Tuesday , April 23 2024

Taţii vor putea fi prezenţi în sala de naşteri, la Spitalul Judeţean

bebelusi

Doctorul Virgil Mânică, american de origine română, încearcă să implementeze şi la noi această practică folosită în SUA. După succesul pe care l-a avut în spitalul sucevean, anestezia loco-regională în operaţia de cezariană, acum se încearcă convingerea mamelor să opteze pentru o naştere naturală folosind anestezia epidurală 

 
După ce anul trecut, profesorul Virgil Mânică ce profesează la Boston în SUA , le-a explicat medicilor suceveni despre avantajele anesteziei loco-regionale în operaţia de cezariană, acum încearcă să schimbe atât mentalitatea viitoarelor mămici cât şi a unor cadre medicale în privinţa asistării tăticilor la naştere. Rezultatele proiectului de implementare în Suceava a anesteziei loco-regionale la naşterea prin cezariană au fost prezentate de medicul american de origine română Virgil Mânică în cadrul unei conferinţe organizate, ieri, marţi, 2 septembrie, la Spitalul Judeţean.  Este cel care în anul 2012 a pledat pentru practicarea pe scară largă a acestei proceduri şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Virgil Mânică se află pentru a treia oară la Suceava, pentru a vedea cum au reuşit specialiştii în anestezie şi terapie intensivă şi obstetrică-ginecologie de la Spitalul Judeţean să schimbe mentalitatea gravidelor. Dacă până acum doi ani, viitoarele mame optau pentru anestezia generală la naşterea prin cezariană în procent de 95%, acum doar un procent de aproximativ 15% mai aleg această variantă. Anestezia loco-regională a devenit o alternativă preferată de tot mai multe mămici, care doresc să fie conştiente pe tot parcursul naşterii. “Este un efort extraordinar şi mi se pare că mesajul a fost transmis pacientelor. Si asta, deoarece astăzi ele vin şi cer singure anestezie loco-regională. Această procedură este mult mai sigură pentru mame, le dă posibilitatea de a-şi vedea bebeluşul chiar la naştere şi a-l lua imediat în braţe. În America, incidenţa anesteziei loco-regionale este de 99%. Ne bucurăm să vedem că şi aici tendinţa este pozitivă”, a spus Virgil Mânică. De asemenea, şeful secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, doctorul Dorin Stănescu, a subliniat că gravidele au înţeles beneficiile noii metode şi dezavantajele vechii proceduri, iar specialiştii suceveni îşi propun să se perfecţioneze în tehnica anesteziei loco-regionale la naşterea prin cezariană, astfel încât “confortul şi satisfacţia pacientelor să fie la cote maxime”.
Văzând că rezultatele în privinţa anesteziei loco-regionale sunt pozitive, profesorul american de origine română încearcă să mai introducă două elemente noi. Este vorba despre anestezia epidurală, care aşa cum a explicat specialistul american «reprezintă o injectare de anestezic local în spaţiul epidural din jurul coloanei vertebrale, injecţie ce amorţeşte partea inferioară locului unde s-a efectuat infiltrarea anestezicului, eliminând, astfel, durerile provocate de contracţiile uterului în timpul travaliului». Această anestezie va permite mămicilor o naştere naturală fără dureri. Un alt element de năutate pentru spitalul sucevean, ar fi ca partenerilor să li se permită să asiste la naştere. «Trebuie modificate atât protocoale cât şi mentalităţi dar sperăm că în viitorul apropiat, sucevenii să poată asista la naşterea copiilor lor. In SUA este o practică normală, ceea ce sperăm să ajungă şi la noi», a precizat doctorul Tiberius Brădăţan, director medical în cadrul Spitalului Judeţean Suceava. A asista la naşterea propriului copil este, cu siguranţă, pentru orice viitor tătic o provocare, iar cât de curând acest lucru va fi posibil şi la secţia de Obstetrică-Ginecologie a spitalului sucevean. În trecut, naşterea copilului în prezenţa tatălui era de neînchipuit. În societatea modernă însă, a ajuns un drept de necontestat al bărbaţilor. Motivele invocate de medicii români, dar contestate de cei din străinătate şi de studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ţin de riscul transmiterii de microbi. Pe de altă parte, nici spaţiile nu sunt adecvate, în aceeaşi încăpere putându-se afla simultan mai multe femei în travaliu. “Trebuie modificate atât protocoalele de desfăşurare a activităţii care să ne permită acest lucru, dar trebuie şi o reorganizare a Maternităţii. Cel mai mult însă cred că vom avea de lucru în ceea ce priveşte schimbarea mentalităţii şi aici mă refer atât la viitorii părinţi dar şi la unii colegi, cadre medicale”, a mai specificat doctorul Tiberius Brădăţan, directorul medical al spitalului sucevean. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Angelica Fădor: ”Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești – un eveniment de înaltă ținută”

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a fost prezent, duminică, la Festivalul Național al Ouălor …