Tuesday , April 30 2024

Sucevenii mai au de așteptat un an magazinul LIDL din Zamca și blocurile ce trebuiau construite alături

LIDL, cumpărătorul terenului ce a aparținut UGIRA și apoi Mefitex, nu se grăbește să investească anul acesta în Zamca. După ce a dărâmat vechile construcții, cum era prevăzut în contract, lucrările s-au oprit în primăvară. Două excavatoare au rămas dincolo de gard și sunt copleșite, de la o zi la alta, de vegetație

 Terenul ce a aparținut fostei UGIRA și ulterior de­functei Mefitex Su­ceava, din cartierul Zamca, a rămas cum­va abandonat atât de vânzători, cât și de cumpărători, cu tot cu utilaje. Am arătat în luna martie a acestui an că terenul fostelor ateliere ale partidului a fost cumpărat de la firma falimentară Me­fitex de către exe­cutorul jude­că­toresc Marcel Mus-tea și de omul de afa­ceri Lau­rențiu Fet­cu. Cei doi au ținut în șah doi dezvoltatori comerciali – Penny Market și LIDL -, cel din urmă având câștig de cauză în jocul dublu promovat de afa­ceriștii suceveni, ofe­rind prețul cel mai mare. Condiția a fost ca proprietarii să de­gajeze zona de vechile construcții. Incă de la sfârșitul anului trecut, de altfel, aceștia se apucaseră să dărâme vechile hale ale Mefitex-ului și au continuat toată iarna. In primăvară însă, așa cum toți trecătorii pot vedea, lucrările au fost brusc sistate, și de o parte, și de cealaltă.
lidl 1

Concret, dincolo de gardul pe care este amplasat un anunț de interzicere a accesului, terenul este practic eliberat de vechile construcții. Singurul obiect provenind de la vechea întreprindere comunistă rămas în mijlocul șantierului este un imens cilindru de beton, nu neapărat greu de sfărâmat, ci mai degrabă pentru că i-a fost găsită utilitatea. Nu le-a fost însă găsită până acum utilitatea unor utilaje de mare tonaj care au fost folosite în iarnă și până spre sfârșitul primăverii acestui an pentru dărâmarea vechilor ateliere ale PCR și care au rămas abandonate în vegetația pe cale să le copleșească.
LIDL nu se grăbește să investească anul acesta pe terenul cumpărat în Zamca
Surse din mediul de afaceri și administrativ local au dezvăluit că proaspeții cumpărători de la LIDL nu mai sunt atât de doritori să își construiască noul magazin în perimetrul deja cumpărat, la fel și investitorii imobi­liari nu au nicio grabă în a demara noi șantiere în acest an. Potrivit unor surse din mediul de afaceri, construirea noului magazin LIDL nu se află în planul de investiții al companiei pentru acest an, mai probabil lucrările urmând să înceapă cel mai degrabă în 2017. In perioada următoare se vor solicita și obține toate avizele și ulterior autorizațiile de construire necesare de la Primăria municipiului Suceava. Intre afaceriștii suceveni mai circulă și o legendă urbană despre care se recomandă a se discuta doar în termeni cel mult de glumă: dacă nu cumva nemții de la LIDL s-au speriat de noile prevederi din legislația românească, asumate de un senator sucevean, privind obligarea marilor magazine de a oferi la vânzare minimum 51% produse românești.lidl 3
Pe de altă parte, reamintim faptul că în prima parte a acestui an, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a pus în discuție varianta de a se negocia cu noii proprietari ai terenului de la fostul Mefitex – UGIRA, pentru a se amenaja în intersecția semaforizată din zonă un sens giratoriu pentru a se preîntâmpina evenimente rutiere în fața noului supermarket. Desigur, noii proprietari ar fi urmat să cedeze o parte din teren în acest scop. Precum se vede, în acest moment, nu prea este cu cine discuta această oportunitate de dezvoltare rutieră a municipiului.
Bătălia pentru terenul UGIRA, între Penny și LIDL
Am arătat în luna martie a acestui an că un proiect imobiliar anunțat ca fiind în beneficiul unui lanț de magazine cu notorietate s-a dovedit a fi preluat de un alt lanț de magazine concurent. Se aflase inițial că pe ruinele defunctului Mefitex, fosta UGIRA – fabrica partidului din Zamca –  urmează să se construiască un magazin Penny. Utilaje de mare putere au intervenit pen­tru a pune la pă­mânt în puțină vreme construcția veche, iar opinia publică locală era pregătită să afle în mod oficial că în res­pectivul perimetru se va construi un Pe­nny Market.lidl 3
Surpriza a venit în luna martie, când s-a aflat că de fapt nu va fi ridicat pe terenul res­pectiv un Penny Mar­ket, ci un magazin LIDL.
Suprafața de teren și clădirile aferente care au fost dărâmate aparți­neau persoanelor fizice Marcel Mustea și Lau­rențiu Fetcu. Cel dintâi cunoscut executor ju­de­­cătoresc, cel de-al doilea cunoscut om de afaceri. Prețul tranzacției nici până acum nu a fost dezvăluit. Se știe doar că în plan, în zo­na dezafectată ar ur­ma să fie construite două clădiri. Una dintre acestea va avea un magazin la parter și patru etaje de apartamente, iar cea de-a doua va fi un bloc de locuințe cu patru etaje.
Unitatea de Garare, Intreținere și Reparații Auto (UGIRA) – principala unitate din Suceava de reparații și întreținere a parcului auto al fostului Partid Comunist Român –,  devenită după revoluție Mefitex SA, o hală cu o curte spațioasă din cartierul Zamca, a intrat în demolare încă de la sfârșitul anului trecut.
Scurtă istorie a falimentului Mefitex
Procesele de faliment ale firmei Mefitex, cea care a preluat activitatea UGIRA după 1989, au început chiar în anii ’90. Sutele de muncitori au trebuit să plece pentru că atelierele UGIRA nu mai aveau clienți, fiindcă nimeni nu s-a preocupat în mod real de menținerea în funcțiune a acestei înreprinderi. Terenul și clădirile au intrat pe mâna câtorva oameni, nepricepuți în activități economice, bucu­roși că au însă la dispoziție un capital semnificativ. In scurtă vreme, SC Mefitex SA s-a dus pe râpă pentru că, în primul rând, nu erau plătite dările la stat. Administrația Județeană a Finan­țelor Publice Suceava de la acea vreme a cerut și obținut falimentul firmei și a înaintat o cerere de atragere a răspunderii materiale pentru Victor Sfarti, fost administrator al firmei. El era acuzat că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 70 de miliarde de lei vechi, într-un dosar de evaziune fiscală datând de la începutul anului 2000, iar în 2003 a fost promovat în instanță, la cererea Direcției Generale a Finanțelor Publice, un dosar de insolvență, ulterior de faliment, pentru SC Mefitex SA. Până la clarificarea situației juridice, un avocat sucevean cu abilități pe linie de proceduri de insolvență și faliment a preluat problema și a facilitat o tranzacție către cei doi oameni de afaceri locali. Aceștia din urmă, în baza unor proceduri legale, au vândut mai departe terenul de la Mefitex către nemții de la LIDL, care nu se grăbesc, precum se vede, să investească. (Neculai ROSCA)

Vezi si

De miercuri, Thermonet oprește furnizarea căldurii în municipiul Suceava

THERMONET S.R.L., operatorul sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din municipiul Suceava,  a anunțat …