Thursday , April 25 2024

Termica cere majorarea cu 62% a tarifului de transport şi distribuţie a energiei termice

termoficare

Primarul Ion Lungu susţine că decizia finală aparţine Consiliului Local, dar a atras atenţia că o creştere cu 62%, în condiţiile în care cheltuielile cu salariile ar fi de 50%, duce la un salariu mediu la Termica mai mare ca al primarului. Totuşi, Ion Lungu a dat asigurări că indiferent de hotărârea Consiliului Local, populaţia va plăti tot 185 de lei pe gigacalorie, până când contractul de transport şi distribuţie nu va fi dat unei alte societăţi care să aibă licenţă şi autorizaţie 

Societatea Termica SA Suceava a cerut Primăriei şi Consiliului Local să aprobe majorarea cu 62% a tarifului de transport şi distribuţie a agentului termic produs de noua centrală a oraşului. Anunţul a fost făcut, ieri, de primarul Ion Lungu care a explicat că motivaţiile aduse de reprezentanţii societăţii de termoficare ar putea fi de genul „hârtia suportă orice”.
Primarul Ion Lungu a declarat că Termica a obţinut de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) un acord care să îi permită să formuleze la Consiliului Local o solicitare de creştere a tarifului de la aproximativ 120 de lei cât ar fi în prezent, cu tot cu TVA, la 197,91 de lei pe gigacalorie. O eventuală aprobare a creşterii acestui tarif ar însemna şi o creştere a presiunii pe bugetul local.
Primarul a explicat că, până la intrarea în vigoare a unui nou contract cu un nou operator care să fie autorizat şi licenţiat, este puţin probabil ca preţul pe care îl plăteşte populaţia şi anume 185 de lei pe gigacalorie să fie majorat. Diferenţele între preţul de 185 de lei şi cele de producţie, pe de o parte, şi transport şi distribuţie pe de altă parte, trebuie acoperite de la bugetul Primăriei. Preţul de producţie de la noua centrală este de 116 lei ^ TVA, ceea ce ar însemna 143,8 lei, la care s-ar adăuga preţul actual pe transport şi distribuţie de 99 de lei ^ TVA, adică 122,7 lei. Intr-o atare situaţie, preţul total al gigacaloriei ar fi de 266,5 lei din care populaţia achită 185 de lei, iar restul de aproximativ 82 de lei acoperă Primăria din bugetul local.
Dacă solicitarea societăţii sucevene de termoficare de majorare a tarifului pentru transportul şi distribuţia energiei termice va fi aprobată, atunci preţul total pentru o gigacalorie va fi de 340,9 lei, iar asta ar însemna că de la bugetul local va trebui să fie acoperită o diferenţă de circa 155 de lei, aproape dublă faţă de cât este acum.
Primarul Ion Lungu a precizat că este obligat să pună pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local Suceava un proiect privind solicitarea celor de la Termica, dar că votul final îl vor da consilierii locali. De asemenea, primarul a specificat că dacă nu va fi votată solicitarea, atunci furnizarea de căldură va fi în continuare la acelaşi preţ şi prin urmare efortul municipalităţii va fi acelaşi ca până acum. Tot el a spus, amintind de una din intervenţiile preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Cătălin Nechifor, că furnizarea energiei termice nu este ca activitatea unui butic.
Una din problemele semnalate de Ion Lungu cu privire la demersul societăţii Termica este aceea că 50,6% din noul tarif ce va fi propus spre aprobate în şedinţa din 19 decembrie reprezintă cheltuielile de personal. Conform calculelor primarului, în aceste condiţii, salariul mediu de la Termica ar ajunge la 39 de milioane de lei vechi, fiind cu două milioane de lei vechi peste salariul său. Totodată, Ion Lungu a ţinut să remarce faptul că tariful de transport şi distribuţie va fi mai mare cu 36,8% decât preţul de producţie a energiei termice. Asta în condiţiile în care până acum s-a vehiculat ideea că şi preţul de 99 de lei ^ TVA este umflat de diverse cheltuieli de personal.
Reamintim că societatea Termica aparţine Consiliului Local Suceava şi se află în insolvenţă. Iniţial a avut şi partea de producţie a energiei termice, dar vechiul CET care funcţiona pe huilă era mult peste capacitatea oraşului de a consuma agent termic. Prin urmare erau costuri mari şi care erau o povară pe bugetul local şi care, conform lui Ion Lungu, ar fi necesitat 100 de milioane de lei pentru funcţionarea în această iarnă. „Dacă nu era noua centrală termică, nu puteam asigura încălzirea în Suceava”, a declarat Ion Lungu.
Pe de altă parte, primarul a declarat că un alt proiect privitor la termoficare este legat de preţul încălzirii şi apei calde furnizate în luna noiembrie sucevenilor racordaţi la sistemul centralizat. După cum a spus Ion Lungu, preţul este ceva mai mare decât cel stabilit prin contract cu firma Bioenergy Suceava, cea care gestionează noua centrală termică a municipiului. Mai exact, preţul final al căldurii livrate populaţiei este afectat de faptul că în prima parte a lunii noiembrie, căldura a fost produsă tot de vechile instalaţii de la Termica, la un preţ mult mai mare decât la noua centrală. „In loc 116 lei fără TVA, la gardul centralei, conform contractului, tariful final va fi de 134,36 de lei, fără TVA, la care se mai adaugă costul de transport şi distribuţie”, a precizat primarul Sucevei, Ion Lungu, care va supune aprobării Consiliului Local acest tarif temporar, valabil doar pentru luna noiembrie 2013. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …

One comment

  1. niste boi ? adevarat .