Thursday , April 25 2024

Teapă de 4,3 miliarde încasată de SANIMET Fălticeni de la patronul evazionist Cristian Cojocaru

bani

Prin firma OXITEH SRL, Cojocaru a luat marfă de la societatea din Fălticeni, în schimbul căreia a oferit cecuri fără acoperire. Acesta a fost condamnat recent la doi ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală şi înşelăciune în afacerile derulate cu firma AUFBAU

Patronul Cristian Cojocaru, recent condamnat pentru evaziune fiscală şi înşelăciune prin SC AUFBAU SRL de către Tribunalul Suceava la doi ani de închisoare cu suspendare a mai comis-o şi cu o altă firmă pe care o administrează. Este vorba despre OXITEH SRL, căreia i s-a cerut zilele trecute, intrarea în insolvenţă de către SC SANIMET COM SRL Fălticeni.
Reprezentanţii acesteia justifică chemarea în insolvenţă a firmei lui Cojocaru prin aceea că în urma unui contract de vânzare cumpărare încheiat între cele două părţi în luna martie a anului trecut, pentru felurite materiale de construcţie, acestea au fost livrate, întocmindu-se mai multe facturi în valoare totală de 4,33 miliarde de lei vechi. Aceste facturi nu au fost achitate nici până la data depunerii cererii de chemare în insolvenţă. In baza a 11 facturi, SANIMET a livrat către OXITEH plăci din rigips, profile metalice diverse, polistiren, plasă fibră, adeziv, etc, în valoarea totală mai sus amintită. In schimb a primit un număr de şase bilete la ordin care, atunci când au fost introduse în bancă au fost refuzate din lipsă totală de disponibil. „Deşi debitoarea a recunoscut primirea mărfurilor prin semnare şi ştampilare de primire, aceasta refuză să -şi execute obligaţia de plată. Pentru neplata la termen a facturilor s-au prevăzut penalităţi de întârziere de 0.35% pe zi, din suma neachitată, sens în care solicităm ca valoarea acestor penalităţi să fie înscrise în tabelul creditorilor şi calculate până la data deschiderii procedurii de insolvenţă” se arată în solicitarea depusă la Secţia civilă a Tribunalului Suceava de către SANIMET COM Fălticeni. Firma păgubită nu cunoştea se pare faptul că patronul din Moara Nica era la vremea încheierii contractului cercetat de parchet pentru evaziune fiscală şi înşelăciune.
N Cojocaru are de plătit 2,5 miliarde de lei statului şi celor păgubiţi în dosarul AUFBAU
Cercetările respective s-au finalizat de altfel în primăvara acestui an cu trimiterea lui Cojocaru în judecată iar la începutul acestei luni instanţa l-a condamnat pe Cristian Cojocaru, patronul firmei AUFBAU SRL Moara Nica la trei pedepse a câte doi ani de închisoare, pentru înşelăciune în contracte şi evaziune fiscală la care se adaugă pedepse complementare privind interzicerea unor drepturi pe o perioadă de încercare. Cele trei pedepse au fost contopite, pedeapsa rezultantă fiind de doi ani de închisoare. Este drept că judecătorii primei instanţe au hotărât suspendarea condiţionată a executării pedepsei privative de libertate pe o durată de 4 ani, ce constituie termen de încercare.
Magistraţii au admis în schimb acţiunea civilă formulată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Finanţelor Publice Suceava şi l-a obligat pe Cristian Cojocaru, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC AUFBAU SRL Suceava, prin lichidator judiciar Solvens SPRL Suceava, la plata sumei de 160.842 lei, reprezentând prejudiciul cauzat bugetului de stat (20.222 lei, impozit pe profit şi 140.620 lei, taxă pe valoare adăugată), precum şi accesoriile aferente acestei obligaţii, respectiv dobânzi şi penalităţi de întârziere, calculate până la data plăţii efective a debitului principal. Au mai fost admise acţiunile civile formulate de 14 din cele 19 persoane – părţi vătămate şi l-a obligat pe Cojocaru să plătească în aceleaşi condiţii acestora suma totală de 85.954 lei cu penalităţi de întârziere calculate până la data achitării integrale a debitelor.
Conform rechizitoriului, în perioada mai 2010 – noiembrie 2011 inculpatul a indus şi menţinut în eroare 19 persoane, prin ascunderea problemelor financiare şi de producţie pe care le avea SC AUFBAU SRL Suceava, agent economic pe care îl administra, reuşind astfel să îi determine să încheie contracte comerciale în valoare totală de 17.340 de euro şi 92.144 de lei. Dintre acestea a încasat 12.075 de euro şi 64.943 de lei fără a se achita însă de obligaţiile contractuale asumate, respectiv de montarea de tâmplărie PVC.
De asemenea, s-a reţinut că în calitate de administrator la AUFBAU, fiind răspunzător de organizarea şi ţinerea evidenţei contabile, în perioada mai 2010 – noiembrie 2011, a omis cu ştiinţă să evidenţieze toate operaţiunile comerciale producătoare de venituri desfăşurate de agentul economic, stornând şi unele activităţi reale, sustrăgându-se astfel de la plata către bugetul consolidat al statului a impozitului pe venit în sumă de 20.222 de lei şi neplata unui TVA suplimentar în valoare de 29.833 de lei. Totodată, în perioada noiembrie – decembrie 2011, a înregistrat în contabilitatea aceluiaşi agent economic cinci facturi fiscale ce evidenţiau operaţiuni comerciale fictive, deducând astfel ilegal TVA în valoare de 110.786 de lei. Prin neînregistrarea contabilă a tuturor activităţilor desfăşurate, Cristian Cojocariu s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat reprezentând impozit pe profit în sumă de 20.222 de lei şi a unui TVA în valoare totală de 140.620 de lei la care se adaugă şi majorările de întârziere.(Neculai ROSCA)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …