Țara Dornelor a fost recunoscută oficial ca fiind a cincea destinație de ecoturism din România

23/07/19 ora:6:03am

Arealul turistic „Țara Dornelor” este localizat în partea de sud-vest a județului Suceava, pe Depresiunea Dornelor și are în componența sa localități aparținând de Bucovina, dar și câteva din partea Moldovei care nu a fost inclusă în fostul Imperiu Habsburgic: municipiul Vatra Dornei și comunele Ciocănești, Cârlibaba, Iacobeni, Dorna Arini, Şaru Dornei, Panaci, Dorna Candrenilor, Coșna și Poiana Stampei 

Țara Dornelor a devenit a cincea destinație de ecoturism din țară recunoscută oficial de Ministerul Turismului. Potrivit unei informări transmise de Departamentul de comunicare al Asociației de Ecoturism Țara Dornelor (AETD), acest sta­tut a fost primit la inițiativa AETD, ca urmare a acțiunilor derulate în cadrul proiectelor de dezvoltare și consolidare a destinațiilor de ecoturism din România, finanțate de Romanian – American Foundation și Fundația pentru Parteneriat, Programul Green Entrepreneurship 2.0. Pe data de 26 iunie a.c., AETD a primit, electronic, din partea Ministerului Turismului, rezultatul evaluării care certifică obținerea statutului de destinație de ecoturism pentru Țara Dornelor. „Finalul unui an de muncă pentru parcurgerea tuturor etapelor necesare în procesul de evaluare a destinației ne aduce o recunoaștere oficială din partea autorităților centrale, dar, și mai important, un parteneriat local public-privat mai puternic și mai închegat în jurul acțiunilor de promovare și dezvoltare sustenabilă a Țării Dornelor prin intermediul ecoturismului. Un turism al viitorului de care locul acesta minunat, din îndrăgita Bucovină, are mare nevoie! Sperăm ca acest statut să contribuie semnificativ la strategia de dezvoltare a brandului Țara Dornelor ca destinație de ecoturism, în spatele căruia stau demersurile de dezvoltare economică a zonei prin extinderea rețelei de produse și servicii ecoturistice locale. Le mulțumim tuturor partenerilor noștri și, în mod special, reprezentanților Administrației Parcului Național Călimani și ai Serviciului de Promovare Turistică și Salvamont Vatra Dornei, care au fost alături de noi în toate momentele importante”, a declarat Cazimirciuc Maricica, managerul destinației ecoturistice Țara Dornelor.

 

În prezent, pe harta  destinațiilor de ecoturism din România se mai află: Țara Hațegului – Retezat, din județul Hunedoara, Ținutul Zimbrului – Vânători, din Neamț, Zărnești – Piatra Craiului, din județul Brașov și Mara – Coșău – Creasta Cocoșului, din Maramureș.

 

Țara Dornelor, destinația verde a Bucovinei, beneficiază de un cadru natural și un mod de viață tradițional încă bine păstrate, fapt ce o face una dintre zonele din nordul țării preferate pentru turismul montan activ, pentru odihnă și relaxare, pentru sporturi de iarnă. Arealul turistic Țara Dornelor este localizat în partea de sud-vest a județului Suceava, regiunea istorică Bucovina, pe Depresiunea Dornelor și are în componența sa municipiul Vatra Dornei și 9 comune (Ciocănești, Cârlibaba, Iacobeni, Dorna Arini, Şaru Dornei, Panaci, Dorna Candrenilor, Coș­na și Poiana Stampei). Destinația este stră­juită de 4 masive montane din Car­pații Orientali: Giumalău, Călimani, Suhard și Bistriței. Prezența ariei naturale protejate, Parcul Național Călimani, face și mai necesară dezvoltarea ecoturismului în zonă pentru conservarea acestui cadru natural cu o valoare deosebită.

 

Statutul de „Destinație de ecoturism” a fost obținut cu sprijinul semnatarilor „Pactului pentru Țara Dornelor”, din care fac parte reprezentanții administrațiilor publice locale (cele 10 UAT-uri din destinație), ai ariei protejate (Administrația Parcului Național Călimani), ai Serviciului de Promovare Turistică și Salvamont Vatra Dornei, ai sectorului privat și ai entităților culturale și de învățământ din zonă. Împreună cu acești parteneri, la care se adaugă și Centrul Național de Informare Turistică Suceava, din luna noiembrie a anului 2018 au fost parcurse cele trei etape ale procesului de evaluare care au constat în pregătirea documentației pentru evaluare și depunerea ei la Ministerul Turismului; analizarea documen­tației depuse și evaluarea pe teren de către comisia coordonată de către ANT; luarea deciziei finale de către Comisia de eva­luare.

 

Vizita de evaluare a avut loc în perioada 28-30 mai a.c. și a fost realizată de reprezentanți ai Ministerului Turismului, Ministerului Mediului, Apelor și Pă­durilor, Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare în Turism și ai Asociației de Ecoturism din România (AER). Aceasta a constat în întâlniri de lucru cu membrii Parteneriatului local, vizite de evaluare a diferitelor obiective culturale, naturale și turistice din Țara Dornelor.

 

Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD), cu rol de Unitate de Management a Destinației, face parte din rețeaua națională a destinațiilor de ecoturism din România, reunite sub egida Asociației de Ecoturism din România (AER – www.eco-romania.ro). Dezvoltarea ecoturismului în Țara Dornelor este susținută de Romanian-American Foundation și Fundația pentru Parteneriat. (D.P.)