Thursday , April 18 2024

Teoretic, Zona Metropolitană a Sucevei ar putea atrage fonduri de peste 600 de milioane de euro, până în 2020

zona [800x600]

Mai bine de jumătate din această sumă este destinată aşa numitelor proiecte integrate, de mare amploare, de care să beneficieze toate localităţile din zona metropolitană. Există şi proiecte care ar fi la o valoare ce depăşeşte 250 de milioane de euro şi care sunt „individuale”, în sensul că se referă la una sau cel mult două localităţi. Din Zona Metropolitană Suceava fac parte 14 localităţi: municipiul Suceava, oraşul Salcea şi comunele Adâncata, Hânţeşti, Moara, Ipoteşti, Bosanci, Vereşti, Mitocu Dragomirnei, Pătrăuţi, Stroieşti, Siminicea, Dumbrăveni şi Udeşti. In cursul zilei de azi va avea loc o şedinţă la Primăria Suceava, cu conducerile primăriilor de localităţi care fac parte din Zonă pentru a se adopta, prin votul membrilor, intrarea în asociere a comunei Dărmăneşti

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a declarat că scopul Asociaţiei pentru Dezvoltare Intercomunitară „Zona Metropolitană Suceava” este accesarea, până în 2020, a mai multor fonduri europene nerambursabile destinate susţinerii unor proiecte de mare amploare, atât pe nivel integrat, cât şi la nivelul fiecărei localităţi. Potrivit primarului Ion Lungu, fondurile europene pentru proiecte necesare localităţilor care sunt incluse în zona metropolitană însumează 652 de milioane de euro. Mai bine de jumătate din această sumă este destinată aşa numitelor proiecte integrate, de care să beneficieze toate localităţile din zona metropolitană sau cât mai multe. El a spus că unul dintre proiecte, în valoare de 38,5 milioane de euro, vizează înfiinţarea de parcuri fotovoltaice şi a unui sistem de transport în comun cu mijloace ecologice, Ion Lungu specificând că este vorba despre autobuze electrice. Pe de altă parte, există şi proiecte care ar fi la o valoare ce depăşeşte 250 de milioane de euro şi care sunt „individuale”, în sensul că se referă la una sau cel mult două localităţi.
Din Zona Metropolitană Suceava fac parte 14 localităţi: municipiul Suceava, oraşul Salcea şi comunele Adâncata, Hânţeşti, Moara, Ipoteşti, Bosanci, Vereşti, Mitocu Dragomirnei, Pătrăuţi, Stroieşti, Siminicea, Dumbrăveni şi Udeşti.
Dărmăneştiul vrea să intre în Zona Metropolitană a Sucevei ca să poată construi un centru de transport intermodal
Comuna Dărmăneşti ar trebui să fie inclusă în Zona Metropolitană a Sucevei, ca să poată fi derulată pe raza administrativă a acestei localităţi un proiect de amploare privind amenajarea unui centru sau staţii de transport intermodal. Anunţul a fost făcut, ieri, de primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care a precizat, într-o conferinţă de presă, că a primit o adresă în acest sens de la Consiliul Judeţean Suceava, administraţia judeţeană suceveană având în plan derularea în anii care vor urma a unui proiect de acest fel. După mai multe discuţii şi tatonări care au avut loc în mandatul precedent, s-a stabilit ca o staţie intermodală de transport să fie amplasată pe teritoriul comunei Dărmăneşti. In actualul mandat au fost discuţii cu privire la finanţarea sau nu de la Ministerul Transporturilor a unei investiţii de acest fel iar recent s-a creat posibilitatea ca, prin fonduri europene din exerciţiul financiar 2014 – 2020, să fie astfel de lucrări care să deservească infrastructura de transport rutier şi feroviar.
Stabilirea amplasamentului de la Dărmăneşti este o urmare a analizei rutelor de tranzit din România, zona Suceava prezentând interes deoarece este amplasată pe Sectorul paneuropean 9, pe secţiunea Siret – Suceava – Bacău – Mărăşeşti – Tişiţa şi totodată, fiind propusă pentru extinderea reţelei TNT pe secţiunea Petea – Satu Mare – Baia Mare – Dej – Suceava – Rădăuţi, graţie potenţialului de conectare la reţelele de transport rutier, feroviar şi aerian. „Trebuie să operăm modificări şi să reactualizăm ceea ce se gândise cu privire la transportul intermodal, cu ani înainte. Sperăm să avem înţelegere de la Primăria Dărmăneşti şi de la Zona Metropolitană Suceava, deoarece sunt câteva condiţii esenţiale care trebuie îndeplinite. In măsura în care vom lămuri acest lucru, vom repune pe ordinea de zi acest proiect”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin – Ioan Nechifor.
Primarul municipiului Suceava s-a arătat încântat de faptul că soli-citarea aceasta nu face altceva decât să arate că ideea sa privind înfiinţarea Zonei Metropolitane a fost una de bun augur. Ion Lungu a arătat că pentru ca în Dărmăneşti să poată fi reali-zată o asemenea investiţie pe fonduri europene este necesară ca localitatea să facă parte din Zona Metropolitană a Sucevei. De aceea, în cursul zilei de azi va avea loc o şedinţă la Primăria Suceava, cu conducerile celorlalte 13 primării de localităţi din judeţul nostru pentru a se adopta, prin votul membrilor, intrarea în asociere a comunei Dărmăneşti. (D.P.)

Vezi si

Camion și remorcă în valoare de 60.000 de euro, confiscate de polițiști în urma interceptării unui transport ilegal de lemn

De asemenea, au fost confiscați și peste 23 m.c. gater buștean, în valoare de cca. …

One comment

  1. Teoretic … Practica ii omoara pe romani.