Monday , April 29 2024

Sustrageri de sub sechestru la Supermag Imperial

supermag

Creditorii firmei intrate în faliment acuză că administratorii au înstrăinat o bună parte din bunurile aflate în patrimoniul firmei. Concluzia generală a celor care au de recuperat peste 500 de miliarde de lei vechi la o primă strigare de la firma afaceristului Ioan Hânţar este că, administratorul judiciar Alpha Insolv a lucrat “exclusiv în scopul de a frauda interesele creditorilor”. Pentru sustragere de sub sechestru, Administraţia Finanţelor Publice Suceava a formulat mai multe plângeri penale, cei care vor fi găsiţi vinovaţi riscând şi pedepse cu închisoarea

Situaţia patrimonială la SC Supermag Imperial, firma aparţinând familiei Hânţar din Marginea, cu activitatea principală de reprocesare a cauciucurilor în satul Slobozia, comuna Grăniceşti, este acum extreme de complicată, după ce instantţa a acceptat cererea formulată de BCR de intrare în faliment a societăţii comerciale.
Cu alte cuvinte, nu se va mai pune problema de acum încolo a aplicării vreunui plan de reorganizare şi redresare a activităţii firmei, rolul lichidatorului desemnat – Alpha Insolv IPURL fiind doar acela de a vinde activele Supermag Imperial, pentru a obţine banii necesari achitării datoriilor către creditori. Numai că aceste active se topesc pe zi ce trece. Direcţia Generală a Finanţelor Publice, actuala Administraţie a Finanţelor Publice Judeţene Suceava a arătat la ultimul termen care a precedat decizia de intrare în faliment a firmei familiei Hânţar că o bună parte din aceste active au fost deja înstrăinate, astfel încât aprobarea unui plan de reorganizare nici nu îşi mai are rostul. “Planul de reorganizare nu reprezintă altceva decât o încercare de tergiversare a intrării în faliment a societăţii, în condiţiile în care debitoarea şi-a înstrăinat o serie de bunuri din patrimoniu, fiind formulate plângeri penale pentru sustragerea de sub sechestru”, arăta la vremea respectivă Lăcrămioara Miron, consilierul juridic al instituţiei fiscale judeţene. Dar neregulile nu se opresc aici. Planul de reorganizare propus iniţial spre aprobare de administratorul judiciar Alpha Insolv prevedea achitarea în procent de 100% a creanţei către fisc, în sumă de 1,61 milioane de lei înscrisă în tabelul creditorilor însă nu erau făcute precizări referitoare la o creanţă suplimentară, de 1,4 milioane de lei datorată în temeiul declaraţiilor fiscale depuse după deschiderea procedurii insolvenţei, în octombrie 2012, în condiţiile în care firma şi-a continuat activitatea. In noul plan supus spre aprobare nu numai că nu se recunoştea această a doua parte a datoriilor către bugetul de stat, dar DGFP Suceava a fost tratată ca şi creditor garantat defavorizat, prevăzând-se plata creanţei de 1,61 milioane de lei la bugetul statului doar în procent de 9,3%. “Din dispoziţiile Legii 85/2006 (Legea reoganizării judiciare şi a falimentului, n.r.) nu rezultă posibilitatea reducerii creanţelor la 9% din valoarea înscrisă în tabelul creditorilor, scopul legii nefiind de fraudare a creditorilor ci de aplicare a unui tratament corect şi echitabil tuturor categoriilor de creanţe”, a mai arătat reprezentantul DGFP Suceava.
Planul de reorganizare, “realizat exclusiv în scopul de a frauda interesele creditorilor”
Aşa cum am arătat în ediţia de ieri a ziarului Obiectiv, Tribunalul Suceava a admis cererea BCR, principalul creditor al firmei Supermag Imperial aparţinând familiei Hânţar şi a dispus intrarea în faliment a societăţii. Acest pas era de altfel previzibil, în condiţiile în care instanţa a respins cererea Supermag Imperial administrată judiciar de Alpha Insolv IPURL de confirmare a planului de reorganizare propus de aceasta.
Acest plan de reorganizare a fost contestat de creditorii societăţii comerciale, apreciindu-se că a fost realizat exclusiv în scopul de a frauda interesele creditorilor chirografari, faţă de care se propune o recuperare a doar 1,5% din valoarea creanţei cât şi a celor garantaţi, faţă de care se propune o recuperare de doar 6%. In data de 11 septembrie a anului 2013, firma lichidatoare a prezentat creditorilor planul de reorganizare al societăţii aflate în insolvenţă care însă nu a fost acceptat de cei mai importanţi dintre creditori. Este vorba în primul rând despre BCR SA, care a votat negativ planul de reorganizare propus, fiindcă nu a fost redactat în conformitate cu cerinţele impuse de Legea 85/2006. Trebuia de asemenea făcută o evaluare a patrimoniului pentru asigurarea premizelor pentru aplicarea unui tratament corect şi echitabil fiecărui titular de creanţe, prin oferirea unei recuperări cel puţin la fel de mare ca în situaţia falimentului. Mai tranşant a fost atunci creditorul NV Galco Pre-Q Europe SA, care şi-a exprimat votul negativ cu privire la aprobarea planului de reorganizare al SC Supermag Imperial pentru că acesta este “realizat exclusiv în scopul de a frauda interesele creditorilor chirografari – foştii parteneri de afaceri ai societăţii aflate în insolvenţă , faţă de care se propune o recuperare a doar 1,5% din valoarea creanţei cât şi a celor garantaţi, în speţă băncile, faţă de care se propune o recuperare de doar 6%”.
SC Supermag Imperial, firma de la Slobozia aparţinând familiei lui Ioan Hânţari, şi-a cerut singură intrarea în insolvenţă în octombrie 2012. Supermag Imperial a plătit anterior şi un audit, la o firmă de profil suceveană care a constatat că la sfârşitul anului 2012, activele totale ale societăţii ar fi fost în valoare totală de 746 de miliarde de lei vechi, cifra de afaceri de 643 de miliarde lei vechi iar pierderile aferente anului 2012 au fost de 21,4 miliarde de lei vechi. Conform documentelor depuse la dosar, valoarea totală a datoriilor era, la jumătatea lui 2013, de 504 miliarde de lei vechi. Din care obligaţii restante la alţi creditori – 246 de miliarde de lei vechi, credite bancare restante 224 de miliarde de lei vechi, 425 de milioane lei vechi datorii la bugetul de stat şi 625 de milioane la bugetele locale. Suma anunţată ca fiind restanţe bancare nu bate însă cu o alta, rezultată din cererea depusă în luna iunie a anului 2012 de către BCR, care solicita de asemenea deschiderea procedurii insolvenţei, pentru o sumă totală de 7,8 milioane de euro, echivalentul, la acea vreme, a 350 miliarde de lei vechi, credite şi dobânzi restante. De asemenea suma invocată ca reprezentând datorii bugetare nu se suprapune peste cea calculată de fisc, ce însumează peste 30 de miliarde de lei vechi iar nu 425 de milioane de lei vechi, cât calculaseră cei de la Supermag Imperial. Se poate astfel trage concluzia că datoriile totale ale firmei lui Hânţar, cel mai mare poluator al judeţului din ultimii ani sunt în realitate cu mult mai mari.
Supermag Imperial – poluatorul principal al judeţului
Obiectiv de Suceava a scris în dese rânduri că fabrica de reşapat cauciucuri aparţinând Supermag Imperial, denumită “bomba ecologică de la Slobozia” a funcţionat ilegal încă de la înfiinţare, neavând niciodată autorizaţie de funcţionare din partea ISU. Nelu Hânţar a ignorat ani în şir avertismentele celor de la ISU şi sfaturile pompierilor astfel încât, nici după data de 6 ianuarie 2012, când centrala termică, depozitul de cauciucuri uzate şi chiar fabrica în sine, au luat foc, totul fiind la un pas de o catastrofă ecologică, nu s-a intrat în legalitate din punct de vedere al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Incendiul de atunci a fost provocat de o defecţiune a centralei termice, focul izbucnind din cauza sistemului de alimentare al cazanului acesteia, care prezenta scurgeri de combustibil lichid. Toamna trecută, zeci de familii din Slobozia au reclamat că fabrica de procesat cauciucuri aparţinând Supermag Imperial i-a intoxicat cu fum rezultat din arderea deşeurilor de cauciuc în centrala termică ce ar fi trebuit să funcţioneze cu peleţi din lemn. Inspectorii de mediu au mai descoperit atunci pe malul apei Sucevei, în incinta balastierei aparţinând afaceristului Dumitru Morhan, aflat acum în penitenciar, zeci de tone de deşeuri rezultate din prelucrarea cauciucurilor uzate îngropate în mai multe şanţuri de dimensiuni impresionante ca suprafaţă şi adâncime, săpate în prundiş. (Neculai ROSCA)

Vezi si

CE Szeged. Canotorii suceveni Florin Arteni și Florin Lehaci, argint european la dublu rame. Ancuța Bodnar, doar bronz alături de Simona Radiș la dublu vâsle

Campioanele olimpice en titre la dublu vâsle feminin, suceveanca Ancuţa Bodnar şi botoșăneanca Simona Radiş, …