Thursday , May 2 2024

Suceveanul cu trei inimi

Bărbatul care anul trecut devenea primul român cu inimă artificială a primit, ieri, o inimă adevărată. Intervenția a avut loc la Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș și a fost o premieră națională. Radu Curcă, în vârstă de 45 de ani, din Boroaia, este primul român care a primit o inimă artificială la începutul anului trecut. Pacientul se afla pe lista de așteptare a Institutului de Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș de doi ani și jumătate, dar anul trecut avea o complicație la plămâni, la momentul respectiv singura soluție fiind implantul de inimă artificială. Inima pe care a primit-o ieri suceveanul a fost prelevată de la un pacient în vârstă de 24 de ani aflat în moarte cerebrală, la o clinică din Timișoara. Intervenția chirurgicală a durat aproape cinci ore și a fost un succes  

Inima artificiala

Radu Curcă, în vârstă de 44 de ani din Boroaia a fost protagonistul primului implant de inimă artificială făcut în țara noastră ce a avut loc, pe data de 15 ianuarie 2015, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Tîrgu Mureș. O echipă de chirurgi i-a montat atunci o pompă care va prelua funcțiile inimii, în timpul unei intervenții chirurgicale care a durat aproape cinci ore și care s-a încheiat cu succes. Bărbatul s-a născut cu insuficiență cardiacă, adică o incapacitate a cordului de a pompa suficient sânge în organism. Boala s-a agravat în urmă cu trei ani și jumătate, atunci când fiul său, în vârstă de 5 ani, a murit. De doi ani și jumătate, bărbatul se afla pe lista de transplant a Institului de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureș. A suferit însă și o complicație la plămâni, iar medicii l-au anunțat că transplantul era practic imposibil la acel moment. Singura lui șansă la viață a rămas implantul unei inimi artificiale. Medicul care a efectuat intervenția, Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Târgu Mureș a explicat atunci că este vorba despre o “pompă care, practic, preia sângele și îl trimite după aceea în aortă. Deci sângele este preluat din inimă, rotit și iese practic cu un debit de până la 10 litri pe minut. Se implantează în vârful inimii. Se pune un inel, mușchiul se taie și se introduce acest dispozitiv în alveolă, după care această proteză merge în aortă. Practic, prin acest fir care iese din organism, el este conectat la niște baterii. Există o grupă mare de pacienți care au șanse reduse la a primi o inimă, fie din cauza vârstei, fie din cauza unui grup sangvin rar, în care un cord este greu de obținut. Pentru acești pacienți, există o alternativă ca această pompă, care este destinată fie să țină în siguranță pacientul până la transplant, fie să înlocuiască transplantul, să-i susțină activitatea cardiacă ca destinație finală”.
Dispozitivul medical care i-a salvat viața pacientului sucevean a costat 90.000 de euro și fost cumpărat de Institutul Inimii din Târgu Mureș.
După mai bine de un an de la această intervenție, Radu Curcă a fost din nou protagonistul unei premiere medicale la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu Mureș. Pacientul sucevean a primit ieri o inimă adevărată, prelevată de la un pacient în vârstă de 24 de ani, aflat în moarte cerebrală la o clinică din Timișoara. Cordul a sosit la Târgu Mureș, ieri în jurul orelor 10,00, cu un elicopter SMURD de la Timișoara. Intervenția chirurgicală a durat aproape cinci ore, iar medicul Horațiu Suciu, cel care a coordonat acest transplant, a declarat că totul a decurs normal iar intervenția a fost un succes. Pacientul va necesita o perioadă mai lungă de recuperare, fiind o intervenție complexă. (Cristina RUSTI)

Vezi si

USV a scos la concurs șapte locuri de muncă auxiliare

Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava a scos la concurs, în această perioadă, șapte locuri …