Friday , April 19 2024

Sute de persoane au participat la Festivalul Național Concurs “Regina Sânzienelor”

Sâmbătă, 22 iunie 2019, la Sucevița,s-a desfășurat cea de a V-a ediție a Festivalului Național Concurs „Regina Sânzienelor”. Îmbrăcate în costume autentice și purtând coronițe din flori de sânziene pe cap, zeci de domnișoare și doamne din toate colțurile țării dar și din Ucraina și Republica Moldova au concurat pentru titlul de „Regina Sânzienelor 2019”. Pentru o zi, în cadrul acestui festival inedit care și-a propus să adune într-un buchet de sânziene tradiții și obiceiuri scoase din lada de zestre a poporului nostru, zânele bune din basmele românești s-au întrupat și au devenit regine și prințese.

Evoluțiile concurentelor au purtat spectatorii prezenți în număr foarte mare și membrii juriului într-o călătorie emoționantă și educativă prin toate zonele etnografice ale României, printre cuvinte, cântece și tradiții concentrate pe reflectarea patrimoniului nostru național. Misiunea celor zece membri ai juriului de a desemna câștigătorii secțiunilor festivalului a fost dificilă. Ei au punctat au­tenticitatea costumelor concurentelor, prezența scenică, expresivitatea, originalitatea și valoarea etnografică a textului prezentat, dicția dar și  emoția pe care au transmis-o celor prezenți.

Laureatele ediției a V-a a Festivalului Național „Regina Sânzienelor” sunt:

Secțiunea REGINE

– premiul 1 și titlul de “Regina Sânzienelor” – SIMONA MĂDĂLINA DOBRE din Ploiești, jud.Prahova care și-a sărbătorit majoratul în seara festivalului

– premiul 2 – OANA ELENA FLOREA din Călărași, jud.Călărași (39 ani)

– premiul 3 – GABRIELA MARIANA MANOLI din Rădăuți, jud.Suceava (18 ani)

Sectiunea PRINȚESE

– premiul 1 si titltu de “Prințesa Sânzienelor” – IOANA MIHAELA MARIŞ din com.Bogdan Vodă, Maramureș (14 ani)

– premiul 2 – ALEXANDRA RODICA TACIUC din Bilca, jud.Suceava (14 ani)

– premiul 3 – BRIANA ANNE-MARIE DOBRE din Ploiești, jud.Prahova (12 ani)

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI – Ansamblul “Bilcuța”, condus de prof.Elena Negru.

PREMIUL DE POPULARITATE – Grupul folcloric “Mahala” din com.Mahala, regiunea Cernăuți, Ucraina, condus de prof.(primar) Elena Nandriș

PREMIUL PENTRU ORIGINALITATE – Grupul “Cununița muntenească” din Ploiești, jud.Prahova, condus de prof.Adela Dumitrache Dumitru și prof.Mihai Ioniță

PREMIUL PENTRU AUTENTICITATE – Ansamblul “Voievozii” din com.Bogdan Vodă, Maramureș, condus de prof.Anuța Bușta.

Însuși voievodul Ştefan cel Mare a deschis, în sunet de trâmbițe, festivalul, iar în încheiere, Dumitru Parasca, organizatorul acestui eveniment, a mulțumit tuturor partenerilor, prietenilor, concurenților și spectatorilor pentru implicare și participare, invitându-i la ediția a VI-a de anul viitor.

Expoziția de costume populare de o valoare i­nestimabilă a Elenei Torac din Brodina,  dar și cea a Anuței Bușta din comuna Bogdan-Vodă, Maramureș, au fost admirate de spectatori, concurenți și membri ai juriului, în egală măsură.

Caii frizieni aduși de la Vatra Dornei de ­Cris­tian Marian Ioneac (Domeniul Cailor Bucovina) au completat atmosfera de poveste a festivalului și au atras ca un magnet prințese și regine, fotografi și cameramani care au realizat pictoriale încântătoare.

Ziua s-a încheiat cu o petrecere feerică, cu muzică, dans și voie bună. S-au legat prietenii, s-au făcut promisiuni, s-a cântat, atmosfera fiind guvernată de parfumul de sânziene, de talent, de iubire pentru obiceiurile noastre străvechi, de respect pentru rădăcinile din care românii își trag seva.

Cortina s-a lăsat peste cea de a V-a ediție a Festivalului Național „Regina Sânzienelor”, ediție care a adunat artiști renumiți, copii și tineri talentați, oameni care au în comun dragostea și respectul pentru patrimoniul neprețuit al poporului nostru.

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …