Tuesday , April 30 2024

Tăietorii de lemne din Suceava s-au întrecut, joi, la Stulpicani

Câștigătorul concursului “Cel mai bun fasonator”, faza județeană este Vasile Adrian Apetrei, de la Ocolul Silvic Crucea. “Un concurs bun, vremea a ținut cu organizatorii, iar candidații au concurat pe bune”, a conchis directorul Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu 

 fasonator 1


Concursul “Cel mai bun fasonator”, care a înlocuit un mai vechi concurs “Cel mai bun pădurar”, organizat de Direcția Silvică Suceava, și-a desemnat joi câștigătorii.
Până de curând, competiția silvică avea o altă denumire preferată de organizatori, dar nu putea accede la concursurile internaționale de profil. Este nevoie să facem o traducere a termenului de “fasonator”, în limbajul curent.
Este vorba despre tăietorii de copaci, cei care aleg în pădure copacii ce trebuie doborâți. Igienizarea pădurilor ce nu fac parte din parcurile naționale vizitate de iubitorii de natură, chiar și asistată, este o o perațiune care trebuie făcută. Pentru acest lucru este nevoie de “fasonatori”. Sunt oamenii cu “drujbe” de fabricații dintre cele mai diverse, care își pun zilnic gâtul, după ce l-au tăiat, sub tulpina “zeului arbore”, ce se prăbușește.
Cătălin Diaconescu: 9% din masa lemnoasă provenită din fasonare merge spre încălzirea locuințelor din județ
Cătălin Diaconescu, director comercial al Direcției Silvice Suceava, a declarat, la finalul acțiunii organizate pe un tăpșan formidabil găsit, într-o pădure de la Stulpicani, că nu exista o locație mai bună pentru un astfel de eveniment:
“Astăzi am organizat la Ocolul Silvic Stulpicani faza pe direcție a concursului “Cel mai bun fasonator”. Este un concurs unde s-au înscris cei mai buni fasonatori de la ocoalele silvice din cadrul Direcției Silvice Suceava”, a declarat directorul tehnic al Direcției Silvice Suceava. Cătălin Diaconescu. El a explicat că pentru a pune la dispoziția populației și a instituțiilor bugetare lemnul de foc pentru încălzirea sediilor și locuințelor, exploatează masă lemnoasă însumând 9% din volumul total ce se exploatează pe raza județului Suceava în ocoalele Direcției Silvice Suceava, cu formații de exploatare. “Cei mai buni fasonatori sunt prezenți astăzi aici. Acțiunea are și un caracter de instruire, toți cei care participă astăzi efectuând și un instructaj pe linie de protecție a muncii. Acțiunea are și un caracter de prevenție pentru că prin acest concurs se depistează greșelile ce se fac în exploatarea forestieră, iar muncitorii noștri sunt instruiți pentru a evita evenimente neplăcute. Munca în exploatările forestiere este una destul de grea, cu destul de multe pericole”, a declarat Cătălin Diaconescu. El a precizat că silvicultorul care se va clasa pe primul loc va participa la faza națională a concursului “Cel mai bun fasonator”.fasonator 2
Romeo Butnariu, inspector șef ITM Suceava: “Concursul are un dublu caracter – atât educațional, pentru cei care au participat efectiv la concurs, cât și de căpătare a unor îndemânări”
Romeo Butnariu, inspectorul șef al ITM Suceava, prezent la acțiune, a declarat că acest “concurs realizat de Direcția Silvică Suceava are un dublu caracter – atât educațional, pentru cei care au participat efectiv la concurs, cât și de căpătare a unor îndemânări”. “Inspectoratul Teritorial de Muncă a monitorizat în principal modul de echipare al concurenților, utilajele folosite, în așa fel încât să nu fie probleme deosebite”, a declarat șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, Romeo Butnariu.
Emilian Havrici – șef OS Stulpicani: a fost pentru prima dată organizat un eveniment de o asemenea anvergură, respectându-se regulamente internaționale pentru concursurile de profil
Seful Ocolului Silvic Stulpicani, inginerul silvic Emilian Havrici, gazdă a evenimentului de ieri, a arătat că pentru prima dată a fost la OS Stulpicani un eveniment de o asemenea anvergură, respectându-se regulamente internaționale pentru concursurile de profil. Inginerul silvic Emilian Havrici a fost în mod categoric, prima pată de culoare ce lipsea unei organizări oricum ireproșabile. A suferit un accident zilele trecute, dar nu s-a plâns. In cârje fiind, tânărul șef de ocol a povestit cu umor cum reușește să își depășească condiția de “sprijinitor al cârjelor”. A fost mai iute în organizarea acțiunii de la OS Stulpicani decât mulți care aveau doar “două picioare”, nu patru, precum el. Si-a manifestat supărarea că anul acesta berzele nu au revenit pe cuibul centenar de pe unul dintre coșurile de fum ale Ocolului Silvic Stulpicani” și s-a întristat pentru că favoritului local i s-a încurcat între degete lanțul de la drujbă.fasonator 3
Cezar Straton, lider al Sindicatului “Silvicultorul”: premii în bani, cupe și echipament de protecție
Cezar Straton, lider al Sindicatului “Silvicultorul” din cadrul Direcției Silvice Suceava, a arătat că verificările abilităților fasonatorilor suceveni în concursul organizat ieri la OS Stulpicani va fi urmat de o fază națională. “Această competiție este inclusă de 5 ani în contractul colectiv de muncă, Direcția Silvică acordând premii în bani câștigătorilor – ocupanților primelor trei locuri, iar Sindicatul Silvicultorilor Suceava oferă premii constând în echipament de protecție, diplome, cupe. Am beneficiat, la fel ca în ultimii patru ani, de sprijinul echipei de arbitri competenți de la Colegiul Silvic din Câmpulung Moldovenesc și sperăm că vom avea o reprezentare onorabilă și la nivel național.
Cristian Tomniuc, șeful Serviciului Intern de Prevenție și Protecție din cadrul DS Suceava: “In vederea perfecționării continue a personalului angajat al Direcției Silvice Suceava, am organizat și acest concurs la nivel județean. Vom putea obține concluzii privind nivelul de pregătire al angajaților conform legislației în vigoare pe linie de protecția muncii. Concursul a avut dublu rol. Pe de o parte acela de a deprinde abilități utile pentru meseria ce o desfășoară, dar și pentru a ține pasul cu legislația în vigoare pe linie de protecția muncii”.
Probe “la sânge”, fără niciun fel de toleranță
Competiția desfășurată ieri într-un cadru excelent, pus la dispoziție de Ocolul Silvic Stulpicani, a reunit reprezentanți din 15 ocoale silvice, al 16-lea pe lista de înscrieri, Ocolul Silvic Brodina, ratând înscrierea, pentru că a ajuns cu jumătate de oră mai târziu. Au fost acceptați să își dovedească abilitățile, dar în afara concursului.
Au fost trei probe în cadrul concursului: una de schimbare a lanțului la un fierăstrău mecanic; o alta de doborâre a unui urbore, pe o simulare pe un butuc cu diametrul între 34-36 de centimetri, din specia molid, iar cea de-a treia probă, mai spectaculoasă a fost aceea de “cepuire”. Pentru a respecta regulamentele concursurilor internaționale în domeniu, au fost introduse artificial cepuri – crengi ale arborilor ce trebuie curățați după doborâre, pe bușteni deja tăiați, pentru a asigura participanților la concurs condiții egale în competiție.
Vasile Adrian Apetrei, de la Ocolul Silvic Crucea, cel mai bun fasonator de la Direcția Silvică Suceava
La concursul “Cel mai bun fasonator”, organizat de Direcția Silvică Suceava la Ocolul Silvic Stulpicani, s-au înscris 16 candidați, de la ocoalele silvice aflate în subordinea DS Suceava. După ce au fost parcurse cele trei probe care au solicitat la maximum profesionalismul concurenților, echipa de arbitri de la Colegiul Silvic din Câmpulung Moldovenesc, care a apelat pentru partea demonstrativă la Narcis Dumitru Chira, elev al Colegiului Silvic din Câmpulung, campion național la astfel de concursuri de îndemânare, a decis că “cel mai bun fasonator” din Suceava este Vasile Adrian Apetrei, de la Ocolul Silvic Crucea.
Pe locul doi s-a clasat Constantin Gheorghe Bălău, de la Ocolul Silvic Broșteni. A treia treaptă a podiumului a fost ocupată de Ilie Popescu, de la Ocolul Silvic Falcău. Au urmat, pe locul 4, Gheorghe V. Popa de la Ocolul Silvic Stulpicani; Hendric Revai – Solca; Toader Pașinciuc – Moldovița; Dumitru Pelinari – Vama; Dumitru Rotar – Putna; Vasile Flocea – Pojorâta: Vasile Buta – Gura Humorului; Gheorghe Roteliuc – Marginea; Liviu Vasilciuc – Pătrăuți; Gheorghe Turenschi – Frasin; Ionel Pilug – Dorna Candreni; Petru Clipa – Râșca. Un punct important pentru organizatori a fost acela că, în afara concursului, a făcut o prezență onorabilă Vasile Cotos, de la OS Brodina, care a ajuns după începerea competiției.
Ciobanu Sorin DS
Directorul Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu: “Un concurs bun, vremea a ținut cu organizatorii, iar candidații au concurat pe bune” 
Directorul Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, a declarat, după evenimentul care a beneficiat, pe lângă publicul numeros, și de o vreme frumoasă, că  un concurs este bun și atunci când vremea ține cu organizatorii. “Pentru că vremea a fost instabilă în ultimele zile, credeam că nu vom reuși să finalizăm probele la concursul pe care l-am organizat. Spre bucuria noastră, am avut parte de o zi foarte frumoasă. Mulțumim Providenței, care ne-a asigurat timpul perfect, mulțumim colegilor mei, care s-au ocupat de organizare și în primul rând mulțumesc concurenților, care și-au dovedit măiestria în folosirea utilajelor pe care le folosesc zi de zi”, a declarat directorul Direcției Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.
“In cadrul acțiunii de perfecționare a pregătirii muncitorilor silvici care lucrează în activitatea de exploatare a pădurilor, cea de-a 7-a ediție a concursului “Cel mai bun fasonator”, în conformitate cu “Programul de formare profesională a personalului din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA”, se va asigura un nivel superior de calitate pentru participanții la nivelul următor al competiției”, a arătat directorul DS Suceava, Sorin Ciobanu. In opinia sa, “deoarece cele mai multe și grave accidente de muncă din silvicultură se înregistrează în activitatea de exploatare a pădurilor, perfecționarea pregătirii profesionale, însușirea normelor de securitate și sănătate în muncă, dar și respectarea disciplinei tehnologice, purtarea echipamentului individual de protecție trebuie să fie tot atâtea repere în activitatea personalului silvic forestier implicat direct în munca de exploatare forestieră”. (Neculai ROSCA)

Vezi si

De miercuri, Thermonet oprește furnizarea căldurii în municipiul Suceava

THERMONET S.R.L., operatorul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Suceava,  a anunțat …