Monday , April 29 2024

Sucevenii îşi reduc restanţele la bănci

bani


La sfârşitul primelor trei trimeste ale acestui an, la 30 septembrie conform datelor făcute publice de Banca Naţională a României, sucevenilor care au contracte de împrumut cu băncile comerciale le-a scăzut în cvontinuare ponderea împrumuturilor restante în totalul creditelor angajate, atât în lei cât şi în valută, însă aceasta rămâne în continuare printre cele mai mari din ţară. Astfel, la data de 30 decembrie a.c., la un volum total de credite în lei de 1.558 de milioane de lei, creditele restante însemnau 295 de milioane, ceea ce înseamnă o pondere de 18,9% din total credite angajate. Spre comparaţie, la începutul anului, volumul total al creditelor în lei era de 1.611 milioane, iar restanţele de 393 de milioane de lei, ponderea restanţelor în total împrumuturi fiind de 24,3%. In ceea ce priveşte creditele în valută, se poate constata că la data de 30 septembrie a.c., volumul total al acestora a fost de 1.323 de milioane în echivalent lei în vreme ce restanţele s-au cifrat la 210 de milioane în echivalent lei, ponderea restanţelor în total împrumuturi fiind de 15,8%. Comparativ, la începutul anului se înregistrau, la începutul anului credite în valută reprezentând 1.492 milioane echivalent lei din care 283 milioane credite restante, ponderea restanţelor la acest capitol fiind de 18,9%. In total, la sfârşitul lunii septembrie a acestui an, împrumuturile totale ale sucevenilor la băncile comerciale, în lei şi valută însumau 2.881 milioane de lei, restanţele repezentând 505 de milioane de lei, adică 17,5% din totalul creditelor acordate. O scădere de 0,6% de la începutul anului când un procent de 21,7% erau restanţe în totalul creditelor acordate de bănci sucevenilor. La începutul anului 2014, volumul total al împrumuturilor restante ajunsese la 676 de milioane de lei ,  cu 171 de milioane de lei mai mult decât după nouă luni. Dacă analizăm pe categorii de creditori, putem observa că cele mai multe credite angajate în lei le au agenţii economici.Populaţia este datoare în principal la credite de consum. O analiză similară la creditele în valută relevă faptul că la acest capitol, ponderea o deţin împrumuturile angajate de populaţie, agenţii economici fiind pe poziţia secundă. Este drept că valoarea acestora a scăzut pe parcursul primelor şase luni, destul de mult şi la populaţie, şi la firme.  Pe lângă stabilizarea pozitivă a relaţiei sucevenilor cu băncile comerciale pe linie de împrumuturi luate şi restanţe, se poate constata aceeaşi stabilizare şi în domeniul depozitele în bănci pe care populaţia sau agenţii economici le deţin în vistieriile acestora.
Un fenomen invers faţă de predispoziţia pentru angajare de împrumuturi, se manifestă în ceea ce priveşte preferinţa la păstrarea va-lorilor. Se dovedeşte, la sfârşitul celui de-al treilea trimestru al anului 2014, că şi agenţii economici şi populaţia din judeţ, au tendinţa de a-şi conserva economiile în lei,  dar şi pe cele în valută. Astfel, dacă la început de an valoarea totală a depozitelor în lei însuma 1.486 de milioane de lei, aceasta a ajuns la 30 septembrie la 1.487 de milioane lei. (Neculai ROSCA)

Vezi si

CE Szeged. Canotorii suceveni Florin Arteni și Florin Lehaci, argint european la dublu rame. Ancuța Bodnar, doar bronz alături de Simona Radiș la dublu vâsle

Campioanele olimpice en titre la dublu vâsle feminin, suceveanca Ancuţa Bodnar şi botoșăneanca Simona Radiş, …