dusă la bun sfârşit, conducerea IPJ Suceava a cerut o suplimentare a sumei alocate, aprobarea de la Bucureşti venind pe 30 noiembrie 2006. În dosarul aflat la DNA se mai verifică şi suplimentarea cu 90 de milioane de lei vechi a sumei destinată achiziţionării de mobilier, fără organizarea unei licitaţii.
În afara lui Todiruţ, procurorii anticorupţie îi mai cercetează penal şi pe ceilalţi membrii ai comisiei de licitaţie. Este vorba de comisarul şef Alexa Teodorovici, comisarul şef Dumitru Crăciun, subcomisarul Georgel Talpalariu şi subcomisarul Dan Boacă, toţi din cadrul IPJ Suceava, precum şi pe comisarul şef Lucian Zaharia, din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Dintre aceştia, doar împotriva comisarului şef Alexa Teodorovici s-a dispus săptămâna aceasta începerea urmăririi penale, alături de comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ.
Cheltuieli de patru ori mai mari decât fondurile alocate, pentru cumpărarea fostului sediu a fabricii de tricotaje Zimbru
Pentru anul 2006, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative a alocat către IPJ Suceava suma de 25,2 miliarde de lei vechi pentru achiziţionarea unui sediu. Pe 11 februarie 2006 IPJ Suceava a încheiat cu SC Servicii Comunale SRL Suceava contractul de vânzare-cumpărare pentru clădirea situată pe strada Universităţii, nr. 19 (fostul sediu administrativ al societăţii de tricotaj Zimbru). Suma pentru care s-a încheiat contractul a fost de 119 miliarde de lei vechi, inclusiv TVA, adică de patru ori şi ceva mai mult faţă se suma alocată. Pentru ca tranzacţia să poată fi dusă la bun sfârşit, conducerea IPJ Suceava a cerut o suplimentare a sumei alocate, aprobarea de la Bucureşti venind pe 30 noiembrie 2006.
De reţinut că într-un interviu acordat ziarului “Obiectiv de Suceava” în anul 2005, chiar în perioada în care se efectua tranzacţia ce l-a transformat pe şeful de atunci al IPJ Suceava în urmărit penal, comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ declara că “am fost testat de foarte mulţi să vadă dacă mă pretez la combinaţii”, adăugând că “nu sunt omul care să fie tentat de bani sau de alte avantaje”.
Todiruţ, momit într-un week-end cu întoarcerea la Suceava
La începutul lunii februarie a acestui an, s-a anunţat că Ioan Nicuşor Todiruţ, va reveni la conducerea IPJ Suceava după ce a fost “exilat”, la sfârşitul lunii mai a anului trecut ca şef de inspectorat de poliţie în judeţul Călăraşi. {eful în funcţie al IPJ Suceava, Marcian Colman venit de asemenea cu delegaţie la conducerea unităţii, s-a bucurat că se va întoarce la Bucureşti, unde deţine o funcţie în cadrul IGPR, dar tot acolo are şi familia. Comisarul şef Ioan Nicuşor Todiruţ, declara atunci că se va întoarce la Suceava “pentru a-şi face datoria în continuare, pe linia scăderii infracţionalităţii. Vreau ca cetăţenii să se simtă protejaţi, fiindcă noi lucrăm pentru siguranţa vecinilor noştri, a copiilor noştri, a tuturor, de serviciile poliţiştilor beneficiind toată lumea. Iar dacă serviciul Poliţiei este de calitate, societatea este în siguranţă”, a declarat atunci comisarul şef Todiruţ care mai spus că la Călăraşi a fost apreciat pentru activitatea desfăşurată. După o zi, comanda IGPR a stabilit că Ioan Nicuşor Todiruţ trebuie să se întoarcă la Călăraşi. După două săptămâni, împotriva sa a început urmărirea penală.
Ioan Nicuşor Todiruţ s-a remarcat iniţial ca şef al fostei unităţi “doi şi-un sfert” Suceava, când a devenit apropiat al fostului şi actualului senator Gheorghe Flutur, care, spun surse bine informate, a avut un rol determinant în promovarea şi menţinerea în funcţia de şef al IPJ Suceava a lui Todiruţ. Mediul politic sucevean l-a acuzat de nenumărate ori pe Todiruţ de implicare în jocurile politice locale, nefiind străin de o serie de scandaluri în campaniile electorale din trecut. (Neculai RO{CA)
O expertiză realizată de BCR a evaluat sediul Poliţiei municipale la maximum 40 de miliarde de lei vechi
Prima pagina a editiei din 10 decembrie 2009 a cotidianului OBIECTIV
OBIECTIV a relatat pe larg în 2006 despre tranzacţia ciudată care a avut loc în luna noiembrie a acelui an, o tranzacţie record pe piaţa imobiliară, prin care SC Servicii Comerciale SRL, firma administrată de afaceristul Costel Bujoreanu vindea clădirea de pe strada Universităţii nr. 19 Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Suceava, pentru suma de 119 miliarde de lei vechi, inclusiv TVA. Suma imensă pentru care s-a făcut tranzacţia a stârnit mirarea specialiştilor din domeniul imobiliar încă de acum trei ani, zvonuri despre eventuale înţelegeri “pe sub masă” existând chiar de la parafarea contractelor. Afacerea a fost de la început controversată, ţinând cont de faptul că suma pentru care s-a ncheiat contractul a fost de patru ori şi ceva mai mare faţă de cea alocată iniţial de Ministerul de Interne în acest scop. A rămas pentru toată lumea însă un mister cum, în urma solicitării IPJ Suceava, MIRA a aprobat, în aceeaşi lună noiembrie din 2006, suplimentarea sumei alocate astfel încât preţul clădirii a putut fi achitat integral, chiar în acel an. Toate aceste “ciudăţenii” au făcut obiectul unui control efectuat la IPJ Suceava în primăvara aanului 2010 de Corpul de Control al ministrului de Interne. În urma controlui a fost înaintată către Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), structura centrală, o sesizare privind modul în care a fost cumpărată clădirea ce a devenit sediul Poliţiei municipiului Suceava.
Procurorii de la DNA Suceava au reuşit să obţină în decembrie 2009 un act extrem de important, care arată adevărata valoare a clădirii achiziţionate de la SC Servicii Comerciale SRL şi care poate demonstra faptul că şefii IPJ au achiziţionat respectivul sediu la un preţ umflat de câteva ori. Este vorba despre o expertiză realizată de către specialiştii Băncii Comerciale Române (BCR), chiar la solicitarea vânzătorului, SC Servicii Comerciale SRL, cu circa două luni înainte de vânzarea către MIRA. Firma administrată de Costel Bujoreanu a încercat în cursul anului 2006 să obţină un credit de la respectiva bancă, credit care urma să fie garantat cu imobilul din strada Universităţii nr. 19. Cum se întâmplă în astfel de situaţii, banca a realizat, cu specialiştii proprii, o evaluare a imobilului pus drept gaj. În urma expertizei realizate, BCR a ajuns la concluzia că respectiva clădire valorează cel mult 40 (patruzeci) de miliarde de lei vechi. Peste două luni însă, comisarul şef Nicuşor Todiruţ, precum şi alţi ofiţeri din cadrul IPJ Suceava şi ai Inspectoratului General al Poliţiei Române ajung la concluzia că fosta clădire a fabricii “Zimbru” este numai bună pentru a fi sediu al Poliţiei Municipiului şi că valoarea ei este de, nici mai mult, nici mai puţin, 119 miliarde lei vechi. (OBIECTIV de SUCEAVA – 10 decembrie 2009)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …

No comments

  1. Rectific, CORECT GRAMATICAL astfel:
    Pentru ochi sunt recomandate picaturile COLIR.
    Cu scuzele de rigoare.

  2. Pentru ochi este recomandat picaturi COLIR.

  3. Ma dor ochii, cand vad cum toti isi dau cu parerea si sunt asa destepti, dar nu sunt in stare sa scrie o fraza CORECT GRAMATICAL.
    Rusine!!!!
    Suntem o tara de analfabeti .

  4. botosaniul nu este departe. sa te tii tare todirut. vo-i veni cu pachete la tine. numai ai grija peste cine ve-i da acolo.

  5. Domnule TODIRUT fiti tare, va cunosc personal si stiu ca sunte-ti nevinovat. O mare cacanareala pusa la cale de mult iubitii nostri conducatori, cu sprijinul lichelelor in uniforma.

  6. ofiterul de servici

    Parca v-ati luat cu capul toti…vad aici ca numai ROTARU, SFICHI si cu GAGIU scriu. Toate leprele din politia Suceava. Mai lipsea MAXIM si cu TIMU si totul era OK. Dar cei doi sunt din alta parte….dar au pus si ei umarul serios….halal domnule TIMU

  7. VA MULTUMIM DOMNULE ROSCA,ASTEPTAM SI ALTE ARTICOLE DESPRE TODIRUT &COMPANY&CUMETRII,SI DESPRE FIRMA LUI CROITORU FLORIN, TOT CUMETRU CARE A FACOT TOATE LUCRARIILE……..,MULTUMIM

  8. Domnule N. Rosca, faceti investigatia pana la capat, pt ca aceasta tranzactie are girul Camerei de conturi care a dat descarcare de gestiune pentru anii 2006 si 2007 sub semnatura dlui Hurjui Ion, ajuns dupa aceea mare sef la Curtea de conturi Bucuresti. vedeti ce a facut si cu controlul de la finante

  9. in sfarsit ies la iveala afacerile lui Todirut, pe cand asuprea pe cei mai multi din subordonati el isi inmultea banii,masinile ,casele si amantele.stimati ziaristi pe toate le stiti, dar vrem si imagini cu noul imperiu al domnului Todirut de la Hagicadar ……..

  10. Sunt de acord cu tine, obreja dar cei in cauza au fost tinuti in brate de fostul regim care le-au tolerat afacerile necurate sub sigla institutiei numita politie. Ca o paranteza fie spus,, stiati ca pe data de 9 februarie 2008 aflanduse la volan pe str. Sucevei din Falticeni, si sub influenta lui Bachus, acest domn Todirut a facut un accident si a scapat basma curata?? Dumnealui multe pete a adus Politiei Romane, si sa nu creada ca nu va plati in special raului facut la o parte din colegi, toate sunt contabilizate si vor iesi la iveala la momentul oportun. Cu stima pt. redactie si d-lui Rosca pt dezvaluirile din ziar.

  11. FBI, CIA, SVPD (Suceava Police Department) se l

  12. camera de conturi si ion hurjui au dat ok-ul operatiunii inca de atunci