Friday , April 19 2024

Sucevenii veniți din străinătate se calcă pe picioare pentru pașapoarte noi

Luna trecută, solicitările pentru noi pașapoarte la Serviciul Județean de profil au fost cu 1.070 mai multe față de același interval din anul trecut. In primele 10 zile din august, creșterea a fost pe peste 300. „Prețul scăzut al pașaportului temporar a condus la o avalanșă de solicitări de acest tip”, este explicația oferită de șefa Serviciului Județean de Pașapoarte, comisar șef Angela Irimia  

pasapoarte2

Si în acest mijloc de vară, Serviciul de Pașapoarte Suceava a fost luat cu asalt de conaționalii noștri dornici să își rezolve cât mai repede cu putință problemele legate de documentele legale de care au nevoie. Luna Diasporei este o lună frumoasă și plină de oameni pe străzile Sucevei dar și la ghișeele serviciilor de care diasporenii au nevoie. Iar potrivit ultimelor statistici puse la dispoziție de Serviciul Județean de Pașapoarte, cererea de servicii din partea celor plecați cu treabă în afară este tot mai mare. Comisarul șef Angela Cleopatra Irimia, șefa Serviciului Public de Eliberare a Pașapoartelor Suceava, a arătat că în luna iulie a anului 2016 au fost depuse la ghișeul unității pe care o conduce 5.630 de solicitări pentru eliberare de pașapoarte. In luna corespondentă a acestui an, solicitările au fost de 6.700, cu 1.070 mai multe. In primele zece zile ale lunii august 2016 s-au înregistrat 3.093 de cereri depuse la ghișeul Serviciului Județean de Pașapoarte. In același interval, anul acesta, numărul de solicitări a fost de 3.396, cu 303 mai multe. Iar sezonul este de-abia la jumătate. Comisarul șef Angela Cleopatra Irimia știe, din ceilalți ani, că în acest interval presiunea pe Serviciul Județean de Pașapoarte Suceava este foarte mare.

Ea a ținut însă să precizeze că „prețul scăzut al pașaportului temporar a condus la o avalanșă de solicitări de acest tip”. Ceea ce este trecut ca excepție în lege, pașaportul simplu temporar se eliberează pentru persoanele care declară că nu dispun de timpul necesar pentru eliberarea unui pașaport simplu, însă a devenit o regulă, motivul solicitării fiind legat de partea pecuniară. Totuși, valabilitatea acestuia este de doar 12 luni, iar multe state nu recunosc acest document sau nu acceptă acte cu o valabilitate mai mică de 6 luni. In plus, din luna martie 2017 este funcțională a IV-a stație de preluări documente. Totodată,  anul acesta expiră documentele de călătorie eliberate în anul 2016 (temporare), 2014 (minori sub 12 ani), 2012 (persoane peste 12 ani), 2007 (care aveau valabilitate 10 ani), la care se adaugă solicitările persoanelor care nu au deținut niciodată pașaport.

Pe acest fond sunt transmise și o serie de informații utile celor care doresc să obțină cât mai repede un pașaport: se poate face programare on line pe site-ul www.prefecturasuceava.ro pentru fiecare titular de pașaport; bonuri cu numere de ordine și interval orar, în luna august, sunt eliberate zilnic la sediul serviciului, la ora 7.30, în medie 280 zilnic, 305 miercuri, când este program  prelungit

In regim de audiență (marți și joi, între orele 10-12), situațiile deosebite, în baza unor documente doveditoare (bilete de avion, rezervări de transport, vouchere de vacanță, documente medicale, etc.), se pot rezolva.

Contravaloarea pașaportului se poate achita la Trezoreria municipiului Suceava – sediul central (cu un ghișeu care funcționează în sediu, program 08.00-14.00), prin internet banking (cu excepția pașaportului temporar), prin ordin de plată sau la oficiile poștale din localitatea de domiciliu. Ideal ar fi ca primii programați să aibă taxa achitată anticipat. Precizăm că, de obicei, în această perioadă, la prima oră ghișeul Trezoreriei din sediu este suprasolicitat.

Taxa este de 96 lei pașaport temporar; 234 lei pașaport electronic minori sub 12 ani; 234 lei pașaport electronic persoane peste 12 ani. Valabilitatea este de 12 luni la pașaport temporar; 3 ani pașaport electronic minori sub 12 ani; 5 ani pașaport electronic persoane peste 12 ani.

Depunerea documentației pentru pașaport se poate face la locul de domiciliu sau reședință, în general; la cel mai apropiat serviciu de pașapoarte, excepție; la ambasada României sau la consulatul cel mai apropiat din străinătate. Pentru eliberarea pașapoartelor temporare copiilor sub 14 ani se poate depune cererea de către părinți, prezentând două fotografii color identice ale minorului, având dimensiunile 3,5 x 4,5 cm, pe fond alb, fără a fi necesară prezența acestuia.

Pașaportul electronic poate fi eli-berat de la orice serviciu de pașapoarte din țară, de la orice ambasadă a României sau consulat din străinătate și sosește la domiciliu, prin C.N. Poșta Română, contracost, cca. 10 lei, în termen de 14 zile calendaristice de la data depunerii actelor. Eliberarea pașaportului temporar se face de la Serviciul de Pașapoarte unde s-a depus cererea. (N.R.)

 

 

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …