Saturday , April 20 2024

Suceveni, distracţia se mută la Botoşani!

parc Cornisa 1 [800x600]

In vreme ce la Suceava nu se mai desprinde nimeni de turismul de bundiţă, vecinii de la est de noi gândesc la nivel mare şi vin cu o alternativă pliată pe o abordare regională – un parc de distracţii pe 50 de hectare. Termenul de finalizare este vara lui 2015, iar baza va cuprinde bazine de înot olimpic, instalaţii de tip Aqua Park, cu tobogane acvatice şi serpetine, terenuri de tenis, fotbal, săli de sport, patinoar şi un Spa uriaş. La toate acestea se adaugă un parc cât o pădurice şi un râu artificial pe care se va putea practica river-rafting. “Proiectul este gândit la nivel regional. De aceea am insistat pe modernizarea drumului naţional dintre Suceava şi Botoşani. Am gândit la o colaborare pe plan turistic cu Suceava în aşa fel încât turiştii care vor veni în Bucovina să se abată spre parcul de distracţii de la Botoşani, eventual mai departe cum ar fi spre Ipoteşti”, ne-a declarat, ieri, primarul municipiului Botoşani, Ovidiu Portariuc. Până când e gata aqua park-ul de la Cornişa, sucevenii pot viziona un spectacol la teatru, filarmonică sau cinema. Dacă sunteţi microbist puteţi merge la un meci de fotbal de Liga I. Evident, toate acestea la Botoşani, pentru că la capitolul petrecere a timpului liber Suceava nu poate oferi absolut nimic

parc cornisa 2 [800x600]
FOTO: adevarul.ro

Mândria nejustificată a sucevenilor de a se considera peste Botoşani a primit încă o lovitură. După ce cu aproape un an în urmă cei de la mall-ul botoşănean Uvertura anunţau că deschid un cinema multiplex şi s-au ţinut de cuvânt – spre deosebire de mall-urile sucevene care promiteau la fel, dar nu s-au ţinut de cuvânt – un alt duş rece ne vine din zona Botoşaniului: vor să facă parc de distracţii la dimensiuni regionale. Cu alte cuvinte, cea mai mare şi mai modernă bază de agrement din Moldova va fi la Botoşani, nu la Suceava cum au prostul obicei sucevenii de a se mândri mai devreme de când este cazul.
Lucrările la parcul de agrement Cornişa au început vara trecută şi ar trebui să fie terminate în anul 2015. Asta în condiţiile în care proiectul a fost gândit în primi ani de la aderarea ţării noastre la UE. A durat mult timp până când să fie aprobat proiectul şi, într-un final, răbdarea edililor botoşăneni a fost răsplătită, iar proiectul a primit finanţare. După cum a explicat primarul Ovidiu Portariuc, 50% din fonduri sunt nerambursabile, de la UE, iar partea care revine administraţiei locale este suportată dintr-un credit.
Sefii de la Primăria Botoşani susţin că lucrările merg conform graficului. Ironia sorţii face că au prezentat prima machetă a parcului în mall-ul de la Botoşani, unde Suceava primise lovitura cu multiplexul care a făcut ca sute şi sute de suceveni să ia calea Botoşaniului măcar în weekend să cheltuie banii acolo, nu la noi în oraş. Proiectul parcului de agrement de la Cornişa, prezentat la Uvertura Mall Botoşani, a fost conceput în anul 2007 şi s-a conturat în anul 2010, pentru ca în anul 2012 să fie pus şi în practică.
Din cauza unor întârzieri privind documentaţia, lucrările la baza de agrement au început abia în vara lui 2013. Deja de la finele anului trecut devenea o realitate faptul că parcul de distracţii de la Botoşani va fi un punct de atracţie din această zonă a ţării.
Este vorba de fapt de un proiect uriaş la care s-a lucrat ani de zile şi presupune amplasarea pe un versant deluros, numit Cornişa, din afara municipiului Botoşani pe drumul naţional ce face legătura cu Suceava, a unei uriaşe baze de agrement. Aceasta se va întinde pe o suprafaţă de 50 de hectare şi va costa nu mai puţin de 12 milioane de euro. Conform celor prezentate în cotidianul Adevărul, baza va cuprinde bazine de înot olimpic, instalaţii de tip Aqua Park, cu tobogane acvatice şi serpetine, terenuri de tenis, fotbal, săli de sport, patinoar şi un Spa uriaş. La toate acestea se adaugă un parc cât o pădurice şi un râu artificial pe care se va putea practica river-rafting.
Ar fi cel mai mare şi modern parc de agrement din Moldova. De altfel şefii de la Primăria Botoşani speră să aducă cât mai mulţi turişti şi automat bani la bugetul local. Dorinţa este ca acest parc să deservească şi Botoşani şi Suceava, dar sunt aşteptări şi de la Iaşi, Neamţ şi chiar vecini din Basarabia sau Ucraina.
Parcul nu este un scop în sine, ci o modalitate de a dirija mai mulţi turişti spre alte obiective din judeţul Botoşani
Ambiţiile regionale ale proiectului sunt confirmate de primarul Ovidiu Portariuc care a explicat că gândirea a fost legată de colaborarea cu Suceava, dovadă fiind amplasarea la ieşirea spre Suceava, dar şi eforturile făcute de administraţia şi zona politică botoşăneană pentru modernizarea drumului naţional care asigură legătura între cele două municipii reşedinţă de judeţ. „Proiectul este gândit la nivel regional. De aceea am insistat mult pe modernizarea drumului naţional dintre Suceava şi Botoşani”, a spus primarul de Botoşani care consideră că parcurgerea de către suceveni a câtorva zeci de kilometri pentru a ajunge la un parc de distracţii nu va fi o problemă, mai ales dacă drumul va fi modernizat.
De fapt, parcul de distracţii nu este un scop în sine, ci doar un mijloc de a atrage turiştii în speranţa că vor fi şi doritori care să viziteze şi alte zone din judeţ. Lucrul acesta a fost recunoscut de primarul Ovidiu Portariuc şi, după cum a dat de înţeles, nu are probleme de orgolii de a colabora pe plan turistic cu cei de la Suceava. „Am gândit la o colaborare pe plan turistic cu Suceava în aşa fel încât turiştii care vor veni în Bucovina să se abată şi spre parcul de distracţii de la Botoşani, eventual mai departe cum ar fi spre Ipoteşti”, a mai declarat primarul Ovidiu Portariuc.
Posibilităţile de distracţie şi relaxare de la Cornişa au fost expuse botoşănenilor la Uvertura Mall prin intermediul unei machete realizate de constructor – Electroalfa, care a câştigat licitaţia şi din iunie 2013 lucrează la realizarea obiectivului
Parcul ar urma să fie gata în 2015, primarul spunând că sunt şanse în acest sens şi opinând că luna iulie a anului viitor este un termen rezonabil. In momentul de faţă se lucrează la bazinele de înot. Parcul va fi dat în administrare unei societăţi private care va oferi însă Primăriei Botoşani o sumă de bani drept redevenţă.
„Parcul Cornişa este cel mai important obiectiv de investiţii al municipiului şi vrem ca botoşănenii să fie informaţi în timp real ce se întâmplă cu acest proiect. Macheta include toate obiectivele. Sunt 48,3 hectare, din care patru – cinci hectare sunt destinate amenajărilor, restul e zonă verde”, a precizat Ovidiu Portariuc, citat de presa botoşăneană.

parc cornisa 3 [800x600]
Lista ambiţiilor deşarte în turismul sucevean
In tot acest timp, proiectele care puteau revitaliza turismul în Suceava bat pasul pe loc sau, în orice caz, nu oferă o perspectivă amplă. Reabilitarea de la Cetatea de Scaun este un proiect major, dar fără a pune în valoare parcul Sipote din cauza problemelor de proprietate; este ca o maşină bună fără benzină în rezervor. Punerea în valoare a ruinelor Curţii Domneşti a fost gândită la o scară atât de mare ca valoare încât era imposibil de a fi demarată pe exerciţiul financiar 2007 – 2013 al UE. Reabilitarea şi extinderea cinematografului Modern nu a fost făcută până acum din motive financiare.
Proiectele europene pentru restaurări la trei mănăstiri – Suceviţa, Moldoviţa şi Dragomirna – s-au finalizat, iar şanse mai sunt pentru două lacaşuri de cult vechi din municipiul Suceava, dar asta ţine de o elită şi de un public turistic destul de limitat ca număr. Reabilitarea şi extinderea clădirii Muzeului de Istorie era utilă şi încă mai este pentru că lucrările încă nu au început şi, de altfel, nici licitaţia nu s-a încheiat.
Cât priveşte proiectul anunţat în campania electorală de la alegerile locale din 2012 – un Safari parc sau un parc de aventuri în locul unei baze militare de la Păltinoasa – nu s-a ales încă nimic de acesta. Este pus pe o listă de proiecte la nivelul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord – Est ca fiind printre cele care ar putea să fie finanţate, dar asta nu înseamnă că vor fi finanţate.
De fapt, singurul lucru cert în legătură cu acest proiect al parcului de aventuri de la Păltinoasa este vizita la faţa locului a fostului ministru al Turismului, Maria Grapini, cea care a pus capac finanţării la pârtia de pe Rarău şi care ar fi trebuit să fie prima din ţară ca lungime, dacă s-ar fi terminat investiţia. (Dan PRICOPE)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …

7 comments

  1. Parca facea primarele de Homor , alias Alin ,un aqua parc la Gura Humorului ,in colaborare cu niscaiva polaci si finlandezi. Dar cand au vazut investitorii cum arata zona au dat bir cu fugitii , lasandu-l pe pRIMARELE INFORMATOR DE TIP STASSI , cu pantalonii pe vine!!!! Ursaciuc , unde-i parcul de distractii promis cu atata emfaza , sau a fost doar garagara electorala???

  2. Cum ramine un spatiu liber in oras, cum se toarna un bloc! Nici parcurile nu le plac, pentu ca nu aduc spagi grase!
    Pe Cartodrom era planificat un parc de distractii pentru copii si au fost preferate vilele si blocurile! Nu conteaza ca nu sunt prevazute cu garaje!
    Bine ca avem betoane, ce ne mai trebuie verdeata…….

  3. Felicitari !
    La suceava este un taran in loc de primar care nu stie decat sa puna semne de circulatie cu OSCAR WILDE ,si cand se simte amenintat inchide cate o crasma de la concurenta.

  4. lasa mai deschid astia doua trei crasme prin centru si o sa le luam fata ! =]]]]

  5. Noi avem conducatori marunti plini de ifose, gretosi la vorbe! Pentru a face ce fac botosanenii trebuie sa ai cultura!

  6. cebanu alexandr

    de apreciat acest lucru pentru Botosani! Bravo

  7. Botosani devine plin de distractie, Suceava parca inclina spre plin de rusine.
    Sa va fie de bine politicieni suceveni.