Monday , May 6 2024

Termica Suceava trebuie să cumpere certificate verzi ca să scape de o amendă uriaşă

Dumitrescu CET 3 febr 2013 [800x600]

Termica primeşte, în 2014, pentru anul 2013, peste o sută de mii de certificate de emisii de seră, dar până la finele lui aprilie trebuie să returneze un număr mai mare de certificate valoarea unui certificat fiind în jur de 5 euro, iar a amenzii în caz de nereturnare la termen fiind de 100 de euro

Aproape 40 de instalaţii de producţie a electricităţii vor primi, în acest an, certificate de emisii de gaze cu efect se seră în valoare de 88 milioane de euro, cu 8,3% mai mult faţă de anul trecut, sumele urmând să fie utilizate exclusiv pentru investiţii în echipamente de reducere a poluării. Printre cele 39 de unităţi de producţie a energiei electrice care vor beneficia de certificatele respective este şi SC Termica SA Suceava, aflată în insolvenţă. Numai că în cazul societăţii de termoficare sucevene lucrurile nu stau chiar aşa de bine tocmai pe fondul reorganizării societăţii. Astfel, după cum a explicat directorul Ovidiu Dumitrescu (foto), ar trebui ca societăţii de termoficare sucevene să i se aloce, în contul anului trecut, 125 de mii de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.
De altfel, toate cele 39 de unităţi de producere a energiei din România primesc certificate de emisii de gaze cu efect de seră întrucât ţara noastră este semnatară a Protocolului de Kyoto, al cărui scop este reducerea poluării. Etapa a doua a protocolului de la Kyoto s-a încheiat iar pe fondul unor neclarităţi legate de etapa a treia a protocolului, certificatele pentru 2013 care trebuiau date în primăvara anului trecut vor fi date abia în acest an, după cum a explicat Ovidiu Dumitrescu. Aceste certificate se dau gratuit, timp de un an de zile, după care trebuie predat un număr de certificate egal cu cel al cantităţii de CO2 emise în atmosferă, potrivit unor măsurători autorizate.
Practic, afacerea este că dacă un producător de energie reuşeşte să emită o cantitate mai mică de gaze cu efect de seră, el nu mai trebuie să dea toate certificatele şi surplusul îl poate vinde pentru a-şi acoperi diferite investiţii. In caz că cantitatea de gaze cu efect de seră este mai mare, atunci trebuie cumpărate astfel de certificate pentru a fi returnate la termen. Dacă la termenul stabilit nu sunt date toate certificatele respective, atunci amenda pentru fiecare certificat lipsă este de 100 de euro.
După cum a explicat Ovidiu Dumitrescu, deşi Termica SA Suceava va primi abia acum certificatele pentru 2013, returnarea la registrul naţional trebuie să se facă până la data de 30 aprilie 2014. Numărul final de tone de gaze cu efect de seră emise de Termica nu a fost încă stabilit precis de societăţile autorizate în acest sens de Ministerul Mediului, dar reprezentanţii Termica SA Suceava au apreciat că ar mai trebui cumpărate între 30 şi 35 de mii de certificate pe lângă cele 125 de mii care vor fi primite.
Potrivit cotaţiilor de pe bursa de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, preţul unui certificat variase în ultimele zile de la 4,93 euro la 5,12 euro. Astfel, până pe 30 aprilie a.c. SC Termica va trebui să dea înapoi cele 125 de mii de certificate, şi un plus încă un maxim de 35 de mii pentru că a produs în 2013 mai mult CO2 decât era limita prin certificate. La o cotaţie de aproximativ 5 euro, cele 35 de mii de certificate care ar trebui achiziţionate ar costa în jur de 175 de mii de euro societatea Termica SA, care şi aşa trece printr-o criză destul de dificilă. Dacă nu ar da înapoi certificatele, atunci ar avea de plătit o amendă de 100 de euro pe fiecare certificat, ceea ce ar însemna 12,5 milioane de euro în cazul în care nu sunt date certificatele pe care le primeşte în această iarnă pentru 2013 şi încă 3,5 milioane de euro pentru certificatele care ar trebui să le dea în plus.
Estimarea este făcută însă sub rezerva faptului că piaţa certificatelor nu va suferi modificări substanţiale până în aprilie. Cum însă din ianuarie 2013 şi până în ianuarie 2014 preţul a crescut de la 2,6 euro pe certificat aproape de 5 euro pe certificat, este greu de făcut o prognoză.
Ovidiu Dumitrescu a mai menţionat şi faptul că pentru anul 2014 societatea Termica ar trebui să primească, tot în primăvară, certificate CO2. Acestea se vor da numai pentru energia termică, pe baza unor estimări de anul trecut, iar având în vedere că datele problemei s-au modificat mult în sensul că Termica nu se mai ocupă de aşa ceva. Prin urmare, numărul maxim de certificate CO2 la care mai poate spera Termica este între 17 şi 20 de mii pentru 2014. (Dan PRICOPE)

Vezi si

”Argumentele tăcute” ale Învierii lui Hristos – Pastorala ÎPS Părinte Calinic la Praznicul Învierii Domnului – 2024

PREACUVIOSULUI CIN MONAHAL, PREACUCERNICULUI CLER, ȘI DREPTMĂRITORILOR CREȘTINI DIN ARHIEPISCOPIA SUCEVEI ȘI RĂDĂUȚILOR Har, pace și …