Friday , April 26 2024

Suspans la şedinţa privind viitorul termoficării sucevene

Consiliu local [800x600]

Proiectul de continuare a negocierii în vederea desemnării unui nou operator al serviciilor de transport şi distribuţie a apei calde a fost aprobat cu multe emoţii şi după multe discuţii. Viceprimarul Ovidiu Doroftei a precizat că, joi va avea loc o şedinţă a comisiei care negociază cu firma Thermonet condiţiile de preluare a distribuţiei termoficării pe următorii 20 de ani. Pe lângă contrele între consilieri, au fost şi contre cu administratorii speciali ai Termica, îndeosebi cu Marin Marinoiu care, spre bucuria unor angajaţi ai societăţii de termoficare, a fost trimis la plimbare 

 
Consiliul Local Suceava a decis, în şedinţa de îndată convocată, ieri, de primarul Ion Lungu, să continue procedurile de negociere directă cu societatea Thermonet SRL Suceava, chiar şi în condiţiile în care actualul furnizor de energie termică în sistem centralizat – Termica SA Suceava – a iniţiat un demers în instanţă pentru a suspenda procedura.
Sedinţa de îndată convocată de primar a doar vreo două ore, cel mai mult timp fiind alocat dezbaterii problemelor legate de temoficarea în sistem centralizat a municipiului. De-a lungul şedinţei, situaţia a fost tensionată, fiecare grup de aleşi locali având ceva de reproşat, mai mult sau mai puţin voalat, membrilor celorlalte formaţiuni politice. De aceea, cel puţin în prima jumătate a şedinţei era destul de dificil să se pună un pronostic legat de deznodământul acestei întrevederi care a fost convocată de Ion Lungu.
De fapt, printre puţinii care şi-au spus clar şi fără echivoc punctele de vedere în legătură cu continuarea şedinţei au fost primarul Ion Lungu şi viceprimarul Ovidiu Doroftei, acesta din urmă având şi mandat de consilier local şi fiind cel care a condus şedinţa de ieri. Acesta din urmă a făcut o trimitere destul de elegantă însă la cauzele eşecurilor de la cele două şedinţe extraordinare, unde ar fi trebuit să se discute acelaşi proiect.
Lungu a persiflat recomandarea ANRSC de suspendare a negocierii, calificând ca abuz întreruperea acestora
In schimb, primarul Sucevei, a fost mai direct şi nu s-a ferit să se delimiteze într-o manieră mai directă de abordarea oscilantă din ultima perioadă a celor de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) care, după ce iniţial au fost de acord cu organizarea unei licitaţii pentru concesionarea, timp de 20 de ani, a serviciilor de termoficare, ulterior au venit cu recomandarea de a suspenda procedura pe durata derulării planului de reorganizare a societăţii Termica. „Sunt recomandări. Nu cred că ANRSC va răspunde în faţa sucevenilor dacă va fi sau nu căldură la iarnă”, a declarat Ion Lungu, persiflând abordarea celor de la ANRSC, nu înainte de a spune că din punctul său de vedere, municipalitatea are obligaţia lurii unei decizii cât mai rapide cu privire la noul operator al serviciilor de transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice.
Decanul de vârstă al consilierilor locali ai PSD, Eugen Girigan, a avansat însă, printre altele, propunerea ca să fie înfiinţat un serviciu propriu sau o societate proprie a municipalităţii, alta decât Termica SA aflată în insolvenţă. In timpul discuţiilor, s-a avansat şi ideea ca să nu se grăbească deliberativul local cu o decizie pe tema continuării sau suspendării negocierii directe cu SC Thermonet SRL Suceava.
Lungu s-a delimitat de ambele variante. In legătură cu cea avansată de Eugen Girigan, primarul a reamintit că angajările – discuţia fiind de vreo 150 de oameni, minim – nu sunt posibile, în baza prevederilor actuale. Cât priveşte cea de-a doua variantă, primarul nici nu a vrut să audă. „Am face un abuz dacă renunţăm la licitaţie. Suntem condamnaţi să mergem mai departe cu această licitaţie. In caz contrar, orice competitor ne poate acuza de abuz. Consiliul Local ar intra în penibil să suspende sau să renunţe la licitaţie după ce a discutat în mai multe şedinţe şi a hotărât să organizeze licitaţia”, a spus Ion Lungu. Intuind că una din problemele care vor fi în şedinţă este legată de un recent comunicat al PSD cu privire la o posibilă implicare a unui lider central şi a unuia judeţean al PDL, Ion Lungu a spus că aceasta ar fi o diversiune.
Pentru mai multe voturi în favoarea continuării negocierii, Lungu încearcă să împace orgoliile între PSD şi PDL, dar fără succes
Afirmaţia lui Ion Lungu nu a fost suficientă, liderul grupului PDL din CL Suceava, Lucian Harşovschi, a declarat că afirmaţiile vehiculate pe unele canale mediatice de către cei de la PSD nu au fost în regulă, democrat liberalii nu au ştiinţă despre aşa ceva şi, în repetate rânduri, a insistat pe lângă cei de la PSD să pună dovezi la dispoziţie. Răspunsurile date de PSD au fost pe orice temă, mai puţin cea pe care Harşovschi a indicat-o. Primarul a încercat să îl determine pe li-derul grupului PDL să renunţe, dar nu a putut. „A fost o declaraţie politică. Tăcerea PSD-ului este un răspuns. Vă spun că nimeni nu face o manevră ca asta fără să contacteze primarul pentru că tot cu primarul va trebui să colaboreze”, a declarat Ion Lungu, adăugând că nimeni dintre persoanele indicate în comunicatul PSD nu au luat legătura cu el, ca primar.
Intrucât comunicatul făcea referire la ipoteza în care Adriean Videanu ar fi în spatele firmei Adrem Invest iar la Suceava firma Bioenergy, la care Adrem este unul din asociaţi, este condusă de Vasile Ilie, cei de la PDL au insistat cu privire la demonstrarea de către PSD a veridicităţii celor menţionate în comunicat. Nici măcar alunecarea discuţilor în direcţia unui obscur administrator special de la Termica, Marin Marinoiu cu privire la disputa sa cu celălalt administrator de la Termica, Ovidiu Dumitrescu, nu a determinat pe cei de la PDL să renunţe la cererea lor de a dovedi PSD-ul afirmaţiile făcute.
Marinoiu, scos din joc de consilieri, primar şi viceprimar
Singurul câştig pentru cei de la şedinţă a fost „scoaterea din joc” a lui Marinoiu căruia i s-au reproşat – îndeosebi de liberalul Dan Roibu şi de social democratul Eugen Girigan – ba că nu ar avea calitatea legală de administrator special, ba că nu are nişte acte şi a fost invitat, atât de primar, cât şi de viceprimarul Ovidiu Doroftei să plece de la masa la care discutau consilierii problema termoficării. A fost invitat să ia cuvântul şi să răspundă la unele întrebări celălalt administrator special, Ovidiu Dumitrescu. De fapt, este un mesaj mai mult sau mai puţin subtil al aleşilor locali către creditorii societăţii Termica, îndeosbi Unicon Holding care l-a împins de la Vâlcea la Suceava pe Marinoiu, cu privire la persoana agreată la discuţii şi la ce legi mai trebuie avute în vedere de creditori. Tirul întrebărilor la adresa lui Dumitrescu a durat mai multă vreme, el încercând să răspundă şi să arate care sunt problemele cu care se confruntă societatea de termoficare suceveană.
După ce consilierul PP-DD Adrian Arămescu a luat cuvântul şi a arătat spre problema certificatele verzi şi a facturilor la energie electrică, aleşii locali se hotărăsc să treacă la vot. In final, din 16 consilieri prezenţi, zece au votat pentru iar şase s-au abţinut. Secretarul Ioan Ciutac a explicat atât la şedinţă, cât şi după în timpul discuţiilor cu Lucian Harşovschi pe această temă, că pentru adoptarea acestui proiect era nevoie de majoritatea simnplă a consilierilor, adică 50%^1 din numărul celor prezenţi, nu o majoritate calificată, precizată prin lege: 50%^1 din numărul total sau 66% din numărul total de consilieri.
Cum s-a votat pe grupuri politice
Prin urmare, proiectul de continuare a negocierii directe dintre Primărie şi cei de la Thermonet a trecut „la mustaţă”. Cei trei consilieri PDL prezenţi la şedinţa de ieri – alţi şapte au absentat – s-au abţinut de la vot. Intrebat de ce, Harşovschi a explicat că atâta vreme cât consilierii locali ai PSD nici nu au revenit asupra comunicatului şi nici nu au prezentat dovezi cu privire la aşa zisele interese ascunse ale unor lideri PDL, nici cei de la PDL nu au putut vota pentru că ar fi însemnat că sunt de acord cu astfel de acuzaţii. Adrian Arămescu a precizat că a votat afirmativ, deşi a avut obiecţii de făcut faţă de Bioenergy şi de certificatele verzi, pentru că voia să dea o şansă în plus continuării procedurilor începute de stabilire a unui operator nou al serviciilor de termoficare. Deşi atunci când Girigan a luat cuvântul unii au crezut că PSD nu va vota proiectul, social democraţii nu au avut de ales şi, probabil intuind că PDL se va abţine şi asta ar duce la blocarea negocierilor – cum a vrut Termica, Marinoiu şi ANRSC – au votat în bloc pentru continuarea procedurilor de negociere, iniţiate pe 7 august. Astfel, cu tot cu votul lui Arămescu, erau deja securizate şapte voturi. Interesantă este abordarea grupului PNL care şi-a împărţit voturile în două părţi egale: trei – Dan Roibu, Daniel Prorociuc şi Andrei Păduraru – au mers pe ideea de abţinere alături de PDL, dar probabil nu din aceleaşi motive iar trei au dat votul pentru continuarea procedurii – Ovidiu Doroftei, Vasile Mocanu şi Corneliu Vornicu. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …